Opasna igra takozvanog ambasadora: Hovenijer hvali i podržava KBS, odmah reagovao Marko Đurić!

26.10.2023

15:24

0

Podrška transformaciji KBS u ovom političkom trenutku na Kosovu i Metohiji samo osnažuje i nagrađuje ekstremnu vladu u Prištini

Opasna igra takozvanog ambasadora: Hovenijer hvali i podržava KBS, odmah reagovao Marko Đurić!
Tzv. Kosovske bezbednosne snage - Copyright Privatna arhiva

Sjedinjene Američke Države podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, izjavio je tzv. američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

On je rekao i da su te snage pokazale zrelost tokom sukoba u Banjskoj, izbegavši provokacije koje su mogle da dovedu do novih eskalacija.

- Želim da napomenem da su tokom napada naoružane paravojne grupe na suverenitet 'Kosova' 24. septembra, Kosovske bezbednosne snage i ministar odbrane pokazali profesionalnu zrelost i strpljenje, pojačavajući reputaciju pouzdanog partnera, izbegavajući provokacije, koje su mogle da rezultiraju daljom eskalacijom - rekao je Hovenijer. 

Dodao je da ne postoji nikakav problem u kontinuiranim naporima da SAD i tzv. Kosovo rade zajedno, kako bi se pomoglo KBS-u da uspešno završi proces transformacije u vojsku.

Ministar odbrane tzv. Kosova, Naser Maćedonci rekao je da zahvaljujući intervenciji policije tzv. Kosova napad u Banjskoj nije uspeo, ali i da bi se "takvi napadi mogli ponoviti, sve dok Srbija bude izvodila vojne vežbe u blizini ''granice'' sa 'Kosovom'".

- U severnom delu zemlje srpske grupe su pokušale da zauzmu teritoriju. Zahvaljući policiji, njenim jedinicama i saradnji sa našim partnerima, dokazali su svoju profesionalnost. Srbija uvek ima hegemonističke interese - rekao je tzv. ministar Maćedonci.

Dodao je da tzv. Kosovo nikome neće biti pretnja.

- Ali ćemo biti partneri i za sve ove godine smo napravili pravu transformaciju. Budžet za KBS je povećan za 110 odsto. U poslednje dve godine ulagali smo u sistem naoružanja i učestvovali u vojnim vežbama. Pored toga, KBS je otišao na Bliski istok radi obuke i mirovnih operacija. Takođe smo ponosni na Centar za obuku koji pruža obuku domaćih i međunarodnih operatera - rekao je Maćedonci.

Odgovor Marka Đurića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, poručio je da podrška transformaciji tzv. kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku ne doprinosi dijalogu, smirivanju tenzija i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- Podrška transformaciji KBS, postepena ili trenutna, u teško naoružane vojne snage, ne doprinosi procesu dijaloga, smirivanju tenzija ili normalizaciji odnosa u našem regionu - napisao je Đurić na društvenoj mreži X, reagujući na izjavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da SAD podržavaju transformaciju KBS u vojsku tzv. Kosova. 

RTS/Printscreen
 

Đurić je kazao da je transformacija KBS u vojsku direktno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma.

- Sve ovo na stranu, podrška transformaciji KBS u ovom političkom trenutku na Kosovu i Metohiji samo osnažuje i nagrađuje ekstremnu vladu u Prištini, vođenu etno-nacionalističkom agendom, pod čijim nadzorom je 11 odsto kosovskih Srba već napustilo Kosovo. Dijalog ostaje jedini put napred, a da bi on bio uspešan, ne treba dalje da ohrabrujemo one koji ga otvoreno potkopavaju - naveo je Đurić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike