I posle Orbana ponovo Orban? Ko je Peter Marki-Zaj, kandidat opozicije koji je uznemirio čak i stamenog premijera Mađarske

25.10.2021

07:16

0

Može li baš on pridobiti neodlučne birače na izborima sledećeg proleća.

I posle Orbana ponovo Orban? Ko je Peter Marki-Zaj, kandidat opozicije koji je uznemirio čak i stamenog premijera Mađarske
orban peter - Copyright TAnjug/AP Photo/Laszlo Balogh/John Thys

Premijer Mađarske Viktor Orban i njegova stranka Fides vladaju ovom državom već 12 godina. Svi izbori na kojima su učestvovali pokazali su da nijedna opoziciona stranka sama po sebi nije pretnja za njih, ali sada kad se šest najznačajnijih opozicionih stranaka udružilo, stvari se menjaju. One u sada izabrale i kandidata koji će ih predstavljati na parlamentarnim izborima 2022. godine - Petera Marki-Zaja.

On odražava sliku koju sam premijer godinama pokušava da projektuje glasačima: konzervativni hrišćanin i porodični čovek. Marki-Zaj, gradonačelnik Hodmezevašarhelja, nedavno je postao ekstremno popularan među glasačima koji su protiv Orbana. Sada istaknuti kritičari Orbana iz čitavog ideološkog spektra pružaju podršku gradonačelniku, tvrdeći da on može pridobiti neodlučne birače Mađarske na izborima sledećeg proleća.

Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh/John Thys
Orban

- Ja imam najveće šanse da pobedim Orbana - rekao je Marki-Zaj, koji se zarekao da će ujediniti levicu i desnicu Mađarske.

Ipak, nisu svi sigurni da će u tome uspeti. Klara Dobrev, potpredsednica Evropskog parlamenta, harizmatična liberalka, ima odanu bazu pristalica i smatra da Marki-Zaj nema veštine i iskustvo da vodi zemlju. Pretpostavljalo se da upravo socijalno-liberalne stranka Demokratska koalicija ima najviše šanse da pobedi na preliminarnim izborima, ali je u drugom krugu glasanja, uz rekordno učešće čak 662.000 građana, na kraju dobila samo 43 odsto glasova.

Sa druge strane, smatralo se da Marki-Zaj nema nikakvih šansi, posebno zato što iza njega ne stoji neka veća stranka. On je samo osnivač Pokreta "Mađarska za sve“, s kojim se i kandidovao za gradonačelnika.

AP Photo/Laszlo Balogh
 

Ko je Marki-Zaj?

Po obrazovanju inženjer elektrotehnike, Marki-Zaj je doktorirao istoriju ekonomije i veći deo svoje karijere proveo je u privatnom sektoru, uključujući nekoliko godina u SAD i Kanadi. Prvi put je privukao nacionalnu pažnju u Mađarskoj 2018. godine, kada se kandidovao kao nezavisni kandidat u uporištu Fidesa, Hodmezevašarhelju, i pobedio rivala iz moćne vladajuće stranke.

Sada tvrdi da njegovo konzervativno poreklo otežava Fidesu da ga napadne istom taktikom koju primenjuje na levičarskim protivnicima.

Katalin Lukači, aktivistkinja i bliska saradnica gradonačelnika, opisala ga je kao političara koji „razmišlja veoma otvoreno“ i predstavlja „centar“ i kao nekoga ko često pominje dva moćna lidera, Vinstona Čerčila i Lindona B. Džonsona.

Ali, mnoge druge opozicione ličnosti nisu ubeđene u njegove sposobnosti.

Mnoštvo socijalističkih i liberalnih lokalnih političara javno je podržalo Dobrevu poslednjih dana. Naročito u Budimpešti neki još vide gradonačelnika kao autsajdera čiji su stavovi previše desničarski za liberalne građane.

Marki-Zaj je pokazao da je "potpuno nepouzdan", napisao je u okviru posta na Fejsbuku Ričard Barabas, liberalni zamenik gradonačelnika u Ujbudi.

AP Photo/Laszlo Balogh
 

- Novi premijer mora da leči rane, a ne da otvara nove - istakao je on.

Konzervativni kandidat je „rođen za marketing, ali za mesto premijera je potrebno više od slavne političke ličnosti“, dodao je on.

Problematične izjave koje mu dižu popularnost

Tokom godina pratio ga je loš glas zbog kontroverznih komentara - od izjava da u Fidesu ima više homoseksualaca nego u drugim partijama do odbrane nekih oblika fizičkog disciplinovanja dece.

Upravo zbog njegovog dugog jezika u okviru koalicije opozicionih stranaka moglo bi da dođe do problema. Veliku prašinu podigao je izjavom da će, ako pobedi, promeniti Ustav kako bi poništio sve što je uvela Orbanova stranka.

TAnjug/AP Photo/Laszlo Balogh/John Thys
 

Osim toga, dešavalo se da ne bira reči, pa je imao izjave koje nisu politički korektne. Osim što ima oštre stavove o LGBT osobama, on odbija da koristi izraz "Romi" i stalno govori "Cigani".

Nedavno je bio u centru pažnje medija zbog toga što je izjavio da je "najveća Orbanova drama" to što mu je sin Gašpar homoseksualac i da „pola mađarske vlade čine homoseksualci“.

Orban je svestan da bi takve izjave u Mađarskoj samo mogle da privuku birače njegovom protivniku, pa je izbor Marki-Zaja iznenadio i Fides i medije. Bili su ubeđeni da će Klara Dobrev biti izabrana, pa su već počeli sa kampanjom protiv nje.

Ipak, Marki-Zaj im nikako "ne leži" jer zagovara slične stvari kao i vladajući režim, što ga čini opasnim protivnikom iako je na prvu loptu delovao kao sporedni igrač.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike