Cene stanova u Beogradu skaču zbog bogatih Rusa: Bitku oko nekretnine vode studenti i stranci!

24.03.2022

07:49

0

Žitelji sa Novog Beograda kažu da poslednjih dana, kako je lepo vreme, često na ulicama viđaju automobile ruske registracije

Cene stanova u Beogradu skaču zbog bogatih Rusa: Bitku oko nekretnine vode studenti i stranci!
viber_image_2021-11-24_15-11-40-099 - Copyright Google Maps

Od izbijanja rata u Ukrajini, u Beogradu, ali i širom Srbije primećen je sve veći broj, uglavnom prilično bogatih posetioca iz Rusije.

Dolaze mladi bračni parovi, ali i cele porodice sa decom, pa mnogi svoje poslove nastavljaju da rade odavde. Jedni se odlučuju za iznajmljivanje stana, a drugi uveliko traže da kupe nekretninu.

Najviše se odlučuju za iznajmljivanje stanova i kuća do 50 kvadrata, a za to si spremni da izdvoje od 400 do 1.000 evra mesečno.

Ocena je i da ih interesuju nešto luksuznije nekretnine, a kako vreme prolazi sve je više onih koji se odlučuju da nekretninu i kupe, takođe na centralnim prestoničkim lokacijama.

Beograd je nesumnjivo u fokusu, a sve je više oglasa koji to potvrđuju.

"Ćao svim! Hitno potreban dvoiposobni stan za dva zaposlena momka iz Rusije, u centru Beograda, na pola godine. Cena do 700 evra, bez računa, ako ima tri sobe, ili dva stana - po jedna siba u centru grada (do 350 evra). Molim vas da ponude šaljete u inboks. Hvala!", piše u jednom oglasu.

Pexels
 

U drugom par iz Moskve kaže sledeće: " Tražimo stan, na duži vremenski period u Beogradu. Preselili smo se zbog posla, firma nam se nalazi u Srbiji. Imamo rođake i prijavljeni smo na adresu u Beogradu, gde se nalazimo. Želimo da pronađemo stan do 400 evra u Beogradu. Možemo odmah da se uselimo!"

-  Primetan je sve veći broj građana Rusije, koji se raspituju za stanove i kuće, pre svega za iznajmljivanje , ali ima i onih koji razmišljaju o kupovini. Ono što je vidljivo, već pri upoznavanju, radi se o dobroj platežnoj klijenteli, što bi moglo dodatno da dovede do poskupljenja stanova, ako ova pojava u narednom periodu bude još masovnija - navode iz agencije koja se bavi prometom nekretnina.

S obzirom da je najveći broj Rusa zainteresovan za nekretnine u centru Beograda, a čije se cene kreću u proseku, prema poslednjem izveštaju portala oko 2.500 evra za kvadrat, ocena je da su za stan spremni da odvoje od 70.000 do 125.000 evra.

Da je Rusa sve više u Beogradu svedoči i priča jednog prestoničkog taksiste.

- Juče sam vozio dva momka, zatm bračni par sa detetom i onda još jedan bračni par. Rusi su i mojim kolegama poslednjih dana sve češće mušterije. Najčešće su to mladi ljudi do 45 godina i najveći broj njih je nastavio da svoje poslove radi odavde. Neki su mi pričali i da radeći iz Moskve za svetske kompanije nisu mogli da naplate svoje usluge i da im je to bio razlog za preseljenje. Beograd pritom često pominju kao bratski grad za koji su sigurni da im neće praviti probleme - kaže taksista.

Pexels
 

Dodaje i da su svi oni sa kojima se sreo iznajmili stan, ali da su se mnogi raspitivali za kupovinu nekretnine.

- Utisak je da imaju novca. Jedan bračni par je u centru grada zakupio stan za 800 evra. Lep stan na dva nivo - kaže on.

Žitelji sa Novog Beograda kažu da poslednjih dana, kako je lepo vreme, često na ulicama viđaju automobile ruske registracije.

- Sve su to skupi automobili i u svakom ima najmanje dvoje ljudi. Video sam i decu - kaže očevidac.

U narednom periodu se defnitnivno može očekivati pojačana potražnja za iznajmljivanje stanova, naročito u centru grada, ali i blzu fakulteta. Naime pošto je nastava na većini univeziteta  do sada organizovana onlajn ili kombinovano mnogi studenti van Beograda su otkazali stanove i ostali kod kuće. Međutim juče je definitivno odlučeno da se svi akademci, uz retke izuzetke, već od aprila vrate u amfiteatre, a to će automatski naterati i mnoge studente da ponovo krenu u potragu za stanovima u prestonici i drugim akademskim gradovima.

- Kako smo samo retko imali obavezno prisustvo na fakultetu, koleginica i ja smo odjavile stan koji smo dve godine iznajmljivale i vratili se u Kraljevo jer nam je tako bilo isplativije. Sada moramo ponovo da se damo u potragu, a to u ovo doba godine deluje kao nemoguća misija. Posebno ako studirate u centru, kao mi na Filozofskom fakultetu - ispričala je studentkinja treće godine.

Nije tajna, studenati najviše traže stanove u blizini fakulteta ili u centru grada. Zato je uvek najveća gužva na Vračaru, Dorćolu, Novom Beogradu, Voždovcu, ali ima i onih koji se iz finansijskih razloga opredeljuju za jeftinije vrarijante poput Borče, Zemun Polja, Vidikovca.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike