Slobodan Šijan o neotkrivenim detaljima filma "Ko to tamo peva": Srpski Hičkok za crne komedije

10.03.2022

11:30

0

Zanimljivo je da je reditelj odlučio da upiše Akademiju za pozorište, film i televiziju kada je čuo da će klasu preuzeti čuveni Živojin Žika Pavlović

Slobodan Šijan o neotkrivenim detaljima filma "Ko to tamo peva": Srpski Hičkok za crne komedije
Copyright Printscreen/Youtube

Poznati filmski reditelj Slobodan Šijan bio je gost ciklusa „Susreti sa stvaraocima - Masterklas” u Svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Ideja ciklusa predavanja „Susreti sa stvaraocima - Masterklas“ jeste da predstavi domete aktuelnih umetnika i naučnika u Srbiji i podstakne mlade da se opredele za put naučne i umetničke karijere i omogući im direktnu komunikaciju sa velikim stvaraocima.

Tako se među prvima predstavio Slobodan Šijan, čuveni režiser, dopisni član SANU, scenarista, pisac, predavač i vizuelni umetnik.

Ovaj događaj snimali su studenti sa FDU na odseku kamere, a snimak će ostati kao trajni video zapis za arhivu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Zanimljivo je da je Slobodan Šijan odlučio da upiše Akademiju za pozorište, film i televiziju kada je čuo da će klasu preuzeti čuveni Živojin Žika Pavlović.

- Prva tri filma koja su na mene ostavili snažan i izuzetan utisak jesu "Buđenje pacova" i "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića i "Tri" Aleksandra Saše Petrovića. Nisam siguran da li bih upisivao akademiju da nije Žika bio na Akademiji - otkrio je reditelj Šijan, koji je predavao na Akademiji umetnosti upravo sa Pavlovićem 1995, da bi prešao na FDU od 1997. godine.

Kultni film "Ko to tamo peva" bio je prvo  ponuđen kolegi Goranu Paskaljeviću, u vidu TV scenarija.

Film "Ko to tamo peva"/Profimedia
 

Ipak, nedavno preminuli reditelj je tada ionako imao plan da realizuje film "Zemaljski dani teku", tako da je Šijan dobio priliku da radi svoj prvi film.

- Velika produkcija koja je već snimila "Neretvu" i "Sutjesku", radila je moj prvi projekat i tako sam lako dobio sve te sjajne glumce za film. Verovatno su im iz te produkcije obećali da će dalje raditi još neke spektakle, tako da su prihvatili te manje uloge kod mene, i nadali se da će ih zvati za ozbiljnije honorare - otkrio je Šijan.

Početak snimanja je bio odlagan i pomeran, jer je Ljubiša Samardžić bio zainteresovan da glumi u njemu, ali kako je već igrao u jednom filmu Milana Jelića, želeo je paralelno da radi na oba, prvi danju, drugi noću, ali se na kraju ipak od svega odustalo.

Dragan Nikolić / Profimedia
 

Autobus iz filma je već bio spreman za poznati film "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića.

- Film "Ko to tamo peva" nije imao slavno prvo prikazivanje. Bilo je to za umetničko veče sa dosta ljudi u punoj sali i baš niko se nije nasmejao nijednom tokom filma. Pitao sam se u čemu je problem - ispričao je slavni reditelj ovog kultnog filma.

Ipak, film se prikazivao u inostranstvu, što je za reditelja bila najveća nagrada, jer se retko u to vreme dešavalo da jugoslovenski film bude otkupljen za strano tržište, osim ukoliko ne idu na festivale.

Takođe je proglašen među 100 najboljih filmova svih vremena u prvih 100 godina filma i bio je na programu "Kan klasik" na Kanskom festivalu.

Svetska kritika je govorila da ono što je Alfred Hičkok za trilere, to je Slobodan Šijan za crne komedije.

Slobodan Šijan / 24sedam Katarina Mihajlović
 

Umetnik je i autor nekoliko knjiga o filmu i zapaženih izložbi i ranije filmskih fanzina – letaka.

Šijan je režirao nekoliko najpopularnijih antologijskih srpskih igranih filmova pored “Ko to tamo peva” (1980), tu su: “Maratonci trče počasni krug” (1982) prema scenariju dramskog pisca Dušana Kovačevića, “Davitelj protiv davitelja” (1984) sa scenaristom Nebojšom Pajkićem, kao i projekte - “Kako sam sistematski uništen od idiota” (1983) i “Tajna manastirske rakije” (1988).

Poslednje dve decenije je manje stvarao, te se u filmografiji mogu naći tek ostvarenja - “Siroti mali hrčki 2010” (2003) scenariste Gordana Mihića, TV film iz dva dela, kao i “S.O.S. - Spasite naše duše” (2007).

Pored bioskopskih hitova, Šijan u svom opusu ima i televizijska ostvarenja: “Gradilište” (1979), “Ing. ugostiteljstva” (1979, kratki film), “Kost od mamuta” (1979), “Najlepša soba” (1978), “Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem” (1977, TV film), “Pohvala svetu” (1976, kratki TV film), “Sve što je bilo lepo” (1976, TV film) i “Sunce te čuva” (1975, kratki TV film).

Miloš Biković, Slobodan Šijan / Promo / Nemanja Mišćević
 

Reditelj i profesor Šijan je rođen 1946. godine u Beogradu, gde je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti (1970) i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti (1975).

Dobitnik je i mnogih domaćih i međunarodnih priznanja za svoja značajna filmska ostvarenja i smatra se da je jedan od retkih autora koji je spojio umetnički duh i komercijalni uspeh.

Trenutno je u toku realizacija njegovog najnovijeg filma „Budi Bog s nama”, koji je inspirisan životom prvog srpskog kritičara i teoretičara filma Boška Tokina.

Glavnog lika tumači Miloš Biković, a uz njega igra čitav ansambl glumaca - Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Sergej Trifunović, Momčilo Otašević, Nikola Rakočević, Marko Janketić, Denis Murić, Ivan Tomić, Milutin Milošević, Viktor Savić, Andrija Milošević, i drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike