Francuzi su zbog njegovog nestanka dešifrovali "Skaj" i otkrili zločine "kavčana" i Belivuka: Otac mu bio Arkanov kum, a izrešetan u Budvi

27.02.2024

08:00

0

Otac Nikole Stanišića Raka Dilinger ubijen je 27. februara 1997. godine u Budvi, kada je izlazio iz hotela "Mogren"

Francuzi su zbog njegovog nestanka dešifrovali "Skaj" i otkrili zločine "kavčana" i Belivuka: Otac mu bio Arkanov kum, a izrešetan u Budvi
Ilustracija - Copyright Profimedia/YouTube/Rudar7

Otmicom i zverskim ubistvom Nikole, sina Radoslava Stanišića, zvanog Raka Dilinger, vođe "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan napravili su fatalnu grešku i na sebe navukli sumnju francuske policije koja je "provalila“ u njihove "Skaj“ telefone i tako razotkrila sve zločine ovog klana, uključujući i one koje su počinili Veljko Belivuk i Marko Miljković i pripadnici njihove organizovane kriminalne grupe. Nikolin otac Raka Dilinger ubijen je 27. februara 1997. godine u Budvi, kada je izlazio iz hotela "Mogren".

Radoslav Stanišić, poznatiji kao Raka Dilinger, važio je za bliskog prijatelja i kuma Željka Ražnatovića Arkana. Svojevremeno je učestvovao u organizovanju Arkanovog spektakularnog bekstva iz švedskog zatvora, a bio je i njegov izaslanik i predstavljao ga kao kuma na svadbi Đovanija di Stefana i Minje Stanić u Italiji.

Raka Dilinger bio je prijatelj i Vlaste Petrovića. Bio je poznat i po vezama sa Vanjom Bokanom, jednom od ključnih figura u švercu duvana na Balkanu, sa kojim se sukobio u hotelu "Hajat" sredinom devedesetih kada su sevale pesnice, ali i pištolji. U restoranu hotela zapucali su jedan na drugog. Tada su sedeli za istim stolom kada je nakon svađe izbila tuča i pucnjava u kojoj je Bokan ranio Raku.

Dok je ulazio u budvanski hotel "Mogren" pre 27 godina, Dilinger je pogođen sa četiri metka i prevezen u bolnicu, gde je izdahnuo. Utvrđeno je da se ubica nalazio na terasi budvanskog hotela odakle je ispalio rafal na Dilingera. Tu je pronađena puška, kao i čaure, ali je ubica do danas ostao neotkriven.

Stariji Stanišić pripadao je grupi ljudi iz beogradskog podzemlja, među kojima su bili Veselin Vukotić, Jusuf Jusa Bulić, Darko Ašanin, Radislav Matić Beli, Dušan Stanimirović Nane, Andrija Lakonić i drugi, koji su za Državnu bezbednost obavljali likvidacije političkih emigranata u Evropi.

Lažirao svoju smrt

O Dilingerovom uticaju u podzemlju govori i činjenica da je Darka Ašanina izbacio iz biznisa sa kockarnicama na Kopaoniku i u Herceg Novom. I sam je, inače, bio strastven kockar. On je bio suvlasnik kazina „Randevu“, čije je otvaranje bilo planirano za leto 1997. u hotelu "Maestral" u Miločeru. Ubijen je pre toga. 

Nepoznati ubica ispalio je u Dilingera rafal iz "kalašnjikova“ dok je sa prijateljima izlazio iz hotela "Mogren“. 

24sedam/Profimedia
Ilustracija

Njegov sin Nikola Stanišić nije ubijen 1998, kako se do sada mislilo, već u avgustu 2020. godine. On je, navodno, lažirao svoju smrt i skrivao se u inostranstvu. U tome su mu, kako  se priča, pomogli saradnici bliski Željku Ražnatoviću Arkanu, nekadašnjem prijatelju njegovog oca.

Za zločin je osumnjičeno 14 "kavčana", a kao organizator označen je Slobodan Kašćelan, njihov vođa. Istraga je pokazala da su oni izvesno vreme pratili Nikolu i da su posle zločina njegovo telo automobilom prevezli na brdo, gde su ga, navodno, spalili na lomači napravljenoj od osam automobilskih guma i 50 kilograma ćumura, kako bi uklonili dokaze. Tragove krvi uklonili su kiselinom.

Prema nekim podacima, Nikola je bio blizak "škaljarskom klanu", a ubijen je jer je učestovao u likvidaciji jednog od "kavčana". 

Pandorina kutija zločina

Nikola Stanišić imao je francusko državljanstvo, zbog čega je policija te države, kao i njene tajne službe, krenula u potragu za nestalim mladićem, čija je majka Francuskinja. Ona je u avgustu 2020. godine pariskoj policiji prijavila njegov nestanak. U potrazi za svojim državljaninom, Francuzi su otključali "Skaj" i otvorili Pandorinu kutiju svirepih zločina oba klana.

Foto: Profimedia/Tanjug/MUP
Ilustracija

"Kavčani" su, prema navodima tužilaštva Crne Gore, Stanišića oteli 1. avgusta 2020. godine, nakon čega su ga mučili, a potom ubili u noći između 2. i 3. avgusta i njegovo telo zakopali u šumi na Lovćenu. Ubili su ga navodno dok se molio. Njegovi ostaci još nisu pronađeni. Radoje Zvicer lično im je davao instrukcije kako da uklone telo i dokaze.

Francuzi su, kako bi mu ušli u trag, došli do operativnih saznanja o njegovom kretanju, a onda i do aplikacije "Skaj" koju je Stanišić koristio. Kako je otkriven njegov nalog, otvorena je čitava mreža preko koje je francuska policija došla i do "kavačkih vođa", ali i do Veljka Belivuka i čitave komunikacije koju je imao sa svojim klanom.

Stanišićeva likvidacija bila je ključna u otkrivanju svih surovih zločina ovih klanova, što je pomoglo policiji da uhapsi gotovo sve pripadnike ovih kriminalnih organizacija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike