Amerika pokrenula spiralu konfrontacije: Vašington želi da protera još 55 ruskih diplomata i radnika ambasade Rusije

29.10.2021

20:06

0

Na svaku neprijateljsku akciju SAD uslediće brz i proporcionalan odgovor

Amerika pokrenula spiralu konfrontacije: Vašington želi da protera još 55 ruskih diplomata i radnika ambasade Rusije
Copyright Profimedia

Vašington želi da protera još 55 ruskih diplomata i administrativnih radnika ambasade Rusije i konzulata, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- S obzirom na zahteve Vašingtona da još 55 naših diplomata i administrativno-tehničkih radnika treba da napusti SAD u narednim mesecima (što u suštini znači proterivanje), situacija na diplomatskom 'frontu' samo će se pogoršati , konstatovala je Zaharova.

Kako je precizirala, u američkoj ambasadi u Rusiji trenutno radi oko 130 osoba, dok ruska misija u Vašingtonu i dva generalna konzulata u NJujorku i Hjustonu ukupno broje manje od 200 ljudi.

Prema rečima Zaharove, ništa ne sprečava Ameriku, što joj je više puta saopštavano na različitim nivoima, da u potpunosti popuni „više nego dovoljnu kvotu od 455 diplomatskih službenika, uključujući toliko tražene konzule“.

Umesto toga kako je objasnila, u Vašingtonu u medijima kruže netačne tvrdnje o tome da Rusija u Americi ima navodno skoro četiri puta više diplomata, nego Amerika u Rusiji.

- Pritom, tu nam računaju sastav našeg Stalnog predstavništva pri UN u Njujorku koje nema nikakve veze sa bilateralnim diplomatskim misijama, istakla je portparolka.

Zaharova je podsetila da je upravo Vašington taj koji je pokrenuo spiralu konfrontacije konfiskovanjem imovine koja pripada ruskim diplomatskim predstavništvima i masovnim proterivanjem diplomata.

- Na svaku neprijateljsku akciju SAD uslediće brz i proporcionalan, ali ne nužno i simetričan odgovor. Ponovo predlažemo da se zaustavi spirala eskalacije i započne sadržajan, pravedan razgovor na osnovu međusobnog uvažavanja o svim problemima koji postoje u bilateralnim odnosima, poručila je Zaharova.

Podsetimo, u oktobru je više uticajnih američkih senatora uputilo pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem su od njega zahtevali da protera iz zemlje 300 ruskih diplomata ukoliko ruske vlasti ne pristanu na povećanje broja članova osoblja američke ambasade u Moskvi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike