Potrošači u EU ne veruju Evropskoj centralnoj banci

26.04.2024

14:55

0

Građani u evrozoni smatraju da će inflacija u narednih godinu dana i dalje biti upola veća nego što je cilj ECB

Potrošači u EU ne veruju Evropskoj centralnoj banci
Copyright Pixabay

Potrošači u evrozoni u narednih 12 meseci očekuju inflaciju od 3%, zaključak je danas objavljenog istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za mart.

Rezultat pokazuje da su inflatorna očekivanja potrošača niža u odnosu februar kada su iznosila 3,1 odsto i najniža od decembra 2021. godine. Međutim, to je i dalje više od cilja ECB, koji je 2% i za koji se centralna banka evrozone nada da će postići u navedenom periodu.

Građani evrozone očekuju da će inflacija u naredne tri godine iznositi 2,5%, tako da su njihova očekivanja stabilna već četiri uzastopna meseca, navodi se na sajtu ECB.

Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod u sledećih 12 meseci porasti za 1,3%, dok su u januaru očekivali veći rast prihoda za 1,4%. To bi značilo i da će i dalje ostvarivati realne gubitke u prihodima jer je očekivana inflacija viša.

Anketirani građani očekuju blag ekonomski pad od 1,1% u narednih godinu dana, kao i rast nezaposlenost od 10,7%, koja je sada na istorijski niskom nivou.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone.

Anketa je sprovedena u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike