Razlika i 500 evra: Šta gledati kada se kupuje novi stan

14.06.2022

05:33

0

Gledati samo cenu i lokaciju kada se kupuje novi stan je veoma česta greška kupaca, a može biti i veoma skupa, upozoravaju stručnjaci

Razlika i 500 evra: Šta gledati kada se kupuje novi stan
stanovi profimedia-0159582703 - Copyright Profimedia

Skupili smo novac za novi stan, imamo i želje gde bi bilo dobro živeti, ili samo ideju gde je unosno investirati, i spremni smo da pogledamo ponude. Ali, upozoravaju stručnjaci, odlučiti se za kupovinu samo na osnovu cene i lokacije moglo bi da znači da ste spremni da date i do 500 evra po kvadratu više nego što taj stan vredi.

Među prodavcima nekretnina važi anegdota da cenu određuju tri stvari: lokacija, lokacija i - lokacija, ali to ne znači da bi tako trebalo da se ponašaju i kupci, kaže za 24sedam Dragan Rabatić, izvršni direktor novosadske agencije „Solis nekretnine“.

- U svakoj trgovini, bilo koja da je roba u pitanju, važi pravilo da se vodi računa o kvalitetu proizvoda i da to određuje njegovu cenu. Paradoksalna situacija u prodaji nekretnina kod nas je da kvalitet nekretnine ne određuje to da li će cena biti veća ili manja. Recimo, Novi Sad je sada veliko gradilište, pa imate situaciju da u istoj ulici stanove gradi nekoliko investitora. Objekti su na istoj lokaciji, nisu ni približno istog kvaliteta, ali će postići sličnu cenu – ističe Rabatić.

Kupac često pred svršenim činom

Logično bi bilo da se kupac bude svestan te razlike ali naš sagovornik kaže da, nažalost, taj kupac malo šta tu može da uradi.

- Pre svega može da se traži referenca i vidi šta je taj investitor prethodno gradio ili izvođač radova izveo. Može da vidi kvalitet izgradnje kada je ona u toku, ako se tada odlučuje da se kupi stan. Ali kada je stan već gotov, opcija je malo jer ne znate „šta je ispod“ površine, kakve su instalacije, koliko će zgrada ostati da izgleda kao kad je bila nova. Ne preostaje vam drugo nego da pogledate kvalitet pločica, keramike, stolarije, liftova, krovova... i da se uzdate u garanciju investitora. A razlika u izvedenom u odnosu na plaćen u dva stana u različitim objektima na istoj lokaciji može da bude i 500 evra po kvadratnom metru – objašnjava Rabatić.

Profimedia
 

 

Rabatić dodaje da tu čak nije reč ni o „velikim „malim“ investitorima jer nije redak slučaj da se „mali“ investitor potrudi više nego neko ko „konfekcijski“ gradi velike količine kvadrata.

- Imamo apsurdnu situaciju da, i sa ovako velikim cenama, što su one veće kvaltiet je manji. Neko će u stan koji prodaje po 2.500 evra za kvadrat da ugradi smart sistem a nekima to ne pada na pamet. A pošto je danas ovde „tržište prodavaca“ i oni diktiraju uslove, tražiće i dobiće istu cenu. Priča „da nekvalitetno niko ne bi kupio“ pada u vodu kada imate pet kupaca na jedan stan – napominje naš sagovornik.

Na ovako razuđenom građevinskom tržištu, prosto je nemoguće da se potencijalni kupac raspita i kvalitetno informiše o svim investitorima i izvođačima radova za lokacije na kojoj bi kupio stan. Tu bi pomoć mogle da daju kvalitetne agencije za nekretnine, ali ni tu u Srbiji situacija nije kakva bi trebalo da bude.

- Na našem tržištu 80 odsto kupaca nekretninu kupuje direktno od investitora, a samo 20 odsto ide preko posrednika. Svaka dobra agencija zna većinu investitora na teritoriji na kojoj radi ali može se pomoći samo onima koji takvu pomoć žele – kaže Dragan Rabatić iz „Solis nekretnina“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike