Nikol Kidman u filmu Emira Kusturice: Na korak od snimanja ali zbog jednog razloga sve propalo

17.07.2022

12:00

0

Bilo je sve dogovoreno za "Beli hotel"

Nikol Kidman u filmu Emira Kusturice: Na korak od snimanja ali zbog jednog razloga sve propalo
Emir Kusturica Nikol Kidman - Copyright Rade Prelić/Tanjug Profimedia

Naš proslavljeni scenarista i reditelj Dušan Kovačević ispričao je na Filmskom festivalu na Paliću kako je slavna holivudska zvezda Nikol Kidman trebalo da zaigra kod Emira Kusturice ali kako je sve na kraju ipak propalo.

Kovačević je naveo da mu je jako žao što krajem devedesetih nije snimljen film "Beli hotel" iako je Kusturica bio "na korak od snimanja".

Nikol Kidman, Foto: Profimedia
 

Bilo je predviđeno da Nikol Kidman igra glavnu ulogu ali je bombardovanje 1999. godine prekinulo sve, naveo je Kovačević koji je ovogodišnji dobitnik nagrade  "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu, koja se dodeljuje na Filmskom festivalu na Paliću.

Kovačević je autor scenarija filmskih klasika kao što su “Underground” Emira Kusturice, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, “Sabirni centar” Gorana Markovića, i mnogih drugih.

Krajem prošle godine, nakon duže pauze vratio se režiji filmom “Nije loše biti čovek”.

On je na konferenciji za novinare na filmskom festivalu na Paliću rekao da na početku karijere nije mogao da pretpostavi da će pola veka paralelno raditi za pozorište i kao scenarista, reditelj i saradnik u preko 20 filmova.

MN Press
 

- Kad se osvrnem, te filmove smo radili sa velikom dozom entuzijazma. Nikad nije bilo dovoljno sredstava, uslova da ostvarimo sve napisano. Snimalo se brzo, ali vrlo predano i pripreme su bile duge i temeljne. Nije bilo moguće praviti grešku. Curi traka, a traka košta - prisetio se Kovačević dodajući da "nije čudo da imate filmove sa reprezentativnom plejadom glumaca sa prostora bivše Jugoslavije".

On je istakao da je Jugoslavija imala moćnu i jaku kinematografiju koja je osvajala svet slikom i pričom, nije bilo čudno da dobijaju međunarodne nagrade i bilo je "pravilo da neki od filmova te zemlje bude u Kanu ili Veneciji".

Osvrnuvši se na prvu dobitnicu "Lifke", glumicu Milenu Dravić, Kovačević je rekao da je posedovala "beskrajan dar, mogla je da igra sve i dramu i komediju".

- Kad se neko rodi za nešto onda mu to lepo stoji - ocenio je Kovačević.

Dušan Kovačević Tanjug/Damir Vujković
 

Prisetio se da je druženje sa još jednom dobitnicom "Lifke" glumicom Mirom Banjac, Zoranom Radmilovićem i ostatkom glumačke ekipe predstave "Radovan Treći" iza scene u bifeu često bilo zanimljivije od same predstave "tako da i niste morali ni da ih gledate na sceni".

Kovačević je podsetio da je Banjac, između ostalog, igrala u "Balkanskom špijunu", a da je u njegovom nedavnom filmu "Nije teško biti čovek" dopisao scenario posebno za nju i Milana Laneta Gutovića, kome je to bila poslednja filmska uloga.

- Ostale su scene koje su dragocene i lepe - naglasio je Kovačević.

On je ocenio da danas prisustvujemo "velikoj ekspanziji i produkciji svega i svačega".

- Pre svega mislim na televiziju koja će pojesti jako darovite ljude. Televizija je mašinerija za uništavanje dara i onaj koga televizija zavede, jer preko noći postajete popularni, ne vidi kako troši godine - naveo je Kovačević.

Otvaranje Palićkog festivala Tanjug/Damir Vujković
 

Kako je objasnio ljudi koji su radili na filmu u to vreme od honorara za film mogli su da žive vrlo pristojno godinu dana.

- Danas se plaća po danu, snima se jako puno i mislim da kvalitet nije adekvatan onome što se snima - ocenio je Kovačević.

Napomenuvši da je proveo "veći deo radnog veka u ratu", Kovačević je objasnio da je "Sveti Georgije ubiva aždahu" istinita priča o invalidima iz Balkanskih ratova, da se "Ko to tamo peva" završava bombardovanjem Beograda, gde počinje "Andergraund".

- Kada napravite film, nikada ne znate koliko će biti zanimljiv za 10, 20 ili 30 godina. Naravno, nadate se da će biti - ističe on.

Tanjug/Damir Vujković
 

Kovačević je u intervjuu za Tanjug rekao da je za "Maratonce" i ostale filmove tada "dobio neku simbolično paru za scenario i nikad ništa više".

- To je otprilike kao narodna umotvorina. To je neko nešto radio, taj čovek je relativno živ, ali nas nije briga uopšte što je to njegovo vlasništvo. To je kao da sutra neko može da vam ukrade stan ili kuću, a vi nemate pravo na to jer je proglašeno za kolektivno dobro - ocenio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, dok se ne reše takva pitanja u Zakonu o autorskim pravima, "to će biti Eldorado za divljanje".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike