Uhapšeni savetnik iz Ministarstva prosvete, policajac, matičari... Radili za Šiptare, na lažnim diplomama zaradili 100.000 evra

24.04.2024

13:20

0

Autor: 24sedam

Uhapšene dve grupe falsifikatora sa 17 članova

Uhapšeni savetnik iz Ministarstva prosvete, policajac, matičari... Radili za Šiptare, na lažnim diplomama zaradili 100.000 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa operativcima SBPOK-a danas su na teritoriji Srbije uhapšene dve organizovane kriminalne grupe sa ukupno 17 osoba zbog sumnje da su od aprila 2023. godine do danas izvršili krivična dela falsifikovanje isprave i krivično delo zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Prvu organizovanu kriminalnu grupu činilo je šest osoba M.N, N.G, V.S, L.R.S, S.B i N.P. Drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo je 11 osoba - R.B, A.B, B.D, D.G, I.D, Z.V, M.B, M.P, S.K, B.Đ i S.K.

Ove grupe su, sumnja se, nabavljali radi dalje upotrebe kao i izrađivali falsifikovana dokumenta  -lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja za kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih Srba, na koji način su Albancima zainteresovanim za dobijanje državljanstva Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lažnih isprava.

Pravili su i falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time kupcima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave. Oni su napravili oko 400 različitih isprava i zaradili 100.000 evra.

Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, policajac, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik u Ministarstvu prosvete.

U toku je pretres na više lokacija, a osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal na saslušanje.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike