Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)

06.01.2023

07:02

0

Autor: Z.A.S.

Reč česnica potiče od reči čest, što znači čast, u čast rođenja Isusa Hrista

Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)
Božićna česnica - Copyright Profimedia

Pred nama je Božić - najradosniji hrišćanski praznik, dan kada se rodio Isus Hrist. U celoj Srbiji, svaka porodica proslavlja Božić na svoj način, a običaj nalaže da se za stolom okupe najbliži članovi domaćinstva i zajedno ručaju.

Takođe, obavezno je da se na stolu nađe i božićna česnica - pogača koja se posebno priprema isključivo na Božić i koju ukućani lome, pre nego što sednu za sto.

Domaćica, prilikom pripremanja česnice u testo treba da stavi i paricu, koja ima posebnu simboliku, a daruje se u čast rođenja Isusa Hrista. U nekim delovima Srbije u česnicu se stavljaju i parče drena (onaj ko ga izvuče služiće ga zdravlje), negde se stavlja i zrno žita (da sve bude plodno)...

Priprema česnice nije uopšte komplikovana, a mi vam dajemo recept i malo objašnjenje simbolike koji ova pogača sa sobom nosi.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 1-2 kašike masti
  • 3 prsta soli
  • malo šećera
  • 1 jaje
  • malo mleka da se zamesi mekše testo
Profimedia
 

Priprema:

Testo zamesite i u njega stavite dukat ili srebrni novčić. Poželjno je da novčić bude od zlata ili srebra, jer je to dar za novorođenče Isusa Hrista.

Česnicu stavite u podmazanu okruglu tepsiju, a zatim vežite tri slamčice (od slame, ne plastike) crvenim koncem u mali snop i sa tim kao sa tri prsta (onako kako se krstite) i izbockajte površinu česnice.

Pecite je na 200 stepeni (ili manje, u zavisnosti od rerne) sve dok lepo ne porumeni.

Kada se česnica bude ispekla, namažite je medom, dok je još vruća u tepsiji i ostavite je da se ohladi.

Česnica se mesi na sam dan Božića i znači čest=čast, u čast rođenja Isusa Hrista.

Profimedia
 

Nikako je nemojte seći nožem, već je obavezno, za stolom, lomite rukama.

Onaj ko pronađe novčić dobija novac koji se nalazi ispod božićnog kolača u žitu.

Česnica ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je tada ponudila hleb i otuda običaj da se česnica obavezno nađe na božićnoj trpezi.

Takođe, običaj je da se porodica, pre ručka, okupi oko stola i da se pogača vrti tri puta u krug, a da se zatim lomi. Prema predanju, svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice, da bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj ko pronađe novčić nikako ne sme da ga zaboravi ili baci, već treba da ga čuva na posebnom mestu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon lomljenja česnice, porodica se sprema da ruča, a za ručak se obično priprema pečenica.

Tradicija nalaže da se za vreme božićnih praznika posećuju samo najbliži prijatelji ili rodbina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike