Mr Si iz Bosne glavni alhemičar "škaljarskog klana": Tone kokaina stoje u magacinima posle njegovog hapšenja, samo on može da ga odobri!

16.11.2022

19:45

0

Reč je o vrlo traženim ekspertima koji svojim imenom i prezimenom garantuju kvalitet robe

Mr Si iz Bosne glavni alhemičar "škaljarskog klana": Tone kokaina stoje u magacinima posle njegovog hapšenja, samo on može da ga odobri!
Copyright Profimedia

Tone kokaina u Evropi, kako saznaje 24sedam, stoje u magacinima zbog hapšenja Milivoja Todorovića (47) državljanina Bosne i Hercegovine u Nemačkoj, inače visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana" i, kako je saopštila nemačka policija, glavnog "kuvara" droge i najznačajnije karike u narko-kartelu. Bez Milivoja, koji je "pao" 7. novembra u Berlinu, nastala je panika i droga ne može da se distribuira na tržište, a novog "majstora" nije lako naći, jer su najtraženiji i dobro plaćeni.

Prema rečima Božidara Spasića, srpskog pravnika i obaveštajca, bivšeg pripadnika Službe državne bezbednosti, hapšenje Todorovića, koji je otkriven pomoću prepiske na "Skaj" aplikaciji, predstavlja zapravo zatvaranje lanca i jedne od baza za klanove. Nemačka, Francuska i Portugal inače se smatraju zemljama sa najboljim ekspertima, odnosno "kuvarima" kokaina u Evropi.

Milivoj je na "Skaju" imao nadimak Mr. Si i, kako je utvrđeno, komunicirao je sa mnogobrojnim šefovima evropskih i balkanskih kriminalnih organizacija.

- Reč je o ekspertima koji utvrđuju koliko je kokain dobar i njegovu vrednost i kvalitet. Na jednom staklenom stolu, taj stručnjak meša drogu sa određenim hemijskim supstancama i tako mu poboljšava kakvoću da bi se dobio vrlo kvalitetan kokain.Taj proces obavlja se na određenoj temperaturi i zbog toga se čitav proces naziva "kuvanje", a taj ekspert "kuvarom" - objašnjava za 24sedam Božidar Spasić.

Nijedna ozbiljna kriminalna grupa, kako kaže naš sagovornik, neće da kupi kokain bez "kuvara". Kad stigne, primera radi, 200 kilograma droge iz Kolumbije, taj ekspert utvrđuje koliko je kokain čist, poboljšava ga i potom se pakuje i transportuje dalje na tržište narkotika.

U Srbiji ih nema, u svetu ih malo

- Tih eksperata u svetu ima veoma malo i jako su traženi. Mi u Srbiji nemammo takve stručnjake, jer kod nas stiže već gotov kokain za prodaju - priča Spasić.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
Božidar Spasić

Za taj posao, prema kazivanju našeg sagovornika, biraju se obično doktori i laboranti, koji svojim znanjem mogu da garantuju da je "roba" dobrog kvaliteta. Te stručnjake karteli plaćaju ili kokainom ili velikim novčanim iznosima.

Dokumentarac iz džungle i "Čista hemija"

Proslavljeni kuvar Gordon Remzi emitovao je pre par godina dokumentarni flim u kome je zabeležio kako se pravi kokain. On je da bi snimio ovaj dokumentarac otputovao duboko u džungle Kolumbije, koja inače važi za jednog od njavećih svetskih proizvoiđača kokaina, gde se susreo sa farmerima koji se bave uzgojom biljke koke i veoma neobičnog načina kako biljku pretvaraju u opasan narkotik.

Radnici prvo seku i mrve lišće koke, koje zatim ide u veliku jamu koja se prekriva cementom. Tako dobijena mešavina se stavlja u bure i dodaje joj se benzin. Kokain se zatim odvaja od benzina uz pomoć kiseline za akumulatore i na kraju ovog jezivog procesa na dnu bureta ostaje čist kokain. Njemu se dodaje soda bikarbona koja bi trebalo da ga "očisti" od opasnih hemikalija. Dobijena smesa se zatim suši i "kuva", a onda se gotov proizvod šalje dalje po svetu  gde ga "kuvari" mešaju sa drugim hemikalijama pre prodaje.

Jedna od najpopularnijih serija ikada na ovu temu je serija "Čista hemija", koja je emitovana na HBO kanalu. Serija čija priča prati profesora hemije koji, usled teške bolesti, postaje nezaustavljivi proizvođač plave droge metamfetamina i zastrašujući narko bos, odnela je mnogobrojne nagrade. Koliko je serija bila popularna najbolje govori podatak da su neki dileri zaista počeli da dodaju “plavu boju” u svoj kristal met kako bi brendirali svoj proizvod.

- Reč je osobama koje rade za kartele, obično nose opremu sa sobom u nekom manjem koferu ili torbi i svojim imenom i prezimenom u tom svetu garantuju kvalitet robe. Veoma su cenjeni i kad proveravaju kvalitet kokaina, obično insistiraju da u prostoriji bude samo taj ekspert i osoba koja je drogu donela. Bez njega droga neće doći na tržište - zaključuje Spasić.

Profimedia
Hapšenje "kuvara" u Kolumbiji

Milivoj Todorović je jedan od "najcenjenijih" majstora za ekstrakciju kokaina najviše čistoće na svetu. On je navodno često boravio u Kolumbiji i njenim džunglama, gde je nadgledao "kuvanje" kokaina i proveravao njegov kvalitet. Važio i za jednog od članova iz samog vrha "škaljarskog klana", a u njegovoj "Skaj" komunikaciji pronađeni su kontakti sa velikim brojem visokopozicioniranih pripadnika tog kotorskog klana.

O koliko ozbiljnom ekspertu je reč govori i činjenica da je Todorovoć poslovao u Medelinu, pod okriljem kolumbijskog kartela koji je osnovao i vodio zloglasni Pablo Eskobar.

Mr. Si slao drogu iz Kolumbije

Pod njegovom palicom odigravali su se dogovori za transport kokaina sa svim većim evropskim kriminalnim organizacijama. U BiH je njegov kontakt bio Bojan Cvijetić, koji je ranije uhapšen i nalazi se u kućnom pritvoru. Cvijetićeva grupa je od Mr. Si kupovala kokain u Holandiji i krijumčarila ga u Bosnu.

Todorović je slao i velike ture kokaina ka zapadnoj Evropi i preuzimao ogromne količine novca od prodaje kokaina. On je slao kokain iz Kolumbije u tonama za Evropsku uniju i "škaljarski klan". Bio je saradnik i ubijenih Alana Kožara i Jovana Vukotića, a živeo na relaciji Belgija - Holandija - Kolumbija.

Profimedia
Ilustracija

Agenti Nacionalne policije Španije demontirali su u decembru prošle godine tajnu laboratoriju za proizvodnju kokaina. Uhapšeno je pet osoba, a zaplenjeno je 50 kilograma kokain hidrohlorida i 3.000 litara potrebnih hemikalija. Četvoro uhapšenih bili su "kuvari", od kojih su dvojica iz Kolumbije, jedine osobe sa potrebnim tehničkim znanjem za sprovođenje ovog procesa pravljenja droge.

Organizacija je, kako je saopštila španska policija, imala potrebnu infrastrukturu za proizvodnju oko 150 kilograma kokaina mesečno. Prva prostorija bila je sa minimalnom uslovima za stanovanje, u kojoj su "kuvari" bili smešteni.

U dnevnom boravku kuće, gde je u poslednjoj fazi pre kristalizacije pronađeno oko 50 kilograma kokain hidroklorida, nalazio se prostor za filtriranje, presovanje i pakovanje, a "kuvarima" je obezbeđen prostor za sušenje i završno pakovanje droge. Takođe su imali sve potrebne uređaje za proizvodnju droge rečeno je iz španske policije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike