Nafta došla na 100 dolara: Svi se boje globalnog usporavanja

13.07.2022

07:40

0

Cene nafte su u blagom usponu na trgovanju u Aziji nakon oštrog pada u utorak na manje od 100 dolara po barelu

Nafta došla na 100 dolara: Svi se boje globalnog usporavanja
Ilustracija - Copyright Pixabay/wasi1370

Strah od usporavanja ekonomskih aktivnosti i stagnacije širi se naftnim tržištem i to je uslovilo pad cene crnog zlata na 100 dolara za barel.

Severnomorska nafta brent se jutros oporavila za 1,14 posto u odnosu na nivo na zatvaranju sinoć, i trguje se za 100,6 dolara po barelu, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Američka nafta WTI je ojačala za 0,98 procenata na 96,78 dolara za barel.

Cene nafte su izgubile najveći deo dobitaka zabeleženih nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je u martu katapultirala "crno zlato" iznad 130 dolara po barelu. Rast dolara i sve veći broj kovid slučajeva u Kini vrše dodatni pritisak na tržište, navodi "Blumberg".

Međunarodna agencija za energetiku će kasnije danas objaviti svoj pregled situacije na tržištu.

- Tržište se u ovom trenutku vodi slabijim makro sentimentom i to će se nastaviti u kratkom roku. To nagoveštava mogući dalji pad cene, ali verujemo da će on biti prilično ograničen, s obzirom na podršku fundamenata. Ponuda na globalnom tržištu je i dalje ''tesna'' - kaže Voren Paterson, šef strategije za robna tržišta u „ING Grupi“ sa sedištem u Singapuru.

Screenshot: Bloomberg
 

Zabrinutost zbog usporavanja privrede bacila je u zasenak ograničenost fizički raspoložive ponude sirove nafte. Prva prognoza OPEK-a o tržišnim izgledima za 2023. sugeriše da cenovni pritisak na potrošače neće oslabiti, jer su za to potrebne veće isporuke iz ove grupe, a pumpanje u većini članica je već na maksimumu.

Američki predsednik Džo Bajden je u više navrata pozivao OPEK da poveća prozivodnju. On bi ove nedelje trebalo da poseti Saudijsku Arabiju u okviru turneje po Bliskom istoku. Ova kraljevina i Ujedinjeni Arapski Emirati su jedine članice naftnog kartela koje imaju deo neiskorišćenih proizvodnih kapaciteta.

Američki institut za naftu procenio je da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje porasle za 4,76 miliona barela, navodi "Blumberg" pozivajući se na izvore upoznate sa podacima. Američka Uprava za energetske informacije objaviće zvanične podatke kasnije danas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike