Sedmica u svetu: Evropska unija u problemu, uzdrmana kruna i Fejsbukov beg od sebe samog

31.10.2021

20:23

0

Sudan je nakon vojnog puča upao u vrtlog nasilja, Amerika se više bavila tuđim problemima nego svojim, a nepogode su pustošile u Evropi i Australiji

Sedmica u svetu: Evropska unija u problemu, uzdrmana kruna i Fejsbukov beg od sebe samog
pregeled nedeje - Copyright AP Photo

U nedelji za nama (25-31. oktobra) svet je brujao o nesuglasicama Poljske i Evropske unije, o zdravstvenom stanju britanske kraljice i o pokušaju Marka Zakerberga da ponovo izvede kompaniju na dobar glas. Sudan je nakon vojnog puča upao u vrtlog nasilja, Amerika se više bavila tuđim problemima nego svojim, a nepogode su pustošile u Evropi i Australiji.

Igra mačke i miša

Nakon višenedeljne drame između Brisela i Varšave, koja je nastala pošto Ustanovni sud Poljske doneo presudu da su zakoni ove zemlje iznad zakona Evropske unije, ove sedmice došlo je do kulminacije. Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je EU da ne drži „uperen pištolj u glavu“ njegove zemlje, tvrdeći da će se Varšava braniti svim sredstvima ako Brisel „započne Treći svetski rat“ kažnjavanjem te zemlje tako što će joj uskratiti novac iz fondova za oporavak posle pandemije kovida. Ubrzo nakon toga, u sredu, najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno, jer nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda. Poljska vlada je istog dana odbacila presudu Evropskog suda pravde, nazvavši takvu odluku ucenom. Na sve to, Poljska je uspela da zavadi i organe EU kada je Evropski parlament podneo tužbu protiv Evopske komisije pred Evropskim sudom pravde jer još nije primenila novu uredbu za kažnjavanje kršenja vladavine prava u zemljama članicama. Zbog čega je Poljska na nišanu Evropske unije i šta se zapravo krije iza kazne i ucena možete pročitati OVDE.

Muke jednog monarha

Tanjug/AP photo
 

Britanska kraljica Elizabeta II poslednjih nedelja je u centru pažnje javnosti zbog narušenog zdravlja, o kom su javno pričali i njeni doktori. Nakon što je prošle srede provela noć u bolnici, naređeno joj je da miruje, pa se nije pojavila ni na nedeljnoj službi, koju je propuštala u retkim prilikama. Ipak, u utorak je obavila svoju prvu javnu dužnost od kada je provela noć u bolnici, održavši dve virtuelne audijencije kako bi poželela dobrodošlicu novim ambasadorima u Velikoj Britaniji iz Južne Koreje i Švajcarske. Ubrzo nakon toga otkazala je još jedno putovanje, odlazak u Glazgov na klimatski samit COP26, pošto su joj doktori savetovali da se odmori. Na kraju je iz Bakingemske palate saopšteno da kraljica otkazuje sve obaveze u narednih 14 dana jer su joj savetovali da se odmara još dve nedelje. Skandal princa Endrua nastavio je da puni medijske stupce, a analitičari su primetili promenu u javnom nastupu članova kraljevske porodice, koji su se ujedinili oko jedne stvari, o čemu možete čitati OVDE.

Beg u metaverzum

Mark Zakerberg je saopštio da je kompanija "Fejsbuk" zvanično promenila ime i da će se od sada zvati "Meta". Sama društvena mreža će i dalje zadržati ime, te će od sada firma "Meta" biti vlasnica tri velika brenda: Fejsbuka, Instagrama i Vocapa. Skeptici ističu da se čini da je ovo nespretni pokušaj da se skrene pažnja sa "Fejsbuk papira", procurelog dokumenta u kom su otkrivene mnoge mrlje Zakerbergove kompanije, a šta je sve ustanovljeno u njima možete pročitati OVDE.

Jane "Not A Twïtter Employee" Manchun Wong
 

Korak napred, nazad dva

Sudanski premijer Abdala Hamdok premešten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, dok su tranziciono Suvereno veće i Vlada Sudana raspušteni, čime je proglašeno vanredno stanje u zemlji nakon vojnog puča. Građani su se u znak protesta okupili na ulicama, a vojska je otvorila vatru na njih, usmrtivši nekoliko osoba i ranivši više od 80 ljudi. Nakon toga oglasio se i sudanski general koji je organizovao puč, saopštivši da je uhvaćeni premijer u njegovoj rezidenciji, da bi ubrzo zatim reagovao na međunarodne pritiske i pustio ga da sa suprugom ode svojoj kući u kvart koji je, prema rečima neimenovanog izvora, pod jakim obezbeđenjem. Kako je tačno došlo do vojnog puča u Sudanu i kakvu je igru igrao general Abdel Fatah Burhan pročitajte OVDE.

Bajdenova klackalica

Analitičari su ove sedmice poslali važnu poruku SAD, istakavši da Amerika mnogo greši što potcenjuje Rusiju, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Vašington želi da protera još 55 ruskih diplomata i administrativnih radnika ambasade Rusije i konzulata, dok se Bajden bavio drugim stvarima. SAD su nastavile da vrše pritisak na sud u Londonu da poništi odluku da Džulijan Asanž ne bude izručen Americi, obećavši da će, ukoliko bude izručen, kaznu odslužiti u Australiji. Osim toga, došlo je i do zaoštravanja odnosa sa Kinom nakon što je predsednica Tajvana Caj Ing-Ven u intervjuu za CNN priznala da je mali broj američkih snaga stacioniran je na ovoj teritoriji kako bi sprovodio obuke sa tajvanskim vojnicima, potvrđujući time prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom. 

Tanjug/AP photo
 

Predsednik Amerike Džozef Bajden doputovao je u petak u Evropu, gde se prvo sastao sa papom Franjom, prilikom čega je izgovorio neočekivanu rečenicu. Potom je usledio sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prvi put nakon incidenta sa podmornicama.

Severna Koreja na krilima labuda

Južnokorejska obaveštajna agencija okončala je priču o dvojniku severnokorejskog lidera Kim Džong Una, utvrdivši da je smršao 20 kilograma i otkrivši u kakvom je zdravstvenom stanju. Ista špijunska agencija otkrila je i da je situacija s nestašicom hrane u Severnoj Koreji sve gora i da zvanična državna glasila savetuju narod da počnu da jedu meso crnih labudova.

Pobesnela priroda

Veliko nevreme pogodilo je Siciliju, obilne kiše pretvorile su ulice i puteve u opasne bujice, a na više mesta voda je prouzrokovala odrone zemlje, nosila automobile, dok je nanesena materijalna šteta ogromna. Stradale su najmanje dve osobe, a zastrašujući snimci obišli su svet. Na drugom kraju sveta, u Australiji, olujni vetar napravio je pravi haos, čupao je krovove sa kuća i drveće, zbog čega je u gradu Melburnu i širom australijske države Viktorije bez struje ostalo više od 450.000 domova.

Twitter printscreen
 

Korona steže obruč

U Rusiji je otkrivena velika prevara sa potvrdama o vakcinaciji - ispostavilo se da je 80 odsto obolelih građana zapravo imalo lažni sertifikat koji je kupilo od za sada nepoznate osobe ili organizacije. U Bugarskoj je zabeležen rekordan broj novozaraženih, dok je i u Rumuniji situacija u bolnicama alarmantna. Moskva je ušla u strog lokdaun i u prestonici Rusije zbog naglog skoka novozaraženih ništa neće raditi nedelju danaViše kodova koji se koriste za izradu evropskog "zelenog pasoša" ukradeno je u Italiji, što je izazvalo pometnju u Evropskoj uniji. Polinezijska država koju je kovid sve do sada zaobilazio prijavila je prvi slučaj, dok su u Kini zabrinuti zbog ptičjeg gripa koji je počeo da se širi i koji je zarazniji od prethodne varijante. Krajem nedelje američke obaveštajne agencije saopštile su da smatraju da možda nikada neće moći da se utvrdi poreklo kovida 19, ali su zaključile da nije stvoren kao biološko oružje.

Premijerki preti opoziv zbog vizona: Kako je odluka o ubijanju 15 miliona životinja postala najveći skandal u istoriji Danske

Korejska grupa zverskih kanibala: Mete su im bili bogataši, a njihovo meso im je davalo hrabrost i snagu

Pogrešnog čoveka držali 17 godina u Gvantanamu i brutalno ga mučili: Mračna istorija američkog zatvora

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike