Sećanje na Zorana Radmilovića: Jači od zaborava

21.07.2021

20:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Svoju poslednju, 299. predstavu "Radovan III" odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali je, uz njegovu veliku želju, predstava održana do kraja

Zoran Radmilović Printscreen/YouTube

Na današnji dan, pre 36 godina, preminuo je glumac Zoran Radmilović, a tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, glumci Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović”, Nataša Petrović, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević, položili su cveće na njegov spomenik.

Od kada je spomenik podignut 2008, svake godine 21. jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih glumaca i najvećih komičara.

Zoran Radmilović Promo/Metonimija

U izjavi za medije Vladimir Ðuričić, direktor zaječarskog teatra, rekao je da “kao što je bio čudo za života, jer je pomerio granice glume, Zoran Radmilović je i 36 godina posle smrti pravo čudo, jer je za razliku od mnogih glumaca koji su odličnim ulogama obeležili svoju epohu ali se nažalost zaboravilo na njih, Radmilović sada življi nego ikad.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11. maja 1933. godine. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine.

Zoran Radmilović Promo/Pozorište Zoran Radmilović

Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja “Dobričin prsten”.

Svoju poslednju, 299. predstavu “Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali je, uz njegovu veliku želju, predstava održana do kraja.

Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života.

Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Kada je doneta odluka da se u Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio kako treba.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje “Zoran Radmilović”, veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljik, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergej Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Ðorđević, Petar Kralj, Branimir Brstina, Svetlana Bojković, Borko Perić, Rade Šerbedžija, Boris Isaković i drugi.

Pročitajte još

Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i zaječarsko pozorište, a pre 13 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je spomenik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti