Rusi “proterali” studente: Stanovi se izdaju ekspresno, cene ludilo!

28.06.2022

18:15

0

Dolazak imućnijih klijenata iz Rusije potpuno je poremetio srpsko tržište izdavanja nekretnina i cene su skočile u nebo, daleko iznad platežne moći domaćih zakupaca

Rusi “proterali” studente: Stanovi se izdaju ekspresno, cene ludilo!
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Renta je eksplodirala! Ovako jezgrovito opisuje za 24sedam situaciju na tržištu izdavanja nekretnina u glavnom gradu Srbije Jelena Adžić, agent "Lider nekretnina“. Iako se, kako ona kaže, smatralo da će "aktuelna situacija" biti kratkog veka i da je samo trenutno zatalasala tržište, ispostavilo se da ipak ima dalekosežniji uticaj i dublje posledice na ovdašnje tržište.

- Dolazak Rusa u velikom broju, koji je počeo u martu, ne jenjava. Sve su to mladi ljudi, "ajtijevci“, koji rade za kompanije koje su se preselile ovde i koji imaju novca pa mogu da biraju. Situacija je takva da se bukvalno licitira i diže cena, i stan "odlazi“ tako brzo da to nije u danima, nego u satima pošto se pojavi na tržištu. Ne znam šta će da ostane za studente iz Srbije kada se na jesen vrate – ističe ona.

Za ostale - Novi Beograd

Najviše se traže jednoiposobni i dvosobni stanovi, u dobrom stanju i da u njima ne bude "bakinog nameštaja“. Cene su takve da ono što je do skoro bilo 300 evra sada je 550 evra, i tu se situacija ne stišava jer je ponuda takvih stanova ograničena.

- Tržište se skroz promenilo, Rusi su sada glavni zakupci, a stižu po stotine na dan u naš mali Beograd. Ne znam kako će to domaći klijenti, zakupci sa prosečnom platom od 500 evra, da isprate – napominje Jelena Adžić.

Najtraženiji su delovi grada od Kalemegdana do Liona, i tu je čak do 50 odsto skočila cena rente.

- Vole Rusi i Zemun, gde je cena takođe skočila, dok je Novi Beograd u potpunosti zanemaren, valjda ih arhitektura suviše podseća na socijalizam. Zbog toga je u starom delu grada promet naglo skočio, a na Novom Beogradu, koji je bio lider zbog više novogradnje i parking mesta, stagnira – objašnjava ona.

Ovakvu situaciju sa cenama koje idu daleko iznad realnih, kao veoma nezdravu po tržište na duži rok već su kritikovali iz redova profesionalnih posrednika u nekretninama.

24sedam/ Goran Sivački
Nisu privlačni Rusima: Novobeogadski blokovi

Kaća Lazarević iz agencije „Kaća Lazarević nekretnine“ upozorava da "alavost ne prodaje stan", a da se visokim cenama zakupa rasteruju dugoročni klijenti. Apeluje i na profesionalce u prometu nekretnina, da se vrate starim načelama tržišta da se nekretnina izdaje i prodaje po ceni koliko to vredi a ne da se klijent pita koliko bi želeo da uzme para.

Da ovakve cene nisu održive rekao je nadavno za 24sedam i Igor Manjenčić sa portala Mojanekretnina.rs.

- Neće proći mnogo vremena da stanodavci shvate da teško mogu izdati stan na duže vreme za visinu kirije koju traže i da im je bolje konstantno izdavanje nego kratkoročna dodatna zarada - naveo je on.

Dušan Mirkulovski iz agencije „Zidart“ ukazuje i da dokle god budu ovako nerealno visoke cene zakupa, neće biti ni pada cena u kupoprodaji nekretnina.

Stanovi idu kao alva i po Srbiji

Da je tržište u previranju i da više ništa nije kao što je bilo potvrđuje i istraživanje portala za nekretnine 4zida.rs.

Na Savskom vencu "čak" 34 dana

Beogradske gradske opštine beleže različito prosečno vreme izdavanja nekretnina. Najbrže se izdaju stanovi na Paliluli (13), zatim u Zemunu (14), pa na Zvezdari i Čukarici (po 15), Novom Beogradu (18)… Najduže na tržištu stoje stanovi na Savskom vencu, u proseku 34 dana.

- Ovo možemo objasniti i time što je na ovoj opštini izgrađen velik broj stanova, te da je i veća ponuda stanova za izdavanje u odnosu na ostale opštine. Dodatno, na opštinama Savski venac, Vračar i Stari grad ima i najviše luksuznih nekretnina koje, po pravilu, nešto duže čekaju na stanare nego što je to slučaj sa povoljnijim stanovima "namenjenih studentima“ - kaže Jasmina Gavrilov Dražić.

Iako je početak leta period kada se na tržištu po pravilu nađe veći broj nekretnina a potražnja slabi, ove godine je sitaucija drugačija. Ovog proleća i s početkom leta zabeležena je nikad veća tražnja, pogotovo u Beogradu.

Praćenjem termina oglašavanja i vremena kada se stan izdao, utvrđeno je da je prosečno vreme oglašavanja u Beogradu 17 dana.

- To znači da vlasnici prosečno čekaju malo duže od dve nedelje pre nego što se stan zakupi, što je izuzetno kratko vreme ako se gleda ceo spektar onoga što se izdaje - kaže Jasmina Gavrilov Dražić sa 4zida.rs.

U Novom Sadu je slična situacija - prosečno vreme izdavanja je 18 dana, dok je u Nišu i Kragujevcu za dan manje nego u Beogradu – 16 dana. Od većih gradova, najbrže se izdaju stanovi u Subotici, gde je prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje 14 dana.

U manjim gradovima je i manja ponuda nekretnina za izdavanje, te nas ne treba iznenaditi što kvalitetne nekretnine vrlo brzo odu sa tržišta. Tako je na primer u Čačku i Somboru prosečno vreme izdavanja nekretnina samo 11 dana, a u Kruševcu osam dana. Ipak, rekorder u Srbiji je Kraljevo, gde se stanovi u proseku izdaju za samo pet dana.

- U ovim, manjim gradovima, dovoljno je da zaživi jedna nova fabrika, pa da se već oseti “nestašica” stanova za izdavanje – navodi Jasmina Gavrilov Dražić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike