Rusi našli nove kupce: Neželjeni u Evropi, dobrodošli na Bliskom istoku

13.07.2022

09:44

0

Isporuke ruskih derivata nafte su zbog embarga za trećinu pale u Evropi ali zato obaraju rekorde na ruti za Bliski istok

Rusi našli nove kupce: Neželjeni u Evropi, dobrodošli na Bliskom istoku
Ilustracija - Copyright Pixabay

Energetske sankcije koje je Evropska Unija nametnula Rusiji, i sebi samoj, nastavljaju da se pokazuju kao kontraproduktivne. Izvoz ruskog dizela i drugih jednako traženih derivata značajno je zbog embarga pao u EU ali je zato proradila nova alternativna ruta za Moskvu – Bliski istok, piše „Blumberg“.

Protok za Bliski istok iz Rusije je rastao svakog meseca od februara, od početka rata u Ukrajini a znatno pre energetskih sankcija EU. Sada se samo ubrzao i u junu je dostigao 155.000 barela dnevno, kažu podaci „Vorteksa“, dok je u isto vreme za EU pao za 30 odsto.

Ova pravac trgovine za rusko gorivo nije potpuno nov ali sada je razrađen jer su trgovci pronašli svoj interes u novoj političkoj konstelaciji. Tačnije, još se razrađuje jer će biti veći kako se bude snažnije sprovodila zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem. Ovaj embargo, uveden šestim paketom sankcija, trebalo bi da se striktno sprovodi od decembra a sada ga posredničke kompanije sprovode na dobrovoljnoj „samosankcionišućoj“ bazi.

- Kako se bude približio kraj godine, protok će se povećati – kaže Džonatan Lejč, naftni analitičar u „Tarner, Mejson i kompanija“.

Uvoz iz Rusije na Bliski istok skočio je na najviši nivo od 2016. godine prošlog meseca. A u julu bi to moglo da bude još više, jer je počelo da prelazi 220.000 barela dnevno.
Više od trećine je stiglo u trgovinu preko skladišnog čvorišta Fudžarah.

- Šta se potom dešava da gorivom, teško je pratiti. Kada stigne u rezervoare, meša se sa drugim gorivom i onda je „ruske molekule“ teško slediti – kaže Koen Vesels, stariji analitičar naftnih proizvoda u „Enerdži aspekts“.

Jedina prepreka moglo bi biti osiguranje brodova koji prevoze gorivo, jer ako ga ne bude Rusi će morati da se oslone na svoju (ograničenu) flotu.

Bliskoistočna ruta cveta ali je i dalje daleko od toga može da zameni pad u onoj evropskoj, koja je tanja za pola miliona barela dnevno, u periodu od februara do juna.

Sankcije kao švajcarski sir

Sankcije koje je EU uvela Rusiji ne rade, ako je sudeći po tekućem računu Moskve. Ta najšira mera trgovine robom i uslugama jedne zemlje dostigla je rekord od 70 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine.

Prema podacima ruske centralne banke, ovaj suficit je najveći od 1994. godine. Delomično, taj uspeh je posledica drastično manjeg uvoza zbog sankcija, ali svejedno je za prvih šest meseci dostigao oko 139 milijardi dolara, prenosi "Blumberg".

Izvoz je bio 153 milijarde u drugom kvartalu i 166 milijardi u prvom, dok je uvoz pao na 72 milijarde sa 89 milijardi.

- Kao balon narastajući trgovinski suficit mnogo govori o tome šta ide u prilog Rusiji, od visokih cena berzanskih roba i održane tražnje uvoznih partnera. Ali, pokazuje i simptome stresa, padom uvoza – kaže Skot Džonson iz „Raša ekonomist“.

Uz suficit tekućeg računa, u kombinaciji sa striktnom kontrolom kretanja kapitala čime se limitira tražnja za devizama, učinile su da rublja bude valuta sa najboljim učinkom ove godine među parnjacima iz zemalja u razvoju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike