Biće kako on naredi: Kako je sudija matirao Šarića u jednom potezu

02.09.2023

20:45

0

Sudija na suđenju Darku Šariću prihvatio je "Skaj" komunikaciju kao dokaz, a mnogi postupci zasnivaju se na tome

Biće kako on naredi: Kako je sudija matirao Šarića u jednom potezu
Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Profimedia

"Skaj je zakonit dokaz, ima značaj isprave“ rekao je sudija Zoran Šešić i objasnio da će se dokazi sa "Skaja" koristiti u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove organizovane kriminalne grupe za planiranje ubistva Nebojše Joksovića, ključnog svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina.

Šira srpska javnost je za aplikaciju "Skaj" čula kada je otkrivena grupa Veljka Belivuka, a taj kanal komunikacije se vezuje za kriminalne krugove. Suđenja Belivuku i njegovom klanu, Darku Šariću, Božidaru Stoliću, "vračarcima" i drugima zasnovana su upravo na "Skaj" komunikaciji.

Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
Ilustracija

Slično je i u Crnoj Gori gde su na osnovu "Skaj" komunikacije optuženi službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović, zatim Vesna Medenica predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, Dalibor Medojević, načelnik odseka za suzbijanje kriminaliteta i mnogi drugi, pretežno saradnici "kavačkog klana".

Zbog svih onih dokaza koji su nađeni u "Skaj" komunikaciji, od početka je bilo jasno da će odbrane učiniti sve da ih ospore. Najveći problem je u tome što se o načinu na koji su dešifrovani "Skaj" telefoni gotovo ništa ne zna, a sve je koordinirao Evropol. Iz optužnica podignutih u Srbiji jasno je da se ti dokazi prikupljaju zamolnicama od Francuske, po međunarodnoj pravnoj pomoći. Sama akcija u Francuskoj je pod oznakom tajnosti i ne zna se kako je policija upala u "Skaj" telefone.

Firma koja je razvila "Skaj" aplikaciju legalno je poslovala u Vankuveru u komercijalne svrhe i njene usluge mogao je da koristi bilo ko, dok FBI nije zatvorio kompaniju i ukinuo platformu, pošto je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalcima. FBI je "Skaj" zamenio svojom aplikacijom ANOM, zahvaljujući čemu je bio u mogućnosti da presreće komunikaciju.

Profimedia/Mup
Ilustracija

Specijalna tužilaštva širom regiona i Evrope izuzetu komunikaciju, koju je dostavio u većini slučajeva Evropol, predstavljaju kao neoboriv dokaz.

U praksi to, međutim, izgleda drugačije. Širom Evrope sudovi su odbacili određen broj optužnica koje se zasnivaju na "Skaj" komunikaciji. Tako Holandija, Belgija i Italija imaju niz primera u kojima su sudovi zamrznuli postupke ili ih odbacili, a u kojima je kao dokaz tužilaštvo priložilo "Skaj" komunikaciju.

Aplikacija ima određene specifičnosti, poput toga da u mobilnom telefonu bude sakrivena kao kalkulator, a da sadržaj komunikacije bude automatski izbrisan kada se unese pogrešna šifra. Kod ove aplikacije ključan je algoritam za šifrovanje.

MUP/Printscreen
Ilustracija

Inače, aplikacija „Skaj“ koristi šifrovane podatke, koji su praktično nemogući za "provaljivanje“, jer koriste posebnu vrstu zaštite, a moguće je i unošenje posebne šifre, pomoću koje se trajno brišu svi podaci koji su poslati preko aplikacije. Za aktivaciju licence za "Skaj" aplikaciju potrebno je izdvojiti od 600 do 2.200 evra.

Prema belgijskim tužiocima, postoji više od 70.000 "Skaj" uređaja aktivnih širom sveta, uglavnom u Evropi, Severnoj Americi, Centralnoj Americi, a posebno u Kolumbiji i na Bliskom istoku.

O tome da li će se "Skaj" koristiti kao dokaz u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihove kriminalne grupe još nije odlučeno. Nedavno je Apelacioni sud ukinuo presudu inspektoru Božidaru Stoliću, tražeći podatak da li je "Skaj" komunikacija dostavljena iz Francuske pribavljena na legalan način i da li je postojao zahtev za nju u Francuskoj.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike