Stotine izgubljenih života, razorena ekonomija, zemlja u rasulu i sukobu: Evo na šta poziva opozicija u Srbiji (FOTO/VIDEO)

08.06.2023

15:01

0

Deo opozicije sanja krv na ulicama srpske prestonice, samo kako bi ponovo zaseo u fotelje i nastavio svoj nečasni posao pljačke i rasprodaje Srbije

Stotine izgubljenih života, razorena ekonomija, zemlja u rasulu i sukobu: Evo na šta poziva opozicija u Srbiji (FOTO/VIDEO)
Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Profimedia

Aleksandar Olenik, poznat kao lobista za uvođenje sankcija protiv Rusije i zagovornik nezavisnosti lažne države Kosovo, pozvao je na političke proteste opozicije u Beogradu, direktno iz Kijeva, sa trga Majdan gde se svojevremeno odigrala obojena revolucija i nasilna promena vlasti u Ukrajini. 

- Evo nas, u Ukrajini, u Kijevu na trgu Majdan... Ovde ćemo biti nekoliko dana i odavde vas pozivamo na sutrašnja proteste protiv nasilja u Beogradu. Samo da znate, ništa nije slučajno - rekao je Olenik i time još jednom definitivno otkrio stvarne ciljeve opozicije u Srbiji.

Danas, gotovo deceniju posle obijene revolucije u Ukrajini, ta zemlja se nalazi u najvećem sukobu u Evropi posle Drugog svetskog rata.

S obzirom da deo opozicije koji u Beogradu organizuje političke proteste, očigledno sanja o sličnom scenariju i u Srbiji, nije naodmet pomenuti kako je izgledala obojena revolucija u Kijevu.

Za početak Majdana smatra se 21. novembar. Tog dana 2013. godine, nakon objavljivanja odluke Vlade Nikole Azarova o obustavljanju priprema za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji sa Evropskom unijom, na Majdan Nezavisnosti u Kijevu okupio se mali broj uglavnom mladih ljudi koji su tražili potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom.

Profimedia
 

Okupljanje je preraslo u masovne nerede i sukobe sa policijom. Vlast je na ulici preuzela opozicija koja se u svojim akcijama oslanja na podršku EU i SAD. Evropske i evroatlantske integracije ponovo su proglašene prioritetom spoljne politike Ukrajine, dok su odnosi sa Rusijom značajno pogoršani.

Profimedia
 

Ukrajina je platila skupu cenu za smenu vlasti i promenu spoljnopolitičkog kursa — tokom Majdana je poginulo više od 100 ljudi, a neke procene govore i da je taj broj desetostruko veći.

Profimedia
 

Kriza državnosti u Ukrajini je praćena velikom ekonomskom i finansijskom krizom — tempo inflacije i devalvacije nacionalne valute u raznim periodima nakon državnog prevrata periodično su dostizali svetske rekorde. Kijev je ubrzo posle toga završio u ogromnim dugovima zapadnim kreditorima — EU, SAD i MMF–u. 

Profimedia
 

Posledice Majdana i odluka vlasti koje su se posle smenjivale u Ukrajini mogu da se vide danas. Ta zemlja se nalazi u velikom sukobu, a procene o broju poginulih se mere u stotinama hiljada. 

Zato je tužno što u Srbiji postoje oni  koji priželjkuju, i aktivno rade na tome, da Beograd doživi svoju verziju Majdana, kao da je našem narodu bilo malo stradanja u prethodnih tri decenije. Oni očigledno sanjaju krv na ulicama srpske prestonice, samo kako bi deo opozicije koji je vladao u mračnom periodu od 2000. do 2012. godine, ponovo zaseo u fotelje i nastavio svoj nečasni posao pljačke i rasprodaje Srbije.

I albanski lobista sanja Majdan u Srbiji

Zanimljivo da je austrijski ekonomista Ginter Felinger, albanski lobista i predsednik nevladinih organizacija za proširenje NATO-a, putem Tvitera više puta uputio poziv na nasilnu revoluciju u Srbiji.

Felinger je još u maju na svom Tviter nalogu napisao:

Printscreen/Twitter
 

- Da za srpski Majdan, da za rušenje Vučića, da za kraj ruske Srbije, da za evropsku Srbiju.

On se na istu temu oglasio i pre samo dva dana kada je napisao:

- Vreme je za Majdan u Srbiji!

Printscreen/Twitter
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike