Likvidaciju Milovca u Ekvadoru predložio Ćosić, pa Šarića ubeđivao da je odobri: "Skaj" prepiska otkrila pozadinu ubistva Cigle

13.04.2023

20:45

0

Poruke koje su dešifrovale francuske vlasti dostavljene srpskom i hrvatskom tužilaštvu

Likvidaciju Milovca u Ekvadoru predložio Ćosić, pa Šarića ubeđivao da je odobri: "Skaj" prepiska otkrila pozadinu ubistva Cigle
Ilustracija: Darko Šarić, Milan Milovac, Petar Ćosić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/TviterMUP-RH /Youtube/Rudar7

Likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru, prema porukama sa aplikacije "Skaj", koje su dešifrovale francuske vlasti, a zatim ih dostavile srpskom i hrvatskom tužilaštvu, predložio je Petar Ćosić i on je navodno bio taj koji je Darka Šarića faktički ubeđivao da je odobri. Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, pokrenuo je istragu protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike, vrednog više od 16 i po miliona evra. koji su potom preprodavali, ali i za pokušaj ubistva Milana Milovca, zvanog Cigla, u Ekvadoru.

Darko Šarić dovodi se, takođe, u vezu sa ovim slučajem. Kako prenose hrvatski mediji, među okrivljenima koji su sarađivali sa Šarićem su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Čokara, a prvookrivljeni je upravo Ćosić, jedan od najbližih Šarićevih saradnika.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Milan Milovac

U zahtevu za sprovođenje istrage USKOK-a navodi se, pored ostalog, da je Darko Šarić naložio ubistvo svog nekada bliskog saradnika Milana Milovca i platio troškove.

Na Milana Milovca, da podsetimo, pucano je 13. novembra 2020. godine u lučkom gradu Guajakilu u Ekvadoru. Milovac je preživio napad i prebačen je u bolnicu. Zatim je planirano da on bude likvidiran i u bolnici, ali je on posle izlaska iz bolnice, ipak preminuo od posledica ranjavanja.

Istog dana kada je u Beogradu uhapšen Šarić. 14. aprila prošle godine, hrvatska policija uhapsila je Petra Ćosića. Petar Ćosić, zvani Šarac, označen je kao šef hrvatskog ogranka grupe Darka Šarića, a navodno se radi se o bivšem specijalcu Ministarstva unutrašnjih poslova iz Tomislavgrada, koji je iz Hrvatske rukovodio celokupnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Joksa ga koštao slobode

Šarić, koji se tada nalazio u kućnom pritvoru, uhapšen je u međunarodnoj policijskoj akciji, a tada je "palo" još nekoliko članova njegove organizovane kriminalne grupe, osumnjičene za više krivičnih dela, ali i diskreditovanje Nebojše Joksovića Jokse kao svedoka saradnika, pa i planiranje njegovog ubistva. Početak suđenja odlagan je više puta.

Saslušana udovica ubijenog Milovca

U sklopu istrage za ubistvo Milana Milovca zvanog Cigla, koja se vodi protiv Pljevljaka Darka Šarića,, u Specijalnom sudu u Beogradu saslušana je Milovčeva udovica. Ona je rekla da muža nije videla od 2010. godine. Navela da ne zna ko ga je i zbog čega ubio.

Cigla ili Čupavi, kako su zvali Milovca, bio je blizak saradnik Darka Šarića, a zbog šverca kokaina bio je ouđen u Srbiji na 11 godina zatvora. Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku za ševrc kokaina protiv Darka Šarića, naveo da je Milovac dobio nadimak Cigla kada je devedesetih godina taksistu u Beogradu udario u glavu ciglom jer je bio ljubomoran na njega.

MUP je tada saopštio da je policija, u saradnji sa EUROPOL-om i EUROJUST-om, uhapsila više osoba koje su vršile krivična dela u Srbiji, Evropi i Južnoj Americi. Šarić je bio osumnjičen i za ubistvo pomenutog Milana Milovca, međutim u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koja je nakon toga podignuta, Šarić za to još nije optužen.

Hrvatska policija je uhapsila Petra Ćosića zbog sumnje da je od novembra 2019. do aprila 2022. na teritoriji Hrvatske, Belgije, Španije, Nemačke, Grčke, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Ekvadora organizovao kriminalnu grupu koja je švercovala kokain.

Prema optužnici TOK, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi izgubio status svedoka saradnika. Napravio je plan sa svojim saradnicima da se iz "bezobzirne osvete" ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina.

Znaju se iz vojske

Sve to dogovarao je sa svojim saradnicima dok je boravio u pritvorskoj ćeliji u porukama kroz "Skaj" aplikaciju na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

24sedam/Tanjug/Jadranka Ilić
Hapšenje Darka Šarića

Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u pritvoru, on još nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

U toku je, inače, još jedan postupak protiv Šarića. Reč je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom droge. Šarić je za to krivično delo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi iznova.

Ćosić je bio hapšen i 2011. godine kao deo tadašnje kriminalne grupe Darka Šarića i sumnjičio se za krijumčarenja 338 kilograma kokaina u Španiju. Upućeni znaju da su Šarić i Ćosić jako bliski i da se poznaju još od 1989. godine, jer su obojica služila vojni rok u Kranju. Tamo su se upoznali.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike