Makronov govor na Sorboni! "Ne smemo postati vazal Amerike, rasturiće Evropsku uniju"

25.04.2024

23:38

0

Bitka za izgradnju jake Evrope daleko je od dobijene, kaže šef francuske države

Makronov govor na Sorboni! "Ne smemo postati vazal Amerike, rasturiće Evropsku uniju"
Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron održao je govor o budućnosti Evrope na univerzitetu Sorbona. Pozvao je na jaču i integrisaniju evropsku odbranu, ističući da kontinent ne sme da postane vazal SAD. Upozorava da se Evropa nalazi na prelomnoj tački i da može "umreti" ako zaostane za globalnim rivalima u narednoj deceniji.

Bitka za izgradnju jake Evrope daleko je od dobijene, kaže šef francuske države. Emanuel Makron smatra da bi vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli da rasture Evropsku uniju i da je neophodna promena sadašnjeg modela ekonomskog rasta, jer, kako kaže, nije održiv.

"Živimo u vreme globalnog preokreta i velikog ubrzanja. Zbog toga bih podsetio na reči Pola Valerija s kraja Prvog svetskog rata - Sada znamo da je naša civilizacija smrtna. I naša Evropa je danas smrtna i mogla bi umreti. To zavisi isključivo od naših izbora", istakao je Makron.

Želja mu je da Evropska unija bude svetski lider do 2030. godine u pet strateških oblasti – veštačkoj inteligenciji, istraživanju svemira, biotehnologiji, kvantnoj informatici, obnovljivoj i nuklearnoj energiji. Nada se i da će Unija ojačati domaću vojnu industriju jer, kaže, nije dovoljno naoruažana da se izbori sa globalnim pretnjama i rivalima.

 

 

"Glavna opasnost za evropsku bezbednost je rat u Ukrajini. Uslov svih uslova jeste da Rusija ne pobedi u ovom agresorskom ratu“, naglasio je Makron.

Pozvao je Evropu da bude gospodar svoje sudbine, navodeći da je u prošlosti previše energetski zavisila od Rusije a bezbednosno od Amerike.

"Moramo nastaviti da gradimo partnerstva sa drugim zemljama. To znači da gradimo Evropu koja može pokazati da nije američki vazal i koja zna kako da razgovara sa svim regionima sveta, sa rastućim zemljama Afrike i Latinske Amerike", navodi Makron.

Makron, kome je ovo drugi i poslednji mandat na čelu države, suočen je s padom popularnosti i zaostatkom njegove centrističke stranke u odnosu na partije krajnje desnice uoči junskih izbora za Evropski parlament. Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je Makronov govor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike