Spas u Aziji: Rusi nemaju dovoljno nafte koliko im traže Indijci

14.06.2022

08:03

0

Autor: 24sedam

Ruska državna kompanija „Rosnjeft“ izbegava nove ugovore jer ne može da podmiri tražnju kupaca iz Indije

Spas u Aziji: Rusi nemaju dovoljno nafte koliko im traže Indijci
Tanker nafta 2 - Copyright Profimedia Pixabay

„Rosnjeft“, druga najveća naftna kompanija u Rusiji posle “Gasproma“, se suzdržava od potpisivanja novih ugovora o prodaji nafte sa dve indijske državne rafinerije, rekla su agenciji Rojters tri upućena izvora.

Ruska kompanija ima ranije obaveze prema drugim kupcima, tako da zasad ništa od razgovora sa tri indijska državna prerađivača nafte - „Indian Oil“ (IOC), „Barat Petroleum“ i „Hindustan Petroleum“, sa kojima se razgovara od početka godine.

Do sada je samo IOC, najveći prerađivač u zemlji, potpisao ugovor sa Rosnjeftom, prema kojem će kupovati šest miliona barela ruske nafte svakog meseca, uz opciju kupovine još tri miliona barela.

Zahteve druge dve rafinerije ruski proizvođač je u međuvremenu odbio, rekli su izvori. „Kažu da nemaju količine”, rekao je jedan od izvora, prenosi magazin „Nedelja“ Naftnog komiteta Srbije.

Pored količina koje mogu ili ne mogu da nabave, kupci iz Azije koji sada uživaju u jeftinoj ruskoj nafti zbog diskonta koji Moskva mora da plati jer je njena nafta proterana sa Zapada, mogli bi da uskoro imaju drugačiju vrstu problema.

Alternativno osiguranje brodova

Najava Evropske unije da će zabraniti operaterima iz EU da daju osiguranja za pomorski transport do trećih zemalja, mogla bi da unese pometnju u trgovinu.

Kupci u regionu već se trude da naprave alternativne aranžmane za održavanje kupovine nakon perioda zatvaranja najavljenog za kraj godine, komentariše S&P Global Platts.

Analitičari kažu, iako će najava navesti neke kupce u Kini i Indiji da pažljivo postupaju, izjava Dmitrija Medvedeva, zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti, da dobavljač koji nije iz OPEC-a može zaobići zabranu EU mogla bi održati nade da će diskontna ruska nafta nastaviti da teče u Aziju.

EU je u saopštenju od 3. juna navela da njen šesti paket sankcija zabranjuje operaterima EU da osiguravaju i finansiraju pomorski transport ruske nafte u treće zemlje nakon prelaznog perioda od šest meseci.

Medvedev je 6. juna rekao da Rusija očekuje da će zaobići tu zabranu EU korišćenjem državnih garancija.

"Do sada su tereti namenjeni Indiji bili osigurani od strane ruskih prodavaca dok ne stignu u indijske luke", kaže Svati D'souza, energetski analitičar na Institutu za energetsku ekonomiju i finansijske analize.

- Čak i ako ruski osiguravači obezbede pokriće, reosiguravači neće biti voljni da obezbede pokriće za prodavce, što će verovatno uticati na uvoz ruske nafte u Indiju – objašnava on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike