Kako su službenici sa značkama UKP i BIA štitili "kavčane" i Belivuka? Prodavali kokain, pa osigurali milione za organizovani kriminal

03.08.2022

18:50

0

"Ovo nije kraj policijskim akcijama..."

Kako su službenici sa značkama UKP i BIA štitili "kavčane" i Belivuka? Prodavali kokain, pa osigurali milione za organizovani kriminal
BIA (5) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Supružnici Dušica (39) i Danijel Jovanović (41) uhapšeni su danas u velikoj akciji Sektora unutrašnje kontrole u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA. Dušica je radila za Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA), Danijel za Upravu kriminalističke policije (UKP), a dovode se u vezu sa "kavačkim klanom". Njih dvoje, međutim, nisu bili samo obični doušnici.

Jovanovići su za potrebe organizovanog kriminala i najozloglašenije grupe sa ovih postora, "kavčana", pomogli u švercovanju tone kokaina. Glavni zadatak im je, prema rečima onih koji su upoznati sa istragom, bio prenos novca iz Holandije do Srbije i Crne Gore za Radoja Zvicera, ali i Veljka Belivuka.

Po svakoj turi čiji su prenos obezbedili, bračni par je zarađivao na desetine hiljada evra. Od lako zarađenog novca kupovali su nekretnine i mirno nastavljali da služe državi Srbiji. Njihovi najveći saveznici bili su komšijski službenici, pa se tako odmah dovode u vezu sa policajcima Ljubomirom Milovićem i Petrom Lazovićem, koji su usko sarađivali sa klanom Radoja Zvicera i Veljka Belivuka.

Osim pomoći oko kokaina, službenica BIA i pripadnik UKP takođe su svojim saradnicima sa one strane zakona omogućili da nesmetano obavljaju i druge poslove. Zloupotrebljavajući službeni položaj, obaveštavali su ih o istragama, vršljajući kroz baze podataka MUP-a.

Danijel Jovanović se tako sumnjiči da je pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i poverljive podatke neovlašćeno saopštavao članovima "kavačkog klana". Dok se Danijela sumnjiči da je proverama kroz baze podataka BIA pribavljala poverljive podatke o istragama koje vodi BIA i neovlašćeno ih saopštavala ostalim članovima ove kriminalne grupe.

Prema rečima izvora 24sedam, velikih akcija policije, poput ove, biće još.

- Još će se govoriti o Jovanovićima, samo je pitanje šta će oni otkriti, što može biti zanimljivo. Takođe, ovo nije kraj policijskim akcijama.Počelo je oštro i trebalo bi tako i nastaviti - rekao je naš izvor.

Osim Danijela i Dušice Jovanović i Milivoja K. uhapšen je i Ž. F. (34), vozač kamiona iz Aranđelovca. Oni se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike