Ovo su nova (stara) lica u Vladi Srbije: Jedne smo već gledali u Nemanjinoj, a druge ćemo prvi put (FOTO)

30.04.2024

10:45

0

Autor: 24sedam

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena

Ovo su nova (stara) lica u Vladi Srbije: Jedne smo već gledali u Nemanjinoj, a druge ćemo prvi put (FOTO)
Copyright novisad.rs ATAImages 24sedam/Goran Sivački

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević predstavio je danas, na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke sastav nove vlade.

Kako je Vučević istakao nova lica koja će biti prisutna u Vladi Srbije su: 

Marko Đurić (ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika Vlade)

Antonio Ahel/ATA Images
 

Rođen je 25. juna 1983. godine u Beogradu, na Vračaru. Oženjen je Andrijanom Đurić, otac tri ćerke – Jovane, Milice i Đurđe.

Od 2014-2020. godine bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a takođe od 2012-2020. i šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini. Od januara 2021. godine bio je na dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Adrijana Mesarović (ministar privrede)

novisad.rs
 

Rođena je u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom gradu, u Novom Sadu. Kao master ekonomije svoje profesionalno usmerenje posvetila je radu u oblasti bankarstva, finansija, računovodstva, poreske politike, ekonomije, finansijskog restrukturiranja i konsolidacije poslovanja u preduzećima sa privatnim kapitalom i javnim preduzećima.

Paralelno, pohađajući gimnaziju u Novom Sadu, završila je i školu u Velikoj Britaniji u gradu Sautemptonu. Završila je više specijalizovanih obuka najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike. 

Po završetku studija, radni vek započela je u porodičnoj kompaniji, gde je provela dve godine. Nakon toga, radila je godinu dana u sektoru marketinga inostrane kompanije.

Desetogodišnju karijeru u bankarskom sektoru započela je 2008. godine, najpre kao asistent menadžer za projektno finansiranje i dokumentarne poslove sa velikim klijentima u Odeljenju za devizne aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo, a zatim kao asistent menadžer odnosa sa korporativnim klijentima u Odeljenju za dinarske aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Sa stažom na radnom mestu saradnika u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom započinje 2010. godine. 

2014. godine bila je deo Radne grupe Grada Novog Sada koja je radila na stručnim poslovima sanacije i finansijske konsolidacije više gradskih javno komunalnih preduzeća.

2018. godine postavljena je na mesto pomoćnika Gradonačelnika Novog Sada, gde se u najvećoj meri bavila projektima privlačenja investicija, koordiniranja između Grada Novog Sada i drugih domaćih i stranih kompanija, projektima javno – privatnog partnerstva i konsolidaciji javnih i javno komunalnih gradskih preduzeća.

Deo je radnog tela Gradonačelnika za realizaciju postupka rekonstrukcije objekta Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, kao i projekta od posebnog značaja, projekta izgradnje novog mosta – obilaznice oko Novog Sada. Član je Radne grupe Grada Novog Sada za implementaciju Smart city i deo tima za izradu Akcionog plana Green city u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Imenovano je lice ispred Grada Novog Sada za realizaciju projekata u okviru Programa Srbija 2025. U okviru Tima za investicije Grada Novog Sada imenovana je na mesto predsednika, u okviru kog sa još sedam članova iz javnog sektora radi na strateškim projektima za razvoj Grada.

Zlatibor Lončar (ministar zdravlja)

ATAImages/Amir Hamzagić
 

Rođen je 3. avgusta 1971. godine u Beogradu. Oženjen, otac dvoje dece.

Završio Medicinski fakultet u Beogradu 1997. godine. U Londonu u bolnici „Hamersmit“ završio specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije. Završio specijalizaciju iz opšte hirurgije 2003. godine. Tokom 2011. završio je i specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kings koledž u Londonu. Doktorske studije iz oblasti medicinske epidemiologije upisao je 2008. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju odbranio je 2015. godine. U zvanje kliničkog asistenta za predmet hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu izabran je 2012. godine a u zvanje docenta izabran je 2019. godine.

Pre dolaska na čelo Urgentnog centra bio je načelnik Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije i Klinike za urgentnu hirurgiju. Od 2010. godine bio je načelnik intenzivne nege Urgentnog centra, a od avgusta 2012. bio je na funkcijama direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. Od 2013. godine bio je načelnik Odeljenja za transplantaciju.

U aprilu 2014. godine izabran je za ministra zdravlja. Na toj funkciji ostao je i nakon izbora održanih 2016. i 2020. godine, sve do izbora nove Vlade Srbije u oktobru 2022.

Nakon ministarskih mandata, vratio se na mesto pomoćnika direktora pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja.

U januaru 2014. godine biran je za člana Predsedništva Srpske napredne stranke.

Nemanja Starović (ministar za rad, boračka i socijalna pitanja)

Goran Stankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages
 

Rođen je 1982. godine u Novom Sadu. Završio je Karlovačku gimnaziju a potom diplomirao i masterirao na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerzata u Novom Sadu. Takođe, završio je i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova.

Od septembra 2011. do jula 2012. godine, bio je član Gradskog veća Novog Sada, kada postaje pomoćnik gradonačelnika Novog Sada. Od jeseni 2012. godine do marta 2013. godine je bio član Gradskog veća Novog Sada za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije je radio od 2014. do 2016. godine. Na prvom programu Radio televizije Vojvodine od 2016. godine vodi autorsku emisiju „Ino-strane“.

Jedan je od osnivača NVO Centar za društvenu stabilnost.

Za državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i zamenika ministra, imenovan je na sednici Vlade Republike Srbije 18. februara 2021. godine.

Član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske.

Obavljao je funkciju državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i zamenika ministra.

Milica Đurđević Stamenkovski (ministar za brigu o porodici i demografiju)

Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages
 

Rođena je 21. jula 1990. godine u Beogradu. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirala na Fakultetu političkih nauka.

Od 2022. godine odbornica je u Skupštini grada Beograda.

Politikom je počela da se bavi vrlo rano. Učestvovala je u stvaranju Srpske stranke Zavetnici, i bila njena portparolka po osnivanju.

Članica je Predsedništva Srpske stranke Zavetnici.

Jelena Žarić Kovačević (ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu)

Printscreen/Facebook
 

Rođena je 2. maja 1981. godine u Nišu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, na kome je kasnije stekla zvanje master pravnih nauka.

Radila je kao advokatica do 2012. godine, kada je postavljena za zamenicu Sekretara Skupštine grada Niša.

Na lokalnim izborima 2020. godine izabrana je za odbornicu opštine Crveni Krst u Nišu.

Bila je članica je Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a u novembru 2021. na Skupštini Srpske napredne stranke izabrana je za članicu Predsedništva. Članica je Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu.

Bila je narodna poslanica tri puta do sada, u 11. sazivu, od 2016. do 2020, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, kao i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bila je predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kao i članica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tokom 12. saziva imala je 65 obraćanja u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije učestvovala je jednom, dok nijednom nije tražila obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 644 sata, i učestvovala u glasanju o 369 akata, i za svaki glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 22. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve. Bila je predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, i zamenica člana Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Odbora za zdravlje i porodicu. Takođe, bila je zamenica člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 30. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

Dejan Ristić (ministar informisanja i telekomunikacija)

ATAImages/Zorana Mandić
 

Rođen je u Beogradu 1972. godine. Završio je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta.

Radio je u Arhivu Srbije i kao savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike, gde je bio zadužen za zaštitu vojnih memorijala, mesta stradanja i kulture. Nakon toga, 2012. godine, posle smene Sretena Ugričića, bio je postavljen vršioca dužnosti Narodne biblioteke Srbije.

Od septembra 2013. do bio je državni sekretar u Ministarstvu kulture, u više mandata. Vlada Srbije imenovala ga je 12. maja 2021. za v.d. direktora Muzeja žrtava genocida.

Dejan Ristić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 14. sazivu kao treći na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara  predložila SNS, kao i najveći broj žena.

Podsetimo, Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, oko 33-35 odsto ljudi će biti potpuno novi u Vladi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike