Nasilje nad ženama tokom pandemije: Održana premijera predstave "Kraj sveta u tri čina" (FOTO)

07.04.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U velikoj glumačkoj ekipi su samo glumice

Nasilje nad ženama tokom pandemije: Održana premijera predstave "Kraj sveta u tri čina" (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Jedna od najiščekivanijih predstava u ovoj sezoni u Beogradskom dramskom pozorištu "Kraj sveta u tri čina", u režiji Selme Spahić, premijerno je izvedena sinoć na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković".

Tanjug/Rade Prelić
 

Publika je imala prilku da vidi savremeni dramski omnibus koji je nastao po tekstovima koji imaju snažan feministički i autorski pristup: "Pod suknjom" Kristine Kegljen, "Aktivistkinje" Katje Gorečan i "Svet zaslužuje kraj sveta" Tijane Grumić. Ovi tekstovi su pobedili na konkursu u okviru pozorišnog projekta "Shadow Pandemic: Hidden Voices" (Skriveni glasovi iz senke pandemije).

Tanjug/Rade Prelić
 

Snažan feministički pristup

Sva tri teksta imaju snažan feministički i autorski pristup zadanoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući zajedno uzbudljiv univerzum bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u svom otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu. 

Predstava je nastala u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i festivalom Borštnikova srečanja iz Maribora, uz podršku Kreativne Evrope u okviru programa "Shadow Pandemic".

Tanjug/Rade Prelić
 

U velikoj glumačkoj ekipi su samo glumice: Mirjana Karanović, Katarina Bistrović Darvaš, Petja Golenc Horvat, Nina Kuclar Stiković, Rina Pleteršek, Barbara Polajnar, Milena Pučnik, Gaja Višnar, Iva Ilinčić, Bojana Stojković i Milica Stefanović.

Druga premijera zakazana je tokom maja u Zagrebu, a u junu u Mariboru, gde će "Kraj sveta u tri čina" imati 11 izvođenja, a tu su i gostovanja u Trstu i Budimpešti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike