Egzodusom planirali da ih unište: Rusi profitirali uprkos sankcijama Zapada

14.11.2023

07:21

0

Zapadne firme su prodale preduzeća u Rusiji u vrednosti od najmanje 21 milijardu dolara

Egzodusom planirali da ih unište: Rusi profitirali uprkos sankcijama Zapada
Kremlj - Copyright AP Photo/Ivan Sekretarev

Ruska preduzeća ubrzano popunjavaju prazninu koju su ostavile međunarodne kompanije i imaju koristi od otkupa imovine zapadnih firmi po sniženim cenama, prenosi "Blumberg".

Američki gigant brze hrane "Mekdonalds", grupa za pakovanje "Bal" i proizvođač hemikalija "Henkel" samo su neke od kompanija koje su napustile Rusiju zbog intenzivnog međunarodnog pritiska sankcija i sopstvenih investitora nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Zapadne firme su prodale preduzeća u Rusiji u vrednosti od najmanje 21 milijardu dolara u 2022. i prvoj polovini ove godine, prema proceni novinske i istraživačke agencije AK&M.

Pixabay/RJA1988
 

Nova ruska grupa preduzetnika je malo poznata van zemlje i nisu stavljeni na sankcije SAD ili EU, navodi "Blumberg".

Jedan od primera je "Arnest grupa" Alekseja Sagala, koja se fokusirala na kozmetiku i potrepštine za domaćinstvo pre nego što je prošlog septembra kupila "Balovo" preduzeće za pakovanje pića u Rusiji za 530 miliona dolara. Grupa je tada stekla 100 odsto udela u ruskoj imovini druge po veličini pivare na svetu, "Hajnikena", za simboličnu cenu od jednog evra u avgustu ove godine.

Aleksandar Govor, čije bogatstvo potiče od poslovanja sa ugljem, preuzeo je "Mekdonalds" u Rusiji nakon što je američki gigant odlučio da napusti tržište. Rebrendirajući lanac u "Ukusno i tačka", Govor je kupio svih 850 ruskih lokala franšize a u junu je rebrendirani lanac brze hrane izvestio da je nadmašio prvobitni učinak, registrujući više od 500 miliona poseta tokom prošle godine.

Neki poznati biznismeni su takođe imali koristi od egzodusa zapadnih firmi. Najbogatiji čovek Rusije, Vladimir Potanin, koji je vlasnik rudarskog giganta "Norilsk nikl", kupio je Rosbanku od francuske bankarske grupe "Sosijete ženeral" prošle godine. Milijardera su lično sankcionisale SAD i Velika Britanija u decembru 2022.

Odlazak multinacionalnih kompanija imao je za cilj da oslabi rusku privredu, ali prema mišljenju nekih stručnjaka u stvarnosti je to išlo na ruku novom talasu biznismena, posebno pošto je Moskva isključila lak izlazak zapadnih firmi.

Prema postojećim zakonima koji regulišu procedure prodaje, firme koje napuštaju Rusiju su u obavezi da prodaju svoju imovinu uz popust od 50 odsto. Takođe treba da dobiju vladinu dozvolu za prodaju i uplate obavezni doprinos u ruski budžet, koji iznosi najmanje 10 odsto od polovine tržišne vrednosti imovine kompanije u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike