Boris Liješević: Generacijski prenosimo traumu, umesto odgovornosti

21.10.2020

13:46 >> 10:10

0

Važan aspekt je i pitanje mladih koji se nose sa nasleđem zločina, sa onim što im je nametnuto. Oni u tome nisu učestvovali, ali krivicu nose u sebi, obja?

Boris Liješević: Generacijski prenosimo traumu, umesto odgovornosti
Copyright Boris Liješević ATAImages/Antonio Ahel

Kada je 1995. godine izašao roman “Čitač” nemačkog književnika Bernarda Šlinka u celom svetu je za vrlo kratko vreme poneo status remek-dela, a kasnije je postao još popularniji kada je po njemu snimljen film Stivena Daldrija sa Rejfom Fajnsom i Kejt Vinslet u glavnim ulogama. Prošle godine je reditelj Boris Liješević odlučio da uradi istoimeni komad, ali po dramatizaciji Fedora Šilija čija će premijera, nakon dužeg odlaganja, biti odigrana 24. oktobra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

– Koliko se samo toga promenilo za ovih godinu dana. Planirali smo živote, premijere, a sada sedimo pod maskama i ne planiramo ništa. Odlazak u pozorište i pogled na publiku doživljavam kao poklon – kaže reditelj.
Liješević ističe da se komad, oslanjajući se na roman, bavi pričom u posleratnoj Nemačkoj, o mladom čoveku koji stupa u strasnu vezu sa ženom koja je starija od njega 20 godina. Nakon nekog vremena ona nestaje bez traga, a on odlazi na studije prava. Sedam godina kasnije prisustvuje sudskom procesu sa zločincima koji su radili u logoru, gde na optuženičkoj klupi vidi svoju ljubav.

BDP / Dragana Udovičić

– Mladić se nalazi na raskrsnici i pokušava da se nosi sa činjenicom da je voleo nekog ko je ratni zločinac. To pitanje, ko je heroj, a ko zločinac, vrlo nam je poznato na ovim prostorima i na njega se spotičemo svaki put kada se postavi pitanje prošlosti. Razumeti ili osuditi… Kada je mladić osudi, on u njoj više ne prepoznaje ljudsko biće koje voli, a ako je razume, onda ne ispunjava građansku dužnost da osudi – objašnjava reditelj.
Naglašava da je suština, kako u samom komadu, tako i uopšte, da shvatimo da su sve te dileme naš život, te da nije poenta stići do odgovora, nego za njim tragati.
– Važan aspekt je i pitanje mladih generacija koje se nose sa nasleđem zločina, sa onim što im je nametnuto, pitanje zločinaca, logora, grobnica… Oni u tome nisu učestvovali, ali krivicu nose u sebi – ističe Liješević.
Kao i u dosadašnjim projektima na kojima je radio, i u ovom mu je, kako kaže, bilo veoma važno da izgradi jak lik oca kojeg tumači Slobodan Boda Ninković.
– Kroz sve što radim provlačim taj arhetip oca s kojim se volimo, svađamo, kojeg poštujemo, a s kojim se ne slažemo… On u komadu kaže: “Mi smo vaspitani za poslušnost, ali i izbegavanje odgovornosti”. To je vrlo važno. Lična odgovornost je zadatak svih nas i nešto do čega se dolazi radom na sebi i gradi se vremenom. Odgovornost je i sposobnost da se odgovori na datu situaciju, traži zrelost, samosvesnost i unutrašnju snagu. Odgovornost je ta koja treba da se transgeneracijski prenosi, a ne, kao kod nas, samo trauma s kolena na koleno – zaključuje Liješević.

BDP/Dragana Udovičić

U prestavi “Čitač” glavne uloge tumače Marko Grabež, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike