Sve tajne Zvicerovog policajca i čuvara sefa: Ispit polagao 13 godina, glumio sirotinju, a na računu imao 50 miliona

17.10.2023

20:45

0

Bivši službenik Uprave policije Crne Gore optužen u Srbiji za krijumčarenje kokaina i da je vođa kriminalne grupe

Sve tajne Zvicerovog policajca i čuvara sefa: Ispit polagao 13 godina, glumio sirotinju, a na računu imao 50 miliona
Ilustracija - Copyright Profimedia/ Liberetas/Facebook/Mup

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra bi trebalo da počne suđenje devetočlanoj grupi koju je organizovao odbegli Ljubo Milović, bivši službenik Uprave policije Crne Gore. U grupi su i pripadnici MUP-a i BIA, optuženi da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pripremno ročište, zatvoreno za javnost, završeno je 11. septembra, a tokom nekoliko dana trajanja odbrana je osporavala dokaze iz presretnutih komunikaciju preko aplikacije "Skaj".

Optuženi, koji su dostupni pravosuđu, odmah su negirali krivicu, a pored Milovića, u bekstvu je i Strahinja Kutlešić. 

A ko je zaparavo Ljubo Milović? Karijeru u policiji počeo je 2002. godine kao pripravnik u Centru bezbednosti Nikšić, gde je radio do 2007. Tada je rešenjem direktora Uprave policije Veselina Veljovića prebačen u Odeljenje bezbednosti Kotor, na mesto samostalnog inspektora za narkotike.

U rešenju se navodi da Milović nije položio stručni ispit, pa mu se daje rok da to završi do sredine 2011. godine. Posle toga, Milović je napredovao u zvanje starijeg policijskog komesara za borbu protiv droge, ali i dalje bez položenog stručnog ispita za rad u državnim organima.

Godinama u policiji radio nezakonito

Sredinom 2011. godine Veljović je doneo novo rešenje kojim se Milović raspoređuje u Područnu jedinicu Herceg Novi, u Filijalu za borbu protiv droge, ali se ponovo konstatuje da nema položen stručni ispit.

Već naredne godine Milović je raspoređen na mesto samostalnog policijskog komesara u Upravi policije, Odsek za borbu protiv droge i krijumčarenja, Grupi za suzbijanje droge - Herceg Novi, Kotor i Tivat, gde su mu tadašnji direktori Uprave policije Božidar Vuksanović i Slavko Stojanović tri puta produžavali radni angažman.

Milović je tek 2015. godine položio stručni ispit i po prvi put mogao legalno da bude zaposlen u Upravi policije.

Pretresali mu kuću i restoran

Službenici Specijalnog policijskog odeljenja satima su u martu ove godine pretresali porodičnu kuću, restoran "Grahovac" i pomoćne objekte koji su u neformalnom vlasništvu odbeglog službenika Uprave policije Ljuba Milovića. On je crnogorskim službama nedostupan još od jula prošle godine, kada je SDT dao nalog za njegovo hapšenje zbog sumnje da je bio deo narko-kartela "kavačkog klana" pod vođstvom Radoja Zvicera.

Rešenje o privremenom udaljenju Ljuba Milovića sa pozicije višeg policijskog inspektora u Odseku za borbu protiv droge - Sektora kriminalističke policije doneo je krajem 2018. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić. Jer, protiv Milovića je pokrenut disciplinski postupka zbog kršenja Kodeksa policijske etike i prekoračenja policijskih ovlašćenja. Ispostavilo se i da je Milović godinama nezakonito radio u policiji.

Profimedia
Ilustracija

Milović se uz kolegu Petra Lazovića, takođe optuženom da je radio za "kavački klan", u spisima Evropola sumnjiči za saradnju sa "kavčanima", odavanje informacija o policijskim akcijama i za aktivno učešće u švercu narkotika.

U rešenju o privremenom udaljenju navodi da su Milović i njegov kolega M. P. u aprilu 2018. godine pokušali da od K. D. iznude priznanje za navodno počinjena krivična dela. U dokumentu se navodi da su Milović i M. P. rukama i nogama tukli K. D., pretili mu i zastrašivali ga da ih ne bi prijavio.

Policijski službenik M. P. nastavio je da udara K. D. nogama i zatvorenim šakama po glavi i telu, preteći da će mu odseći prste, pa mu je u jednom trenutku stavio šaku na sto, a potom ga vrhom noža udario u gornji deo šake, nanoseći mu telesne povrede, uz pretnju:

- Ovo ti je da se opametiš, vidi, prijavi me, a sjutra ćeš doći na posao.

Nakon toga, izašao iz stana u kom je maltretirao K. D. U tom dokumentu se dalje navodi da se M. P. kasnije vratio sa Ljubom Milovićem, nakon čega su zajedno nastavili da ga udaraju rukama i nogama po glavi i telu.

Tvrdio da je lošeg imovnog stanja

Rešenjem o udaljenju sa radnog mesta višem policijskom inspektoru Miloviću su oduzete službena značka i legitimacija, kao i oružje i druga oprema koja mu je poverena za obavljanje policijskih poslova. Pored toga, Milović je ostvario pravo da tokom privremenog udaljenja sa posla ipak prima 80 odsto mesečne zarade, jer je u iskazu koji je dao disciplinskom tužiocu naveo da izdržava porodicu, kao i da je lošeg imovnog stanja.

Ljubo Milović, Foto: Liberetas
Ljubo Milović

Podaci Agencije za sprečavanje korupcije, međutim, pokazali su da je Milović već naredne godine uštedeo 12.000 evra, što je bilo više od njegove godišnje zarade kao policijskog inspektora. U to vreme Milović je primao oko 700 evra mesečno, dok je polovinu tog iznosa izdvajao za ratu za stambeni kredit. Štednja je nastavila da raste, pa je Milović u poslednjem izveštaju za 2021. godinu prijavio iznos od oko 21.000 evra.

Krajem 2017. godine, policajac Milović je od nepoznate osobe uzeo pozajmicu od 212.000 evra, uz obavezu da je vrati kroz pet godina, uz mesečnu ratu od neverovatnih 3.500 evra.

Podaci iz imovinskog kartona govore da Milović ovaj dug nije otplaćivao sve do 2021, kada je on umanjen za oko 14.000 evra. Jasno je da Milović nije od svoje zvanične policijske plate mogao da plaća stambeni kredit, ogromnu pozajmicu i da pri tome još na godišnjem nivou štedi hiljade evra.

Posle otkrivanja svih pipaka "kavačke hobotnice", pojavile su se informacije da su Milović i Lazović radili kao tajni agenti zaduženi za komunikaciju sa kriminalnim klanovima. Crnogorska policija, međutim, saopštila je da oni nikada nisu bili radno angažovani u Odseku za specijalne istražne metode, tačnije da nisu bili tajni agenti policije u organizovanim kriminalnim grupama.

U međuvremenu je utvrđeno i da Milović godinama nije plaćao dugove za porez, iako postoji dokaz da je krajem 2020. godine na jednom od svojih računa imao oko 50 miliona evra. To su objavili mediji posle uvida u podatke Uprave za katastar i državnu imovinu. On je pre nekoliko godina kupio stan od 64 kvadrata u jednoj zgradi u Kotoru.

Na stan, kojim Milović više ne može da raspolaže, u avgustu 2015. godine upisana je hipoteka zbog kredita od 49.923 evra, koji je uzet kod nekadašnje Societe Generale banke Montenegro, a danas Crnogorske komercijalne banke i koji nije u celosti vraćen. Uprkos tome što je raspolagao velikom sumom novca, Milović nije plaćao porez, niti je isplatio kupljeni stan.

Čuvar Zvicerovih miliona

Od momka koji jedva krpi kraj s krajem, kako su pričali oni koji ga poznaju, Milović, koji je u policiji bio angažovan u sektoru za borbu protiv droge, za manje od deceniju postao je čovek od poverenja vođa "kavačkog klana" i čuvar njihovog kokainskog blaga i više desetina miliona evra.

Printscreen/Libertas
Optuženi pripadnici "kavačkog klana"

Koristeći prvo položaj višeg policijskog inspektora, kao i veze saradnika u policiji i kolege Petra Lazovića, prvenstveno preko njegovog oca Zorana, koji je bio Đukanovićev kadar i pobratim bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Milović je dolazio do poverljivih informacija, koje je prosleđivao klanu. Sklanjao je prijave protiv njih i čistio im put za krijumčarenje. Za kratko vreme postao je bitna karika u narko-lancu, pa i čuvar Zvicerovih miliona na tajnim računima. Milović je na jednom tajnom računu u decembru 2020. posedovao 49.624.511,10 evra, prema dokumentima Evropola. Sumnja se da takvih računa ima još.

Tragovi šifrovanih poruka na aplikaciji "Skaj" ukazuju i da je odbegli Milović bar neko vreme proveo kod Zvicera u Latinskoj Americi. Evropol je kroz neke od 100.000 otkrivenih Milovićevih poruka na "Skaju" otkrio njegovu i Lazovićevu čvrstu vezu sa šefom "kavčana“, kao i put droge koju su švercovali iz Ekvadora do luka u Evropi, pa i do Australije.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, Miloviću se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu. Pored njega za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović iz UKP, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović. Kutlešić i Milović su u bekstvu.

Facebook
Danijel i Dušica Jovanović

Supružnici Jovanović terete se i za po jedno krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka. Oni su za "kavčane" pomogli u švercovanju tone kokaina. Glavni zadatak im je, prema optužnici, bio prenos novca iz Holandije do Srbije i Crne Gore za Radoja Zvicera, ali i Veljka Belivuka.

Po svakoj turi čiji su prenos obezbedili, bračni par je zarađivao na desetine hiljada evra. Od lako zarađenog novca kupovali su nekretnine i mirno nastavljali da služe državi Srbiji. Njihovi najveći saveznici bili su komšijski službenici, Milović i Lazović.

Osim pomoći oko kokaina, službenica BIA i pripadnik UKP takođe su svojim saradnicima sa one strane zakona omogućili da nesmetano obavljaju i druge poslove. Zloupotrebljavajući službeni položaj, obaveštavali su ih o istragama, vršljajući kroz baze podataka MUP-a.

Pripadnici grupe optuženi su da su od 2019. do 2. avgusta prošle godine učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike