Poljska poslala oštru poruku Briselu: "EU nam je uperila pištolj u glavu, ako počne rat, branićemo se svim oružjem"

25.10.2021

16:57

0

Autor: M. M.

Oglasio se premijer Poljske

Poljska poslala oštru poruku Briselu: "EU nam je uperila pištolj u glavu, ako počne rat, branićemo se svim oružjem"
Profimedia - Copyright Profimedia

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je EU da ne drži „uperen pištolj u našu glavu“, tvrdeći da će se Varšava braniti svim sredstvima ako Brisel „započne Treći svetski rat“ kažnjavanjem te zemlje tako što će joj uskratiti novac iz fondova za oporavak posle pandemije kovida.

Oštro saopštenje Moravjeckog usledilo je pošto je Evropska komisija zapretila Poljskoj da će je ostaviti bez milijardi u grantovima i pozajmicama u znak odmazde zbog odluke Ustavnog suda te zemlje koji je prioritet dao nacionalnom zakonodavstvu u odnosu na evropsko.

Šta će se dogoditi ako Evropska komisija počne Treći svetski rat. Branićemo naša prava svim oružjima kojima raspolažemo“, rekao je Moravjecki na pitanje „Fajnenšel tajmsa“ da li Poljska može staviti veto na važne evropske propise, kao što je zakonodavni klimatski paket.

- Verujemo da se već radi o diskriminaciji i pristupu zasnovanom na diktatu iz Brisela. Ali, ukoliko se to pogorša, moraćemo da razmislimo o našoj strategiji - rekao je Moravjecki.

Poljski premijer je opisao pretnje uskraćivanjem paketa pomoći teškog 36 milijardi evra za postpandemijsku obnovu kao „kršenje vladavine prava“ i rekao da se „Poljska neće predati“.

Moravjecki navodi da bi EU trebalo da odustane od svojih nedavnih poteza prema Poljskoj, kao što su dnevne kazne dok ta zemlja ne implementira odluke Evropskog suda u vezi sa reformom pravosuđa, kako bi se došlo do kompromisa.

- To bi bilo najmudrije šta mogu da urade jer onda nećemo razgovarati sa uperenim pištoljem u glavu - rekao je Moravjecki.

Ipak, kako je naveo, njegovi nedavni razgovori sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, bili su zadovoljavajući. Dodao je da neće biti „Polegzita“, odnosno izlaska Poljske iz EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike