Grajf: Ne igrati se sa terminom genocida, to nije bio slučaj u Srebrenici

30.04.2024

23:50

0

Na srpskoj strani nije postojala namera da se uništi značajan deo u odnosu na ukupnu populaciju'', rekao je Grajf

Grajf: Ne igrati se sa terminom genocida, to nije bio slučaj u Srebrenici
Gideon Grajf - Copyright Foto: Printscreen/Youtube, Fondation Auschwitz

Predsednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995, Gideon Grajf, izjavio je danas da se sa pojmom genocida ne treba igrati, pošto je u pitanju naučni termin, dodajući da genocida u Srebrenici nije bilo.

''Kod genocida postoje dva elementa, jedan je fizički, a drugi psihički. Uništenje nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve suštinska je karakteristika svakog genocida, a to nije bio slučaj u Srebrenici. Na srpskoj strani nije postojala namera da se uništi značajan deo u odnosu na ukupnu populaciju'', rekao je Grajf u intervjuu za RTRS.

Istakao je da je u okviru Nezavisne komisije, deset vrhunskih stručnjaka tokom dve godine radilo bez ikakvih uplitanja i bilo kakve instrukcije neke vlade.

''Radili smo veoma objektivno, u meri u kojoj objektivnost uopšte postoji na ovom svetu, i mislim da će naš izveštaj jednog dana biti smatran vrhunskim delom jedne međunarodne nezavisne komisije, kao što je naša. Dozvolite mi da kažem šta se nije dogodilo u Srebrenici'', rekao je Grajf i istakao da je ''veoma jednostavno'' temeljiti mišljenje na ''nerealnim i nenaučnim činjenicama''.

Printscreen/Twitter
 

On je podsetio da je poljski advokat Rafel Lemkin skovao termin ''genocid'' i definisao ga kao ''namerno uništavanje jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe".

''Ne možete se igrati s tim. To je naučni termin. Rafael Lemkin bi se pomerio u grobu kada bi čuo da se Srebrenica definiše kao genocid. Rekao bi - oni su ludi. Ovo nije slučaj, nisam mislio na to. Genocid je nešto drugo'', rekao je Grajf.

On je naveo da je u tom ''tragičnom događaju stradalo manje od 0,5 odsto bosanskih muslimana".

''U svakom slučaju, ovo se ne može smatrati niti definisati kao genocid. Genocid je zločin potpuno drugačije prirode'', tvrdi Grajf.

Dodao je da, i pored toga što Nezavisna komisija ''ubistva oko Srebrenice'' ne smatra genocidom, priznaje činjenicu da je na hiljade ljudi ''ubijeno na najstrašniji način''.

''Odgovorni za zločin treba da budu kažnjeni. Bili smo vrlo jasni u našem izveštaju'', rekao je Grajf.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike