24 zanimljive scene iz Talijinog hrama

11.11.2020

06:07 >> 15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

I spavanje je oblik kritike, naročito u pozorištu. Džordž Bernard Šo

24 zanimljive scene iz Talijinog hrama
Copyright Pixabay

Pozorište je oduvek bilo sveto mesto umetnosti, ali isto tako i mesto koje krije čudne i zanimljive pojave, događaje i ljude. Pozorište nisu samo predstave, već jedan neverovatan, uzbudljiv, mističan i spektakularan svet koji ima svoje tajne, pravila i legende skrivene među kulisama, mizanscenima, garderobama i hodnicima. Izdvojili smo nekoliko interesantnih činjenica o tom svetu, koje će vas, možda, iznenaditi, ali i uveriti da magija teatra svoju posebnost nikada neće izgubiti.

* Najkraća predstava na svetu je “Izdah”, Semjuela Beketa koja je trajala 35 sekundi.

* Postoji sujeverje da će vas pratiti nesreća ako u pozorištu izgovorite reč „Magbet”.

* Pri izgradnji londonskog pozorišta „Globe” sva ostala pozorišta bila su primorana da se presele u južni deo Londona.

* Preteču klovna predstavljaju pantomimičari Harlekin i Pijerot, koji su se razvili u italijanskom pozorištu, u 16. veku.

* Stari Grci su boga Dionisa slavili kroz pesmu, recitacije i ples. Ove svečanosti predstavljaju začetak komedije i tragedije.

* Kineska drama nije imala reči do 19. veka.

* Postoji verovanje među glumcima da je loš znak nositi ljubičastu boju na pozornici, osim ako nije u kombinaciji sa nečim srebrnim.

* U Americi, u državi Virdžinija, postoji jedinstveno pozorište pod nazivom „Barter Theatre“, u kome gledaoci ulaz mogu da plate hranom.

* Prva pozorišna predstava u Srbiji izvedena je 1825. godine u Kragujevcu.

* Molijer je umro na sceni od jakog napada kašlja tokom izvođenja predstave „Hipohondar”.

* Svetski dan pozorišta ustanovljen je 1961. godine, na inicijativu delegata IX kongresa Međunarodnog pozorišnog instituta pri UNESCO-u.

* 16. predsednik Amerike, Abraham Linkoln ubijen je u pozorištu tokom predstave „Moj američki prijatelj”.

* Šekspir je zahtevao da mu se na epitaf ukleše kletva koja bi sustigla svakog ko poremeti njegov spokoj.

* Dugo je u drevnoj rimskoj komediji bilo zabranjeno prikazivati rimske građane na smešan način. Zbog toga je rimska komedija prikazivala Grke i grčki život.

* Italijansko pozorište komedije u Parizu izbeglo je sigurni bankrot zahvaljujući prodaji svilene marame Merilin Monro za neverovatnih 300 hiljada evra!

Profimedia

* Sara Bernar je u 98. godini života glumila devojčicu od 15 godina, a sve svoje uloge spremala je u mrtvačkom sanduku.

* U Staroj Grčkoj, pozorišta su bila na otvorenom, dok su Rimljani gradili pokrivena pozorišta sa stalnim kulisama i složenim mehanizmima za potrebne efekte.

* Uobičajeni tip pozornice, gde je publika odvojena od izdignute scene, osmišljen je u Italiji, u 18. veku.

* Na Siciliji i danas postoji lutkarsko pozorište u kome predstava traje mesec dana! U davna vremena bile su poznate i predstave koje su trajale godinu dana. Stanovništvo se tokom dana bavilo svojim uobičajenim poslom, a uveče je gledalo nastavak iste predstave. Punih osamsto godina razvijala se jedna ista tema – borba viteza Rolanda s Mavrima.

* U doba Puškina u pozorištima su postojale stolice za sedenje samo u prvih nekoliko redova i bile su rezervisane za plemenitu i bogatu gospodu. Iza njih je bilo stajaće parterno područje, za koje su karte bile mnogo jeftinije.

* Ženski pozorišni likovi srednjeg veka bili su potpuno drugačiji od današnjih. Žene su se često pojavljivale na sceni samo u ulogama sobarica. Njihovi likovi stvoreni su za podsmeh, pa je i svaki detalj njihove haljine imao svoje karakteristike.

* U Njujorku postoji najmanje pozorište na svetu. Reč je o „Teatru za jednog“ (Theatre for One), „portabl“ pozorište veličine 1,2 x 2,5 metara, u kom ima mesta samo za samo jednog gledaoca koji ima priku da vidi kratki komad u izvođenju jednog glumca.

* Pozorište mačaka u Moskvi jedinstveno je mesto na svetu u kojem se već tri decenije igraju pozorišne predstave u kojima glume mačke. Ansambl mačaka  izvodi zanimljive performanse na biciklima, žicama i drugim akrobatskim rekvizitima, a najveće zvijezde mačijeg glumišta uživaju u luksuznom smeštaju i imaju poseban tretman.

* U zgradi 100 godina starog pozorišta u Buenos Airesu „Splendid Theater“ otvorena je raskošna knjižara koja privalči pažnju velikog broja Argentinaca, ali i stranih turista. Knjižara „El Ateneo Grand Splendid“ posebna je po svom zanimljivom pedigreu, unutrašnjem dizajnu i velikom broju knjiga različitih autora. Godišnje je poseti milion ljudi, a „The Guardian“ je 2008. godine  ovu knjižaru proglasio drugom najlepšom na svetu.

PROČITAJTE JOŠ: 24 citata 7 velikih pisaca

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike