Krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Evropu: Počinje suđenje grupi Ljuba Milovića, među optuženima i supružnici iz BIA i UKP!

16.10.2023

13:23

0

Devetočlana grupa optužena je za krijumčarenje kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u Evropu

Krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Evropu: Počinje suđenje grupi Ljuba Milovića, među optuženima i supružnici iz BIA i UKP!
Ljubo Milović i kokain: Ilustracija - Copyright Profimedia/Libertas

U Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu za 18. oktobar zakazan je početak suđenja devetočlanoj grupi na čijem čelu se nalazi odbegli Ljubo Milović. bivši službenik Uprave policije Crne Gore. U grupi su i pripadnici MUP-a i BIA, optuženi da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pripremno ročište koje je bilo zatvoreno za javnost završeno je 11. septembra i sudija je zakazao početak suđenja kojem će javnosti moći da prisustvuje. Na pripremnom ročištu, koje je trajalo nekoliko dana, odbrana je osporavala kao dokaz presretnutu komunikaciju preko kriptovane aplikacije "Skaj".

Optuženi, koji su dostupni pravosuđu, negirali su krivicu na početku pripremnog ročišta. Prvooptuženi u ovom predmetu Ljubo Milović i Strahinja Kutlešić su inače u bekstvu. Milović je, inače, optužen da je vođa ove grupe.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Miloviću se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu.

Pored Milovića za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović iz UKP, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Bračni par Jovanović se tereti i za po jedno krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka.

Foto: Facebook/Printscreen
Dušica i Danijel Jovanović

Pripadnici grupe se terete da su od 2019. do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Milojeviću se optužnicom na teret stavlja da je po nalozima Milovića pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a deo novca od prodaje droge je zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakuum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru. Deo tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Jovanović se terti i da je preko svoje supruge pripadnice BIA dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina je inače vozač u Milojevićevoj firmi, koji je, kako se sumnja, angažovao Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru. Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike