Amerikanci prete naftom od 140 dolara: Ako se ne uvede ograničenje Rusima…

12.07.2022

07:27

0

Globalna cena nafte mogla bi da poraste za 40 odsto ako se ne usvoji predloženo cenovno ograničenje za rusku naftu, kažu iz Vašingtona

Amerikanci prete naftom od 140 dolara: Ako se ne uvede ograničenje Rusima…
tanker - Copyright Profimedia

Ukoliko se ruska nafta na tržištu ne limitira cenom, da bi mogla da se isporučuje mimo sankcija, nafta bi na svetskom tržištu bi mogla da bude iznad 140 dolara po barelu , izjavio je danas jedan visoki predstavnik američkog Ministarstva finansija.

U Vašingtonu forsiraju da se utvrdi cena na nivou koji pokriva rusku proizvodnu maržu kako bi Moskva bila podstaknuta da nastavi taj izvoz, ali koja bi bila nedovoljna da joj omogući da finansira rat protiv Ukrajine, rekao je neimenovani američki zvaničnik, prenosi Rojters.

To je jedno od pitanja na dnevnom redu današnjeg sastanka između američke ministarke finansija Dženet Jelen i japanskog ministra finansija Šunićija Suzukija u Tokiju.

Japanski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog prenisko predložene granice cene, ali nisu u potpunosti odbacili potencijalni raspon limita od 40 do 60 dolara po barelu, rekao je predstavnik Ministarstva finansija SAD.

Saudijska Arabija i njeni partneri u Savetu Persijskog zaliva za saradnju (GCC) krajem juna da neće podržati nameru Zapada da ograniči cene ruske nafte na globalnom tržištu.

Mohamed Dijab, stručnjak za svetsku ekonomiju na Libanskom institutu za ekonomske studije rekao je Tass-u da je epoha kada su naftne monarhije bile spremne da ispune svaki zahtev Sjedinjenih Država i Zapada prošlo.

Screenshot: Bloomberg
 

 

- Moderna politička elita u zemljama GCC vodi izbalansiranu politiku i zainteresovana je za očuvanje partnerskih odnosa s Rusijom, tako da će reakcija arapskih izvoznika nafte od Saudijske Arabije do Alžira na tu odluku biti negativna - rekao je Dijab.

Nafta brent trenutno se kotira na nivou od 105 do 107 dolara, nakon velikog pada sa 118 dolara,  koliko je bila krajem prošlog meseca, na 100 dolara 6. jula.

Sve vreme sankcija i embarga ruska nafta se švercuje u Evropi a legalno prodaje na azijskom tržištu, doduše uz veliki diskont. Sa zapadnim ograničenjem cene na ovako niskom nivou diskont bi morao da bude manji i prodaja u Aziji slabija, što ne odgovara ni Rusiji ali ni Indiji i Kini, kao najvećim kupcima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike