Pakleni plan: Amerikanci hoće da oteraju UNMIK da bi ugurali Kosovo u UN

25.10.2023

13:50

0

Iza ovih pokušaja stoji namera da se, sklanjanjem statusno neutralne misije i udaljavanjem od Rezolucije 1244 SB UN otvori prostor lažnoj državi za članstvo u svetskoj organizaciji

Pakleni plan: Amerikanci hoće da oteraju UNMIK da bi ugurali Kosovo u UN
Savet bezbednosti - Copyright AP Photo/Jason DeCrow

Na talasu ranijih prištinskih, kao i zahteva pojedinih zapadnih zemalja da je Unmik nepotreban na Kosovu i Metohiji i od predstavnika SAD preksinoć je, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, usledila nova runda udara s ciljem da se međunarodnoj misiji da "voljno". 

Iza ovih pokušaja stoji namera da se, sklanjanjem statusno neutralne misije i udaljavanjem od Rezolucije 1244 SB UN otvori prostor lažnoj državi za članstvo u svetskoj organizaciji.  Istovremeno, to je dodatni pritisak da se što pre potvrdi takozvana kosovska državnost.

Predstavnik Amerike je na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji, a na kojoj je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić, između ostalog, zatražio da se ukine misija UN: 

- Savet bezbednosti je svojom Rezolucijom 1244 ustanovio mandat Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu. Mandat Misije je da pomogne da se uspostave uslovi za miran i normalan život svih stanovnika Kosova i unapredi regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu. SAD blisko sarađuju sa partnerima iz EU i NATO kako bi pomogli da se održi mir na severu Kosova i kako bi odvratili od eskalacionih mera obe strane - reći su američkog predstavnika. 

Diplomata u penziji Zoran Milivojević ukazuje na to da su se ranije takve poruke uglavnom čule od Velike Britanije, a da je sada taj ton snažno preuzela Amerika.

- Ranije su Englezi pokušali da dovedu u pitanje redovne sednice SB UN i izveštaj Unmika i da time otvore pitanje statusa. To pokazuje da je to sad kod Amerikanaca nekako iskristalisan cilj i da sa tim treba da računa i u narednom periodu. Ovo ima veze i sa geopolitikom i sa onim ciljem da se pitanje Kosova reši što pre. Ipak, važno je da Unmik ostaje i pored Kfora i da je i u tom, i drugom pogledu, ponovljena nedvosmislena podrška Rusije i Kine - navodi Milivojević.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun ocenio je da zahtev SAD za ukidanjem Unmika predstavlja raskidanje sa kontinuitetom Rezolucije 1244. 

- Unmik je na Kosovu i Metohiji na osnovu te Rezolucije, a sada se traži ukidanje civilnog i ostanak vojnog prisustva UN. U ovoj fazi, prisustvo NATO-a ne bi moglo drugačije da se realizuje nego preko prisustva Kfora. Dakle, u pitanju su dvostruki standardi i politike zapadnih zemalja za koje je Kosovo država i žele da joj otvore prostor za članstvo - rekao je Drecun.

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić objašnjava da se situacija promenila zbog toga što te zemlje koje traže ukidanje Unmika, krše Rezoluciju 1244 i praktično urušavaju autoritet misije UN od samog početka:

- Da se ne vraćamo na sve detalje o kršenju Rezolucije 1244, Unmik, ipak, deluje po njoj. Jasno je zbog čega zemlje poput SAD i Velike Britanije žele da rasformiraju Unmik i unište Rezoluciju 1244. Ta misija je u velikoj meri degradirana upravo zbog postupaka onih koji podržavaju nezavisnost Kosova i koji samim tim krše međunarodno pravo - istakao je Mitić. 

Ovlašćenja specijalnog predstavnika

Unmik, odnosno, Privremena civilna administracija Misije UN na KiM uspostavljena je 2000. godine, nakon napada snaga NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Misiju predvodi specijalni predstavnik generalnog sekretara, koji ima civilna izvršna ovlašćenja koja su mu poverena Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244. On obezbeđuje koordinisan pristup međunarodnog civilnog prisustva, koje deluje u skladu sa Rezolucijom, uključujući Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Rusija: Opasno je kriviti Beograd

Predstavnik Rusije u SB UN Vasilij Nebenzja stao je na stranu Srbije i ukazao na "smotane" pokušaje predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani da Rusiju umeša u događaje na Kosovu i Metohiji. On je ukazao na više od 420 etnički motivisanih napada na Srbe od dolaska na vlast Kurtija. Upozorio je i na činjenicu da bolnici u Kosovskoj Mitrovici nedostaje kiseonik, ali i na to da Kurti sabotira obavezu da formira ZSO. On je rekao da Rusija ima mnogo pitanja o događajima u Banjskoj, a da prvo nije jasno zašto međunarodni predstavnici nisu uticali da zaustave suprotstavljene strane. Nebenzja je upozorio da je opasno svaljivanje krivice na Beograd, kao da Priština ima "kard blanš" da vrši pritisak na srpski narod na KiM.

Kina: Poštovanje suvereniteta

Predstavnik Kine je u svom govoru u UN podržao dogovor Beograda i Prištine u skladu sa Rezolucijom 1244:

- Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti u potpunosti poštovani. Ne sme biti dvostrukih standarda po ovom pitanju - kazao je Geng Šuang i ukazao i na obavezu Prištine da formira ZSO.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike