Najbrže se izdaju stanovi po cenama od 400 do 600 evra mesečno

23.04.2024

09:13

0

Autor: R.B.

Rente stanova padaju zbog manje potražnje stranaca, a povećane ponude

Najbrže se izdaju stanovi po cenama od 400 do 600 evra mesečno
Copyright Profimedia

Cene zakupa stanova u Srbiji su se u velikoj meri stabilizovale, a statistički podaci pokazuju da su čak u proseku opale 15% u odnosu na isti period prošle godine, piše Biznis.rs.

Iz agencije "City Expert" kažu da se sada najbrže izdaju stanovi manje kvadrature, čija mesečna kirija iznosi od 400 do 600 evra.

Prema rečima agenata, na cene utiče mnogo faktora, a jedan od značajnijih je lokacija.

Poređenja radi, u novobeogradskim blokovima stanovi se izdaju po cenama od sedam do 15 evra po kvadratu ukoliko je u pitanju starogradnja, dok će mesečna kirija u novim kondominijumima iznositi više, od 15 do 20 evra po kvadratnom metru. Ovaj raspon cena podrazumeva da će i drugi kriterijumi biti uračunati, kao što je, na primer, ukupna površina nekretnine.

Takođe, treba naglasiti da će manje kvadrature imati višu cenu po kvadratu, a veći stanovi nižu.

U centru grada, na Starom gradu, renta stanova starogradnje kreće se od osam do 17 evra, a luksuzni objekti koštaju 18-22 evra po kvadratu.

Na Vračaru, Zvezdari i u užem centru Zemuna cene se kreću od sedam do 17 evra po kvadratu, dok je na periferiji Beograda stanarina od četiri do devet evra.

Na pad cena je uticala i manja tražnja za zakup od stranaca.

– Ovde je savet da se vlasnici ne orijentišu na situaciju u ranijem periodu (kada je bilo lako izdati stan čija renta iznosi dve prosečne plate u Srbiji), već treba uzeti u obzir da se cene u proseku smanjuju kako potražnja pada. Sada postoji više nekretnina na tržištu, stranci ne preplaćuju stanove i cene se polako vraćaju u regularne tokove – kažu iz ove agencije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike