Koliko kvasca tačno treba dodati u testo? Saveti iskusnih domaćica za mekano i vazdušasto pecivo

14.04.2024

14:50

0

Autor: K. B.

Količina kvasca varira u zavisnosti od toga da li se koristi suvi ili sveži, kao i od količine brašna koja će se upotrebiti

Koliko kvasca tačno treba dodati u testo? Saveti iskusnih domaćica za mekano i vazdušasto pecivo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ako posedujete dobar recept, ključno je da pažljivo sledite količinu sastojaka. Oni bi trebalo da budu dodati u tačnim proporcijama navedenim u receptu, i to poželjno na sobnoj temperaturi, osim ako nije drugačije naznačeno.

Dva sastojka posebno doprinose da vaše testo bude savršeno: jogurt i sirće. Jogurt doprinosi mekoći proizvoda od testa, dok sirće ubrzava proces nadimanja testa.

Da li ste znali koliko kvasca treba dodati u testo?

Količina kvasca zavisi od vrste - suvog ili svežeg, i količine brašna u receptu, što može biti korisno saznanje za mnoge početnice u kuhinji.

Profimedia
 

Na primer, za 1 kg brašna, preporučuje se dodavanje cele kocke svežeg kvasca (oko 42 g), koju je potrebno razmutiti u toploj vodi ili mleku. Dodavanje šećera i ostavljanje da se aktivira oko 10 minuta takođe je važno.

U slučaju da nemate svež kvasac, suvi kvasac je dobar zamenski sastojak. Za 1 kg brašna, preporučuje se korišćenje oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike