"Svaki će glasati što mu rečem": Isplivala "Skaj" prepiska između Zvicera, Šarića i dvojice prljavih policajaca pred izbore u Crnoj Gori

30.06.2023

13:52

0

U "Skaj" komunikaciji podeljeni i spiskovi Milovih sigurnih glasača

"Svaki će glasati što mu rečem": Isplivala "Skaj" prepiska između Zvicera, Šarića i dvojice prljavih policajaca pred izbore u Crnoj Gori
Radoje Zvicer i "kavčani" sa prljavim policajcima - Copyright Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Bezbednjak iz Crne Gore Petar Lazović, koji je u pritvoru, u "Skaj" komunikaciji sa Radojem Zvicerom, vođom "kavačkog klana", razgovara i o politici, pa tokom jedne seanse, šefu "kavčana" u šiframa poručuje da biznismen Ranko Ubović samo za jedne izbore u toj zemlji “pukne po par miliona”, a na nagovor njegovog oca, sada penzionisanog policajca Zorana Lazovića.

U javnost je isplivala kompletna "Skaj" prepiska između Darka Šarića, Radoja Zvicera i dvojice prljavih policajaca.

“Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda kao brata, znaš ti ovo sve”, jedna je od poruka koju je šefovima klana, u leto 2020. godine, poslao policajac Lazović.

Tog 9. avgusta, kako prenose crnogorski mediji, na grupnom čatu sa Zvicerom i odbeglim policajcem Ljubom Milovićem, Lazović je poslao na stotine poruka preko kriptovane "Skaj" aplikacije.

Petar Lazović porukama objašnjava da je Tigar zapravo biznismen Ranko Ubović, koga je Dritan Abazović više puta optuživao za saradnju sa "kavčanima", pod slovom “Z” je njegov otac Zoran Lazović. Stariji Lazović u to vreme bio je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Spiskovi za "Lomija"

“Pozdravlja te Tigar, sjedim sa njim”, šalje Petar Lazović 20. jula poruku Darku Šariću, koji je na "Skaju" imao nadimak Liam.

U komunikaciji s "kavčanima", on kritikuje očigledno tadašnjeg očevog kolegu iz službe – da finansijski ne doprinosi politici koju podržavaju.

Pet dana pre izbora u avgustu 2020. godine šef "kavačkog klana" Lazoviću i Miloviću šalje spisak sigurnih glasača u zatvoru i van njega. Milović predlaže da svi naprave spiskove i da “Zoran” to odnese “Lomiju”. Lomi u šatrovačkom govoru znači Milo.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Milo Đukanović u prepisci pominjan kao "Lomi"

“Istraga – Mujović Radovan, Bulatović Dragiša, Stupar Vojin, Vujačić Vukan, Pejaković Žarko, Terzić Igor, Stanišić Vidoje, Đurđevac Aleksandar, Paović Mošo, Mirotić Peđa, Žmukić Jovan, Avdić Davor, Nedović Lazar, Goran Vukčević, Perović Đuro, P. Đ., Bulajić Miloš, Dragan Kontić, Pero Laličić, Pavlović Boško, Pavlović Ilija, Cicmil Đorđe, Drecun Nikola, Uroš Đurđevac, Mitar Marković. F paviljon – Zurovac Nemanja, Bešović Filip, Rakočević Goran, Mrdak Nenad, Marković Aleksandar, Pavićević Jovan. C paviljon – Radojica Zeković, Kljajević Željko”, piše na jednom spisku.

Na drugom je 18 imena i prezimena, pet članova porodice Radovana Mujovića, petoro Kankaraša, sa napomenom da nisu nikada glasali, kao i četiri člana porodice Davora Avdića i četvoro Backovića. Za sve njih upisane su i adrese.

Odmah nakon što su u grupu stigli spiskovi, Milović odgovara:

“Spisak. Top”, a Zvicer daje pojašnjenje: “Prvi spisak zatvor. Većina su domaćini u sobe i svaki od njih će povući ostale, familije itd. Drugi sve kontra bili do sad, spisak nije konačan”.

"Sve treba učiniti da odradimo izbore"

Milović tada konstatuje da nema Juniora (Petra Lazovića) da koordinira, a Zvicer konstatuje:“Biće - razvlači nekoga”.

“Neka svi naprave spisak familija, porodica, drugova, prijatelja, poći ću ja sa Juniorom kod Zorana i reći šta imamo. Sve redom neka popišu. Jer bi svi bili kontra da ti kažeš. I’ma tu kijamet ljudi, i reće Zoran Lomiju”, piše Milović.

24sedam/MUP/Tanjug/Jadranka Ilić
Darko Šarić i Radoje Zvicer

“Svaki će glasat što mu rečem”, odgovara mu Zvicer.

Dok izveštava vrhušku "kavačkog klana" o hapšenjima pripadnika organizovane kriminalne grupe "škaljari" ili od njih prima instrukcije koga da “ulovi”, Lazović uredno, u grupi sa Milovićem i Lazovićem, ali i na čatu sa Darkom Šarićem, priča o izborima i pripremama za njih.

“Sve treba učiniti da odradimo izbore”, šalje Šariću 2. avgusta 2020. godine.

“I da ti ne bude ođe dešavanja. Za posle izbora ćemo se dogovoriti kako ćemo”, nastavlja Lazović.

On obaveštava Pljevljaka i da je dobio informacije da su u Crnu Goru ušle plaćene ubice – “za tatu ili Katu (Milivoja Katnića)”, a potom traži pomoć da Šarić to saopšti Zoranu Lazoviću, kako bi ozbiljnije shvatio

Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za "kavčane".

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike