U većini evropskih država stanovi poskupeli! Dve zemlje u komšiluku u vrhu po rastu cena kvadrata

04.04.2024

21:47

0

Cene stanova su na godišnjem nivou porasle u 18 država članica Evropske unije, pale u osam EU država

U većini evropskih država stanovi poskupeli! Dve zemlje u komšiluku u vrhu po rastu cena kvadrata
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene stambenog prostora u evrozoni u četvrtom kvartalu 2023. pale za za 1,1 odsto međugodišnje. Nasuprot tome su cene stanova u Evropskoj uniji u istom periodu porasle za 0,2 odsto međugodišnje.

Cene stanova su na godišnjem nivou porasle u 18 država članica Evropske unije, pale u osam EU država, dok podaci za Grčku još nisu dostupni.

Najveći godišnji rast cena je zabeležen u Poljskoj i to za 13 odsto, Bugarskoj 10,1 odsto, Hrvatskoj 9,5 odsto, a najveći pad u Luksemburgu 14,4 odsto, Nemačkoj 7,1 odsto i Finskoj 4,4 odsto.

Na kvartalnom nivou su cene stanova pale za 0,7 odsto u evrozoni, odnosno za 0,3 odsto u Evropskoj uniji, u odnosu na treće tromesečje 2023. godine.

Cene stanova su na kvartalnom nivou porasle u 14 zemalja članica Evropske unije, pale u 11 EU država, u Italiji se nisu promenile, dok podaci za Grčku takođe nisu dostupni.

Najveći kvartalni rast cena je zabeležen u Poljskoj i to za 4,8 odsto, Hrvatskoj 3,4 odsto, Irskoj tri odsto, a najveći pad u Francuskoj 2,7 odsto, Letoniji 2,5 odsto, Danskoj i Švedskoj, po 2,3 odsto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike