Mali Mare sa Dorćola inspiracija za ulogu Malog u filmu "Do koske", ima i pesmu: Mučen, izrešetan i izbačen na ulicu da iskrvari do smrti!

11.05.2023

08:10

0

Marko Borak iza sebe imao tri pokušaja ubistva, ranjavanja, razbojništva, izazivanje opšte opasnosti

Mali Mare sa Dorćola inspiracija za ulogu Malog u filmu "Do koske", ima i pesmu:  Mučen, izrešetan i izbačen na ulicu da iskrvari do smrti!
Marko Borak i ilustracija ubistva - Copyright Marija Mladjen/ATAImages Printscreen/Youtube/Rudar7

Grafit "Vi koji dolazite, pazite se Malog Mareta" ispisan na zidu zgrade na uglu dorćolskih ulica Tadeuša Košćuškog i Gospodar Jovanove, danas posle 28 godina od zločina, potpuno je izbledeo. Iza njega ostala je pesma grupe Tripl Pipl "Mali Mare imao je muda", a bio je inspiracija i za lik Malog koga je igrao Nikola Đuričko u filmu "Do koske", kad ratuje sa starijim mafijašima.

Marko Borak, poznatiji kao Mali Mare, tek što je postao punoletan, svirepo je likvidiran 3. maja 1995. godine. Mučen je, izrešetan i izbačen na ulicu da iskrvari do smrti, a njegovo ubiistvo nikada nije rasvetljeno.

Borak je otet i mučen. Sedam metaka mu je ispaljeno u noge. Decenijama kruži priča da je bio toliko drčan da se otmičarima smejao u lice govoreći im: “Ne bojim se smrti!”.

Posle zlostavljanja su ga ubacili u vozilo i ostavili u Ulici Svetozara Markovića kod broja 70, na samo nekoliko stotina metara od zdravstvene ustanove u kojoj je radila njegova majka. Mnogi veruju da su ga ranije našli da bi možda i preživeo. Iskrvario je nasmrt. Sutradan je u novinama izašla čitulja sa rečima njegove bake: "Rekla sam ti, nisi hteo da slušaš." 

Malom Maretu se, kako se priča, svet rušio pred očima početkom devedesetih kad je kao tinejdžer gledao kako pošten svet propada, a ološ se bogati. Kažu da je uzeo pravdu u svoje ruke i počeo da maltretira novu elitu koja se bogatila, dok je ostatak naroda siromašio.

Panika među bogatašima

Bacao im je bombe u lokale, postavljao eksploziv pod automobile, pravio im "sačekuše", pucao u noge i otimao novac koji je posle delio siromašnim komšijama. Među bogatašima je nastala panika, a onda se saznalo da iza svega stoji dečak Mali Mare.

YouTube/ Nermin
Nikola Đuričko glumio Malog u filmu "Do koske"

Zaštitni znak mu je bio pucanje u noge. Pričalo se da mu je preko posrednika poslata poruka da se smiri, da se priključi nekoj od ekipa i da će sve biti zaboravljeno, ali ih Borak nije poslušao. Morao je, kako veruju oni koji su ga poznavali, da nestane.

Zbog toga što je oteti plen delio siromašnima nazvali su ga Robin Hud sa Dorćola. Imao je običaj da žrtvi telefonom najavi sledeći poduhvat. Nikada nije osuđen, jer očevidaca njegovih zlodela nije bilo. Neki su tvrdili da je, pored toga, bio mlad i lud.

Marko je imao nekoliko suđenja, ali su žrtve odbijale da svedoče, a neki od njih spremali su goru osvetu. Kasnije, na suđenjima, bio je optužen za tri pokušaja ubistva, nanošenje teških povreda, podmetanja bombi, razbojništva, izazvivanje opšte opasnosti. Za tako malo vremena, kazuju njegovi bliski prijatelji, napravio je više stvari, nego malo ko od poznatih imena prestoničkog podzemlja.

Naručilac sa vezama u MUP?

Pucanje u noge bilo je svojstveno Malom Maretu, a tako je i sam završio. Pričalo se da je svojevremeno presreo jednog opasnog Dorćolca i oteo mu džip. Pitao ga je da li da mu puca u ruku ili u nogu. Žrtva je rekla: “U noge”. Legedna kaže da mu je Mali Mare na to odgovorio: “Da si rekao u nogu, pucao bih ti samo u jednu” i ispalio mu po hitac u obe noge.

Iako mlad, Mare je iza sebe imao tri pokušaja ubistva, ranjavanja, razbojništva, izazivanje opšte opasnosti. Postajao je strah i trepet Dorćola, ali opasan i po kasnije revolveraše Beograda. Pucao je, kako tvrde mnogi, na Pejčića, Nikolića, Gavrilovića, Ristovića, Kojića i podigao najmanje petnaestak automobila u vazduh.

Budući da nijedan svedok na sudu nije teretio Boraka on je ubrzo pušten iz pritvora. Ispostavilo se da je taj izlazak iz zatvora za njega bio koban. Presuđeno mu je baš kako je i on voleo da sudi.

Imena onih kojma se zamerio Borak dobro se znaju, ali policija do današnjeg dana nije razrešila ubistvo. Beogradskom čaršijom kružila je priča da je naručilac ubistva navodno čovek sa jakim vezama u MUP Srbije.

Policija je u vezi sa ubistvom Boraka svojevremeno privela dvojicu mladića sa Dorćola. Oni su neko vreme proveli u pritvoru, ali su pušteni zbog nedostatka dokaza. Osim zida ćutanja na koji su naišli inspektori, pitanje je koliko su i iz policije bili voljni da razreše smrt momka koji im je zadao toliko posla.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike