Isplivali zanimljivi detalji optužnice protiv "kavčana" i njihovog odbeglog vođe: Pojavila se i nova fotografija Radoja Zvicera! (FOTO)

01.05.2023

08:00

0

Zvicer se tereti da je za ubistvo Milana Ljepoje svakom pripadniku Belivukovog klana dao po kilogram kokaina

Isplivali zanimljivi detalji optužnice protiv "kavčana" i njihovog odbeglog vođe: Pojavila se i nova fotografija Radoja Zvicera! (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Detalji optužnice protiv "kavačkog klana" i pripadnika te kriminalne organizacije Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Ljuba Milovića, Petra Lazovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Radovana Pantovića, Duška Roganovića, Nikole Spasojevića i Nikše Perovića, koje je podiglo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, isplivali su u javnosti. Gotovo istovremeno pojavila se i nova fotografija odbeglog vođe "kavčana" Radoja Zvicera. 

U obimnoj optužnici koju je u objavio Libertas, pored ostalog, navodi se da je Zvicer, tokom druge polovine 2020. godine, na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope i Australije, organizovao kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnih dela. Sam ili putem posrednika za pripadnike kriminalne organizacije, vrbovao je ostale okrivljene i to zbog neodređenog broja krivičnih dela neovlašćene prozvodnje, držanja i stavljanja u promet opojne droge, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, krijumčarenja, ubistva, teškog ubistva, zloupotrebe službenog položaja i pranja novca.

Radoje Zvicer kao organizator, u cilju realizacije kriminalnog plana, pripadnicima je, kako se navodi, odredio zadatke i uloge, Za sebe je odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih dela i naređuje kada će se i na koji način počiniti, da obezbeđuje novac za to, određuje koji će pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije biti ubijeni, da u tom cilju sam ili preko drugih članova nabavlja oružje, da organizuje krijumčarenje kokaina i hašiša iz Južne Amerike i Afrike u Crnu Goru, druge države Evrope i Australiju, određuje iznos novca koje će svaki pripadnik uložiti u šverc droge, količine prokrijumčarenog kokaina i hašiša koji će pripasti članovima kriminalne organizacije pojedinačno, iznose novca koje će svako od njih dobiti nakon preprodaje droge i da kontroliše pripadnike svoje organizacije.

Zvicer se tereti da je od početka novembra do 9. decembra 2020. godine, u Beogradu u Srbiji, kao državljanin Crne Gore, sa umišljajem organizovao i naredio ubistvo Milana Ljepoje, koje su pripadnici klana iz Srbije počinili iz bezobzirne osvete i na svirep i podmukao način. Naredio je Ljepojino ubistvo smatrajući ga, kako se navodi, pripadnikom kriminalne organizacije, koji je prethodno učestvovao u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu u Ukrajini. Ljepoju je u kriptovanim komunikacijama sa članovima klana oslovljavao nadimcima "Zvonce" i "Mance".

Sprovodeći njegovu naredbu, kako se navodi u optužnici, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Dejan Tešić, Marko Andrić, Vlado Draganić, Srđan Lalić, Nebojša Janković, Marko i Miloš Budimir, Bojan Hrvatin i Nemanja Đurić ubili su Ljepoju. Za to im je Zvicer isplatio po 1 kilogram kokaina u novčanoj protivvrednosti od po 35.000 evra. Zvicer je time, kao saizvršilac, počinio teško ubistvo.

Oružje iz BiH i Ukrajine

Od kraja decembra 2020. do početka marta 2021. godine, na teritoriji Bosne i Hercegovine, Ukrajine i drugih država, Zvicer je, kako se navodi u optužnici, neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja tako što je angažovao državljanina Srbije Miroslava Starčevića, koji je na kriptovanoj aplikaciji Sky koristio pin 7FIVBU. Tražio je da mu na teritoriji BiH, Ukrajine i drugih država nabavi oružje za ubistva pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije za koje odredi da će biti ubijeni.

Starčević mu je neovlašćeno nabavio pušku sa optičkim nišanom proizvođača "Bergera" i 30. decembra 2020. godine u 14.56 sati, poslao mu je slikovnu poruku sa fotografijom puške. Nabavio mu je i automatsku pušku sa optičkim nišanom neutvrđenog proizvođača, o čemu je Zvicera obavestio istog dana dva minuta kasnije, tako što mu je poslao slikovnu poruku sa fotografijom na kojoj se vidi snajperska puška sa optičkim nišanom. Nabavio mu je i automatsku pušku američke proizvodnje o čemu ga je obavestio 2. februara 2021. godine u 7.29 sati, tako što mu je poslao slikovnu poruku sa fotografijom na kojoj je američki vojni mitraljez.

Miroslav Starčević mu je nabavio i tri revolvera brazilskog proizvođača “Taurus” kalibra 38 specijal, kao i četiri pištolja od kojih su dva “Beretta” o čemu ga je obavestio 3. marta 2021. godine, tako što mu je poslao više slikovnih poruka sa fotografijama na kojima se vide revolveri i pištolji. 

U Kotoru, 31. januara 2021. godine, Zvicer je neovlašćeno držao oružje i to dva uređaja koja služe za konverziju pištolja, koje je istog dana poklonio Petru Lazoviću.

U periodu između druge polovine septembra 2020. i prve polovine marta 2021. godine, Zvicer je, kako se navodi, na teritoriji Južne Amerike i Afrike neovlašćeno radi prodaje kupovao, a potom radi prodaje prenosio na teritoriju Evrope i Australije kokain i hašiš. U tom cilju angažovao je više pripadnika kriminalne organizacije čiji identitet nije utvrđen, te im je preko aplikacije Sky davao naloge i uputstva da u Ekvadoru, Kolumbiji, Boliviji, Peruu, Brazilu i drugim državama Južne Amerike neovlašćeno kupuju velike količine kokaina, a u više država Afrike i hašiša i da ih zatim pomorskim putem prenose u Evropu radi dalje prodaje. 

Narko-dileri iz Uprave policije

Vođa "kavčana", Vujotić i Kašćelan terete se da su, kao saizvršioci, 21. oktobra 2020. godine, sa umišljajem pokušali da ubiju pripadnika suprotstavljene ktiminalne organizacije Jovana Vukotića ispred zgrade Uprave policije u Kotoru. Zvicer je, kako se navodi, izdao naređenje da osuđeni Petar Mujović, kao neposredni počinilac, ubije Vukotića. Kašćelan je obezbedio Mujoviću pištolj marke "češka zbrojevka" uništenog fabričkog broja sa 15 metaka, a Vujotić je dao uputstvo da Mujović sačeka Vukotića kod vrata zgrade Uprave policije. Zločin je sprečen hapšenjem Mujovića, koji je kasnije osuđen na pet meseci zatvora za nedozvoljeno držanje oružja. Vukotić je, inače, ubijen u Istanbulu u Turskoj 8. septembra prošle godine.

Tokom februara 2021. godine, Zvicer i Petar Lazović, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore na radu u Upravi policije te države, prema navodima optužnice, neovlašćeno su nudili na prodaju najmanje pola kilograma kokaina. Lazović je pitao Zvicera da korisniku Sky kodnog imena “Mak” prodaju pola kilograma kokaina, na šta je Zvicer pristao, dogovarajući se da se to učini po ceni od 33.000 evra po kilogramu, što je i ponuđeno korisniku  “Mak”.

Na teritoriji Južne Amerike i Belgije, tokom decembra 2020 godine, Zvicer i Ljubo Milović, koji je postupao kao službenik Uprave policije Crne Gore, kako se navodi, neovlašćeno radi prodaje kupili su, prenosili i radi prodaje držali najmanje 270 kilograma kokaina u vakumiranim najlonskim pakovanjima od po 1 kg. Kokain su kupili u Boliviji i drugim državama Južne Amerike i pomorskim putem, preko drugih osoba, preneli u Belgiju, gde su drogu u cilju prodaje posredno držali. 

Okrivljeni Zvicer i Perović, u periodu između druge polovine septembra 2020. i kraja februara 2021. godine, na teritoriji Opštine Kotor, terete se za pranje novca. Zvicer je, kako piše u optužnici, obavio konverziju i prenos novca pribavljenog od prometa droge u nameri da prikrije njegovo poreklo, a Nikša Perović koristio novac koji je u više navrata na teritoriji Opštine Kotor preuzimao od organizatora kriminalne organizacije lično ili preko drugih u velikim gotovinskim iznosima i mimo legalnih bankarskih tokova, bez pravnog osnova, a u ukupnom iznosu od najmanje 926.100 evra, Novac je, po naređenjima Zvicera, koristio za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u katastarskoj opštini Dub u Radanovićima. Zgradu je policija otkrila 29. avgusta prošle godine. 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike