Koriste kupone umesto novca, vlast preporučuje meso labuda: Nestašica hrane u Severnoj Koreji sve ozbiljnija

29.10.2021

10:30

0

Špijunska agencija Južne Koreje došla je do novih saznanja o prehrambenoj krizi u susednoj zemlji

Koriste kupone umesto novca, vlast preporučuje meso labuda: Nestašica hrane u Severnoj Koreji sve ozbiljnija
Tan2021-10-23_52939440_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Štampanje kupona kao zamene za novac i uzgoj ukrasnih crnih labudova za jelo samo su neke od stvari koje je Severna Koreja prinuđena da radi kako bi se izborila sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane u trenutku kada su blokade granica u vezi sa pandemijom i dalje na snazi, navodi agencija Rojters.

Kako se žetva bliži kraju, međunarodni posmatrači tvrde da je prehrambena i ekonomska situacija u Severnoj Koreji teška, i da postoje signali da ta zemlja povećava trgovinu i da prima velike pošiljke humanitarne pomoći preko Kine.

Južnokorejska obaveštajna agencija saopštila je juče na parlamentarnom saslušanju iza zatvorenih vrata da je severnokorejski lider Kim Džong Un izdao naredbe u kojima poziva da se sačuva svako zrno pirinča i insistira na sveobuhvatnim naporima posvećenim poljoprivredi.

Ipak, špijunska agencija je ocenila da bi ova žetva mogla biti bolja od prošlogodišnje zbog više sunčanih dana, navodeći i da Severna Koreja preduzima korake da ponovo otvori svoju granicu sa Kinom i Rusijom u narednim mesecima.

Prema raznim medijima koji se pozivaju na neidentifikovane izvore u Severnoj Koreji, tamošnja centralna banka je štampala novčane kupone u vrednosti od oko jednog dolara zbog nedostatka novčanica severnokorejskog vona.

AP photo
 

Ove nedelje severnokorejski državni mediji promovisali su konzumaciju mesa crnog labuda kao lekovitog izvora hrane, navodeći da će novorazvijeni industrijski uzgoj pomoći da se poboljšaju životi ljudi.

“Meso crnog labuda je ukusno i ima lekovito dejstvo“, piše u severnokorejskom dnevnom listu “Rodong Sinmun” koji je u vlasništvu vladajuće partije.

Istraživanje uzgoja ukrasnih ptica za ishranu počelo je početkom 2019. godine, a vlasti su poručile školama, fabrikama i preduzećima da uzgajaju ribu i druge životinje kako bi povećali sopstvenu prehrambenu nezavisnost, prenosi “NK NJuz”.

Severna Koreja već je dugo suočena sa napetom situacijom kada je u pitanju hrana, a posmatrači tvrde da je loše upravljanje ekonomijom pogoršano međunarodnim sankcijama zbog njenog nuklearnog oružja, prirodnim katastrofama, a sada i pandemijom kovida 19, koja je dovela do blokade granica bez presedana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike