Vođa je pao, ali to nije kraj moćnog klana: Kako je otkriven okoreli Otonijel i ko će sada postati novi Eskobar (FOTO/VIDEO)

25.10.2021

19:30

0

Kolumbijski Zalivski klan je najmoćnija kriminalna organizacija u toj zemlji

Vođa je pao, ali to nije kraj moćnog klana: Kako je otkriven okoreli Otonijel i ko će sada postati novi Eskobar (FOTO/VIDEO)
otonijel - Copyright Profimedia

Iako je hvatanje kolumbijskog narko-bosa Daira Antonija Usuge Davida, poznatijeg kao Otonijel, veliki udarac njegovom Zalivskom klanu, teško je reći da bi to mogao da bude kraj zloglasne bande.

Više od 10 godina vlasti jure lidere ove kriminalne grupe, a za to vreme je poginulo više od 3.000 ljudi. Međutim, klan je uspevao uvek da se reorganizuje.

Borba za presto

Policija pretpostavlja da bi posle Otonijelovog hvatanja vođstvo mogao da preuzme Hovanis de Hesus Avila Viljadijego (44), poznatiji kao Ćikito malo (loš dečačić), koji već neko vreme važi za drugog po komandi.

Veruje se da Ćikito ima Otonijelovo samopouzdanje jer sarađuju već 20 godina, a uvek je bio na prvoj liniji fronta proizvodnje kokaina i ostalih aktivnosti klana. Kolumbijske vlasti nude oko 500 miliona pezosa (oko 133.000 dolara) za informacije o njegovoj lokaciji.

 

 

Stručnjaci smatraju da je Otonijelovo hapšenje veliki korak, ali to nije znak da je klanu došao kraj jer će cela linija "središnjih rukovodilaca" samo da se pregrupiše i tako će nastaviti da se bavi trgovinom drogom.

Kamilo Gonzales Poso, sa tamošnjeg Instituta za mirovne studije i razvoj, kazao je da je grupa oslabila u poslednjih 5 godina, ali da je zadržala prisustvo u 200 opština dok u još 100 imaju određene aktivnosti.

Takođe, neguju veze sa inostranim mrežama.

- To je ceo narko-paravojni kompleks. Nažalost, hvatanje vođe nije dovoljno - rekao je.

Gustavo Dankan, sa kolumbijskog univerziteta Eafit, kazao je da će istražitelji sada moći da saznaju nešto više o tome kako klan funkcioniše, o čemu se, zapravo, ne zna mnogo.

- Ne zna se mnogo kako rade. Otonijel se skrivao u džungli i teško je zamisliti da bi odande mogao da kontroliše grupu na toliko frontova, to zahteva veliku koordinaciju i teško je zamisliti da je on mogao da drži sve konce u rukama - objasnio je.

Još jedan kriminalac koji bi mogao da se nađe na tronu Zalivskog klana je Vilmer Antonio Hiralda Kiroz, zvani Siopas (40). Kako se navodi, on je drugi po komandi, a rukovodi strukturom "Hairo de Hesus Durango" koja broji više od 500 ljudi. Ima nekoliko jakih veza sa opštinskim vlastima, a stoji i iza ubistava nekoliko lokalnih čelnika. 

Kako se krio okoreli narko-bos?

Za Usugom Davidom se tragalo više od 10 godina, a smatra se da je on jedan od poslednjih bosova "stare garde".

Profimedia
 

Većina starih paravojnih grupa bila je rasturena tokom vladavine predsednika Alvara Uribea, a tzv. Zalivski klan je održao kriminalni uticaj, ali i vojni. Otonijel, njegov brat, kao i nekoliko rođaka bili su članovi nekoliko gerilskih organizacija poput FARC-a, dok nisu pokrenuli sopstvenu bandu. Između gerilskih paravojnih grupa i kriminalnih klanova dugo je vladao rat oko droge.

Kriminalnu grupu je osnovao Danijel Rendon Herera, zvani Don Mario, koji je uhvaćen 2009. godine u džungli. Tada je vođstvo preuzeo Huan de Dios Usuga, zvani Đovani, Otonijelov stariji brat. Đovani je, međutim, ubijen u policijskoj akciji u novogodišnjoj noći 2011. godine, posle čega je Otonijel stupio na scenu kao glavnokomandujući.

Grupa, posvećena prvenstveno narko-poslovima, postala je poznata kao Zalivski klan iako sebe uglavnom zovu "urabenjosima" - jer potiču iz regiona Urabe, na severozapadu zemlje, nadomak granice sa Panamom. Kako bi se lažno predstavili i kao politička organizacija delili su mnoge pamflete i iscrtavali grafite.

Protiv Otonijela se vodi najmanje 120 sudskih procesa zbog raznoraznih krivičnih dela, a preti mu najmanje 40 godina zatvora. Kolumbijske vlasti će najverovatnije narko-bosa izručiti Amerikancima.

Otonijel se, uglavnom, skrivao u džungli, a nikad nije na jednom mestu provodio više od nekoliko noći.

Profimedia
 

Stalno se kretao među nekoliko opština provincije Antiokije, ali se pretpostavlja da mu je u poslednje vreme zdravlje znatno oslabilo i da je imao problema sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i bubrezima.

Nije koristio mobilne telefone ili neke druge uređaje, u strahu od praćenja, pa je komunicirao isključivo preko kurira. Mada, izvesne poruke je snimao i slao ih preko usb-a.

Pronađen je sam, oko tri popodne, kako se krije u žbunju.

- Nije se plašio kad je video uniformisane muškarce, znao je da će mu poštedeti život. Predstavili su mu se i pročitali mu prava - navedeno je u policiji.

Podsetimo, kolumbijska vlada je ponudila 800.000 dolara nagrade za informacije o njegovoj lokaciji, dok su SAD ponudile 5 miliona dolara za njegovo hvatanje.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke pohvalio je akciju u televizijskom obraćanju.

- Ovo je najveći udarac narko-dilerima u našoj zemlji u ovom veku. To je uporedivo sa padom Pabla Eskobara devedesetih - rekao je Duke.

U operaciji je učestvovalo 500 vojnika u pratnji 22 helikoptera. Jedan policajac je stradao tokom hapšenja.

Profimedia
 

Njegova lokacija  je otkrivena pre oko dve nedelje.

Šef policije Horhe Vargas je naveo da je Otonijelovo kretanje pratilo i analiziralo više od 50 stručnjaka uz pomoć satelitskih snimaka. U potragu su bile uključene i američke i britanske službe.

Predsednik Duke je dodao da je operacija bila "najveće prodiranje u džunglu koje je vojska ikada izvela u našoj zemlji".

Kolumbijski vojnici su se slikali sa uhvaćenim narko-bosom koji je nosio lisice i gumene čizme.

Smatra se da je Zalivski klan najmoćnija kriminalna organizacija u zemlji dok su ga američke službe opisale kao "teško naoružanu i ekstremno opasnu bandu".

Operišu u mnogim provincijama, a imaju i široke međunarodne veze. Bave se trgovinom drogom i ljudima, ilegalnim rudarenjem zlata i iznudom.

Veruje se da broje oko 1.800 naoružanih članova, uglavnom regrutovanih iz krajnje desničarskih paravojnih grupa. Članovi su hapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Banda kontroliše mnoge rute kojima se prevozi droga iz Kolumbije do SAD, pa čak sve do Rusije.

Kolumbijska vlada, ipak, smatra da je njihovo "članstvo" smanjeno poslednjih godina što je mnoge lidere navelo da se kriju u udaljenim krajevima džungle.

Odao ga i pas?

Otonijel je takođe koristio niz trikova da izbegne da ga policija uhvati. Trenirao je svoje pse da ga obaveste kad se neko približava njegovom skloništu. Policija je nedavno uspela da uhvati jednog od njegovih pasa čuvara koga su obučili da traži Otonijela.

Oto, kako je policija nazvala psa, dobro je poznavao miris svog bivšeg gospodara i smatrao se dobrim pojačanjem timu koji ga je jurio.

Policija se Otonijelu približila više puta, pronalazeći u više njegovih skloništa specifične ortopedske madrace koje koristi da ublaži bol u leđima zbog diskus hernije.

Očekuje se da će Otonijel biti poslat u dobro obezbeđen zatvor u kojem neće moći da uživa u takvom komforu.

Jedva čekaju da ga izruče Amerikancima

Kolumbija planira da Otonijela izruči SAD koja ga takođe potražuje po brojnim optužnicama.

- Izručenje čeka svakoga ko počini zločine na međunarodnom nivou - rekao je ministar odbrane Dijego Molano.

Profimedia
 

Otonijel se sumnjiči da je izvozio stotine tona kokaina svake godine, a na listi Američke uprave za suzbijanje droge (DEA) je bio godinama. SAD su još 2009. godine podigle optužnicu protiv njega, a dodatne optužnice su podnesene u Njujorku i Majamiju 2015. godine.

Zalivski klan je, takođe, upleten i u ilegalno rudarenje, ubistva opštinskih lidera širom zemlje, troginu ljudima itd.

Kako je naveo, šef policije Horhe Vargas, većina informacija koja je dovela do Otonijelovog hapšenja, došla je od samih članova Zalivskog klana.

- Veliki broj pripadnika klana ga je izdao - naveo je Vargas.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike