Kakav nam je start 2023. na pumpama: Hoće li i nama poskupeti gorivo?

06.01.2023

06:35

0

U regionu nova godina je počela poskupljenjem benzina i dizela na pumpama a danas se odluka o ceni za sledeću nedelju donosi i u Srbiji

Kakav nam je start 2023. na pumpama: Hoće li i nama poskupeti gorivo?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Vozačima u regionu nova godina nije donela radost, bar što se tiče cena na pumpama. U 2023. Makedonci su ušli sa dva i tri evrocenta skupljim derivatima, Hrvatima koji su prešli na evro benzin poskupeo pet centi - na 1,33 evra, a dizel za tri na 1,47 evra.

Još gore su prošli Crnogorci, kojima je od juče pa u naredne dve nedelje, benzin skuplji 10 centi a dizel sedam. Do sredine meseca plaćaće 1,4 i 1,49 evra za litar.

Trend „od Vardara do Drave“ ne deluje prijatno ni vozačima u Srbiji, koji će danas do 15 sati saznati koliko će iz narednih sedam dana koštati kada ih nužda potera na benzinsku pumpu.

Ova tri poskupljenja, od nevelikih 1,5 odsto kod dizela Makedoncima do neprijatnih 7,7 odsto kod benzina Crnogorcima, posledica su tronedeljnog rasta cene nafte i dizela na svetskim berzama.

Za Evropu referentna severnomorska nafta se trenutno kotira nešto iznad 78 dolara za barel,  gde je stigla nakon novogodišnjeg pada od gotovo 10 odsto. Padom sa 86 dolara na manje od 78, prekinut je uzlazni trend koji traje od druge nedelje decembra.

Screenshot: Bloomberg
 

Cena pada i dizelu, koji je posebno interesantan zbog „naftne formule“ koju vlade u regionu koriste da bi odredili ograničenu maloprodajnu cenu goriva. Tona ultraniskosumpornog dizela na Mediteranu je pred Novu godinu, 27. decembra, koštala gotovo 980 dolara a danas je 911, tj. sedam odsto manje. Iako je cena pala i dalje je iznad one od 20. decembra, kada je bila samo 880 dolara.

Screenshot: CME Group
 

Može biti ali ne mora da znači

Šta nam govore ovi podaci? Najprostije rečeno – da se ništa ne zna. Za ovakve oscilacije nema posebnog razloga jer se ništa dramatično na svetskom tržištu ne događa. Bar zasad, jer do prvog velikog događaja – zabrane uvoza ruskog dizela u EU, ostalo je tačno mesec dana.

Zbog toga vozači u Srbiji sa jednakim optimizmom i zebnjom mogu da očekuju današnju novu cenu.

Prošlog petka, kada je pet kotacija sa mediteranske berze dizela i nafte (iz kojih se izvlači prosek cene) bilo visoko, cene na srpskim pumpama se nisu menjale.

Razlog tome je bilo što je država smanjila akcizu na gorivo koja ima veliko učešće u maloprodajnoj ceni. Sada je akciza na maksimalnih „minus 20 odsto“, koliko privremeno smanjenje dozvoljavaju poreski propisi, tako da tu nema mesta za kalkulisanje.

Ali, to ne znači da gorivo i u Srbiji mora neminovno da danas poskupi. Nafta je ove nedelje bila u proseku jeftinija nego prethodne (1,7 odsto), dok je dizel bio u zadnjih pet kotacija neznatno skuplji.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Poskupljenja u regionu ne mogu se direktno „preslikati“ ni zbog toga što se nafta formula primenjuje drugačije. Na primer, u Crnoj Gori cena važi dve nedelje a i Srbiji nedelju dana, tako da se i proseci berzanskih kotacija razlikuju.

U svakom slučaju, i da danas doživimo prvo poskupljenje goriva u 2023. godini, ono ne bi trebalo da bude veliko. Ako je za utehu, daleko smo od 205 dinara za litar benzina koliko smo plaćali početkom jula 2022. ili 222 dinara za litar dizela koliko je bilo od 21. oktobra do 18. novembra.

Jedino relevantno je poređenje koliko goriva možemo da kupimo sa platom danas a koliko smo mogli pre godinu dana. Za prosečnu platu u januaru 2022. godine mogli smo da kupimo 427 litara benzina ili 411 litara dizela. U januaru ove godine, ukoliko plata bude nominalno godišnje rasla 14,1 odsto (kao oktobar na oktobar u poslednjem zvaničnom podatku RZS), možemo da kupimo 493 litara benzina i 410 litara dizela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike