Prodaja stanova živnula, cene miruju: Da li Rusi i dalje „tresu“ srpsko tržište i kada može doći do pojeftinjenja

23.07.2022

05:33

0

Nakon nekoliko meseci zatišja, srpsko tržište nekretnina je oživelo i na njemu su neki novi trendovi a za niže cene ćemo popričekati

Prodaja stanova živnula, cene miruju: Da li Rusi i dalje „tresu“ srpsko tržište i kada može doći do pojeftinjenja
stan nekretnina profimedia-0650257796 copy1 - Copyright 24sedam/Profimedia

Situacija u Ukrajini nije u tolikoj meri uticala na srpsko tržište nekretnina, koliko se predviđalo ali sad dolazimo u situaciju kada „u igru“ ulaze inflacija i porast kamata na kredite. Evidentno je da cene nisu pale ali su na tržištu vidljivi i neki novi trendovi, kažu za 24sedam stručnjaci.

- Situacija u Ukrajini, pogotovo s početka,  kod kupoprodaje je najviše uticala na kupce koji planiraju da uzmu stambeni kredit. Oni su odlagali kupovinu ili su dodatno razmišljali o uzimanju stambenog kredita. Sada je to „zaboravljeno“ ali počinju da rastu kamate. Za sad nema naznaka da će cene nekretnina padati u većoj meri, pogotovo ne u velikim gradovima, ali dosta toga zavisi od inflacije I makroekonomske krize koja se najavljuje – kaže za naš portal Jasmina Gavrilov-Dražić sa portala za oglašavanje nekretnina 4zida.rs.

Da se tržište stabilizovalo ali nema nagoveštaja da će cene ići na dole, potvrđuje i Kaća Lazarević, vlasnica „Kaća Lazarević Nekretnine“ iz Beograda.

- Živo je na tržištu , posle jedno dva meseca zatišja, i ljudi se vraćaju prodaji, kupovini i iznajmljivanju. Sada ne vidim neki skok cena ali već za jesen ne znam kako će biti. Sigurno nema nagoveštaja da će padati - kaže naša sagovornica.

Da ne možemo očekivati pad cena nekretnina sve dok je visoka inflacija prisutna, smatra Igor Manjenčić, osnivač portala za Mojanekretina.rs.

U Beogradu 2.333 evra, u Subotici 1.253

Prosečne oglašavane kupoprodajne cene u beogradskoj opštini su 2263 € za starogradnju i 2337 € za novogradnju. Prosečne oglašavane kupoprodajne cene stanova u starogradnji u Novom Sadu su 1865 €, a novogradnje 1892 €, u Nišu 1359 € za starogradnju i 1838 € za novogradnju. A u Subotici, prosečne oglašavane cene su 987 € za stanove u starogradnji i 1253 € za stanove u novogradnji, dok su u Kragujevcu 1124 € za stanove oglašene u starogradnji i 1436 € za stanove oglašene kao novogradnja.

- Vrednost nekretnina nije značajno porasla koliko je sama vrednost evra opala. Međutim, Evropska centralna banka je povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto što je iznad očekivanja. Takav drastičan skok je snažan signal kako za građane tako i za investitore. Ne radi se samo o povećanju kamata za kredite za građane nego i o smanjenju dostupnosti novca za investiranje – kaže Manjenčić za 24sedam.

Kada može pasti cena

Sama inflacija i kamatne stope neće dovesti do kraha tržišta nekretnina već samo do kratkoročne korekcije cena. Ono što je u ovom trenutku mnogo alarmantnije jeste kriza koja dolazi koja zajedno sa trenutno visokim cenama kao i visokim kamatnim stopama može dovesti do značajnijeg pada cena nekretnina.

- Što se tiče prognoze za jesen i zimu, neke značajnije promene možemo očekivati tek na zimu s obzirom da cene nekretnina reaguju na dešavanja sa određenim zakašnjenjem jer prodavci nisu tako lako spremni na spuštanje cene ukoliko ima kupaca, a ima ih još uvek – objašnjava naš sagovornik.

Famozni rusi i dalje „remete“

Cena miruje, bar ona koja se ostvaruje kupoprodajom, ali se neki trendovi menjaju. Famozni Rusi, koji su se pojavili na tržištu nekretnina u Srbiji, nakon talasa sankcija EU zbog rata u Ukrajini, i dalje „remete“ posao sa nekretninama. Ali, više to nije „siguran dil“ kao što je bio pre mesec ili dva.

„Turisti“ sa Istoka

Rusi i Ukrajinci su mnogo više aktivni na tržištu unajmljivanja stanova nego u kupovini, ali i tu se pojavio „jadac“ za vlasnike stanova željne „brze love“.

- U zakupu ima više Rusa i Ukrajinaca nego naših domaćih klijenata. Ali, sve češće je slučaj da oni i otkazuju stanove pre roka koji je dogovoren i odlaze dalje. Vlasnici su, naravno, pokriveni jednom ratom kirije kao osiguranjem, međutim oni koji su želeli da zarade pa su zbog više cene koju plaćaju Rusi otkazali dugogodišnjim zakupcima, sada imaju problem. Stoje cene iz onog prvog „talasa Rusa“ ali po toj ceni teško da mogu da sada izdaju stan našim građanima – kaže Lazarević.

- Rusa i dalje ima, zainteresovani su velike stanove ali sada više gledaju nego što kupuju. To još nema uticaja na cene, kao ni to što padaju cene repromaterijala u novogradnji. Tu ne možemo reći da investicije posustaju ali su investitori svakako oprezniji. Pitanje je da li će moći da zarade koliko su planirali sa povećanim troškovima koje su imali a cenama koje ne mogu više da toliko idu naviše. Novogradnja se i dalje dobro prodaje, ali se tu javlja drugi problem. Naglo je pao broj kreditnih kupaca zbog povećanja kamata banaka a kredit sa fiksnom kamatnom stopom je dosta skup. Desi se nemam ni jednu procenu stana nedeljno a radim sa deset banaka – ističe Lazarević.

Na stabilnost investicija u stanogradnju ukazuju i podaci zvanične državne statistike, koja je objavila da je u maju ove godine u Srbiji izdato građevinskih dozvola za izgradnju 3.680 stanova, što je 62 odsto više nego u aprilu ali nešto manje nego pre godinu dana (3.853).

Staroj gradnji zacepili cenu

Cene po kojima se zaista prodaje miruju, ali se zato i dalje u oglasima oprobava tržište davanjem viših cena. I to ne samo u novogradnji, gde se to (možda) može opravdati višim troškovima gradnje.

Tako su u 4zida.rs zabeležili da je oglašena cena stanova stare gradnje u drugom kvartalu nastavila da se penje a iz Mojanekretnina.rs kažu da su cene porasle za oko tri odsto u Beogradu i Novom Sadu samo u prošlom mesecu.

Ilustracija 24sedam/4zida.rs
 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike