Paran ili neparan broj? Koliko jaja treba obojiti za Uskrs prema narodnom običaju

24.04.2024

17:28

0

Autor: K. B.

Domaćice širom Srbije tradicionalno farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?

Paran ili neparan broj? Koliko jaja treba obojiti za Uskrs prema narodnom običaju
Copyright Profimedia

Prema narodnom verovanju, prvo jaje koje se farba za Uskrs trebalo bi da bude crvene boje - tzv. čuvarkuća. Veruje se da ovo jaje štiti domaćinstvo tokom cele godine do narednog Uskrsa, simbolizujući Isusovu krv i radost. Ostale boje jaja biraju se prema želji.

Broj jaja za farbanje domaćice određuju u skladu s potrebama svoje porodice. Međutim, prema starom verovanju, idealno bi bilo ofarbati tačno 33 jajeta. Ovaj broj simboliše godine Isusovog života u trenutku kada je bio razapet. Iako ovaj običaj potiče iz davnina i prenosi se s generacije na generaciju, retko ko danas farba tačno 33 uskršnja jajeta. Ipak, podsećanje na ove stare narodne običaje može biti korisno.

Profimedia
 

Farbanje uskršnjih jaja, osim što je tradicionalni deo priprema za praznik, ima i duboko simboličko značenje. Pored crvene "čuvarkuće", jaja se često farbaju i u drugim živopisnim bojama koje predstavljaju različite simbole. Na primer, zelena boja može simbolizovati proleće i obnavljanje života, dok žuta boja predstavlja svetlost i radost uskršnjeg jutra. Osim toga, u nekim krajevima jaja se farbaju u različite šare i uzorke koji dodatno upotpunjuju prazničnu atmosferu.

Profimedia
 

U moderno doba, farbanje uskršnjih jaja često postaje porodični ritual koji okuplja članove porodice i donosi radost i zabavu. To je prilika da se provede kvalitetno zajedničko vreme, da se razgovara i deli smeh, dok se stvaraju lepe uspomene koje će se čuvati godinama.

Kroz ovaj običaj, prenosi se i važna poruka o zajedništvu, tradiciji i simbolici praznika, podsećajući nas na važnost očuvanja i negovanja kulturne baštine.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike