Kako je došlo do vojnog puča u Sudanu: General poštovao dogovor dok mu je odgovaralo, a onda se okrenuo protiv saveznika

27.10.2021

19:13

0

Za nekoliko nedelja civilna vlast je trebalo da preuzme upravu nad državom, ali je situacija počela da se zahuktava

Kako je došlo do vojnog puča u Sudanu: General poštovao dogovor dok mu je odgovaralo, a onda se okrenuo protiv saveznika
Tan2021-10-25_162332905_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Sudan je zapao u haos nakon što je vojska u ponedeljak raspustila vladu zemlje i proglasila vanredno stanje. To je srušilo nade da će doći do mirne tranzicije vlasti nakon svrgavanja bivšeg predsednika Omara el Bašira 2019. godine.

Nekoliko dana posle vojnog puča general Abdel Fatah Burhan izjavio je da je svrgnutog premijera Abdalu Hamdoka smestio u svoju rezidenciju kako bi garantovao za njegovu bezbednost.

- Hamdok je u mojoj kući kako bih ga zaštitio od svih ograničenja koja su mu nametnule različite političke snage. Želimo da zahvalimo Hamdoku za sav njegov rad na čelu vlade - rekao je Burhan na konferenciji za novinare u sudanskoj prestonici Kartumu.

Ubrzo nakon što je ova vest dospela u javnost, premijeru i njegovoj supruzi dozvoljeno je da se vrate u svoju kuću u Kartumu, saopštio je jedan neimenovani zvaničnik. Hamdok je oslobođen nakon što je međunarodna zajednica osudila vojni udar i pozvala vojsku da oslobodi sve vladine zvaničnike koji su u ponedeljak pritvoreni. 

Zahtevajući anonimnost, jedan vojni zvaničnik je potvrdio da su Hamdok i njegova supruga slobodni da se kreću i komuniciraju i dodao da je njihova kuća u luksuznom kartumskom kvartu Kafuri „pod jakim obezbeđenjem“

Burhan je stao u odbranu vojnog preuzimanja vlasti, navodeći da je zbacio vladu premijera Abdale Hamdoka kako bi izbegao građanski rat.

Abdala Hamdok; Tanjug/AP photo
 

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je juče najavio preuzimanje vlasti, Burhan je optužio političare za huškanje na oružane snage.

Kancelarija sudanskog premijera pozvala je na oslobađanje Abdale Hamdoka i drugih koji su zajedno sa njim u pritvoru, navodeći da Hamdok ostaje izvršna vlast koju priznaju sudanski narod i svet.

U saopštenju kancelarije, objavljenom na Fejsbuku, navodi se da nema druge alternative osim protesta, štrajkova i građanske neposlušnosti.

Šta se dešava u Sudanu?

Vojnici su u ponedeljak uhapsili premijera i druge članove njegovog kabineta, nekoliko sati pre nego što se Burhan pojavio na televiziji da objavi raspuštanje Suverenog saveta, tela uspostavljenog da deli vlast između vojske i civila.

Vojno preuzimanje vlasti zaustavilo je tranziciju Sudana ka demokratiji, dve godine nakon što je narodni ustanak srušio dugogodišnjeg autokratu Omara el Bašira.

Sudanom je od 2019. vladao savez uspostavljen između vojnih i civilnih grupa, u kom je često bilo trzavica. 

Hamdok nije istupao u javnost otkad je uhapšen, a na njegovoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku zahtevali su njegovo oslobađanje.

Abdel Fatah Burhan; Tanjug/AP photo
 

Burhan je u ponedeljak rekao da je sporazum sa civilnim članovima prelaznog Suverenog saveta zemlje "postao konflikt" u protekle dve godine koji je "pretio miru i jedinstvu" u Sudanu.

Nekoliko članova ustava je suspendovano, a guverneri državasu  smenjeni, rekao je Burhan.

Ko je Burhan?

Glavni sudanski general Abdel Fatah Burhan stoji iza vojnog preuzimanja vlasti. Rođen u sudanskoj državi na reci Nil 1960. godine, Burhan je služio kao generalni inspektor sudanskih oružanih snaga i bio je njihov treći general po rangu, preneo je Rojters.

Javnosti je uglavnom bio nepoznat pre nego što je postao šef Suverenog saveta, hibridnog civilno-vojnog tela osnovanog da vodi Sudan ka demokratiji. Kao lider tog saveta, obavljao je funkciju šefa države poslednje dve godine.

Burhan je trebalo da prepusti kontrolu nad Savetom civilnom lideru u narednih nekoliko nedelja. Umesto toga, on je raspustio Savet, rekavši u televizijskoj izjavi da će održati izbore u julu 2023. i tada predati moć „nezavisnoj i poštenoj predstavničkoj vladi“.

Abdel Fatah Burhan; Tanjug/AP photo
 

U utorak je Burhan izjavio da je vojska svrgnutoj civilnoj vladi predstavila opcije kojima može da izbegne politički ćorsokak, ali da su sve one odbijene.

Kako su počeli problemi?

Kada je Bašir svrgnut tokom državnog udara 2019, čime je okončana njegova brutalna vladavina duga tri decenije, vojno rukovodstvo je preuzelo kontrolu u nadgledanju tranzicije vlasti, formiravši Prelazni vojni savet.

Ovom savetu oštro se suprotstavio prodemokratski pokret koji je bio za civilnu vlast. Posle zastoja od nekoliko nedelja, ove dve strane složile su se da formiraju Suvereno veće koje će vladati "naredne tri godine, ili duže".

Prema postignutom sporazumu, sklopljenom u julu 2019, prvo bi vojni savet bio zadužen za rukovođenje zemljom 21 mesec, nakon čega bi civilna uprava vladala savetom narednih 18 meseci.

Tanjug/AP photo
 

Ipak, Suvereno vreće pokazalo se kao nestabilan savez. Narod je postao nezadovoljan, a tenzije između civilne i vojne vlasti postajale su sve veće, dok su se obe strane trudile da održe kontrolu nad budućnošću nacije.

Da li je državni udar bio iznenađenje?

Adam Hirejka, Hamdokov pomoćnik, izjavio je da je premijer bio upoznat sa planovima vojske i da je bio pod pritiskom da raspusti vladu.

Hirejka je otkrio da je posetio Hamdoka u nedelju i da je sa njim razgovarao o trenutnom stanju u zemlji, kao i da je saznao da se Hamdok neposredno pre toga sastao sa Burhanom.

Ministarstvo informisanja saopštilo je u ponedeljak da je Hamdok bio pod pritiskom da objavi saopštenje da „podržava preuzimanje vlasti“ i da je zapravo pozvao prodemokratske demonstrante da izađu na ulice u znak mirnog protesta.

Zašto je došlo do puča?

Tenzije su bile sve veće nakon što su neki političari, uključujući Hamdoka, insistirali na tome da se u potpunosti pređe na civilnu vlast od 17. novembra, u skladu sa prvobitnim sporazumom.

Tanjug/AP photo
 

Situacija je eskalirala prošlog meseca, kada je propao vojni puč koji se pripisuje snagama lojalnim Baširu, što je rezultiralo hapšenjem većine oficira koji su u njemu učestvovali.

U nedeljama koje su usledile vojni lideri zahtevali su reforme koalicije "Snaga za slobodu i promenu" (FFC) i smenu kabineta. Civilni lideri optužili su ih tada za otimanje vlasti.

Veliki broj demonstranata izašao je na ulice prošlog četvrtka tražeći da se poštuje sporazum o tranziciji iz 2019. i pozivajući na izabranu vladu. Sa druge strane, održavani su i provojni protesti protiv civilne vlasti.

Kako je reagovala međunarodna zajednica?

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres osudio je puč i pozvao na oslobađanje premijera i ostalih zvaničnika, dodajući da će UN "nastaviti da stoje" uz narod Sudana.

Tanjug/AP photo
 

Bela kuća je na konferenciji za medije rekla da je Bajdenova administracija duboko uznemirena događajima koji se odvijaju u Sudanu, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo nazvalo puč neprihvatljivom izdajom sudanskog naroda.

Šta demonstranti žele?

Hiljade demonstranata koji se protive puču izašle su u ponedeljak na ulice glavnog grada Kartuma, uzvikujući: „Hodamo držeći brigu u srcima, a briga spava u grudima ljudi“.

Do sada je u nemirima nastradalo osam demonstranata, dok ih je više od 140 povređeno. 

U snimcima na društvenim mrežama može se videti masa ljudi koji idu ka Generalštabu vojske. Neki od njih mogli su se videti kako uklanjaju bodljikavu žicu postavljenu preko puta nakon saopštenja da će u nekim delovima grada biti zatvorene određene ulice.

Pristalice civilne vlasti najavile su program civilne neposluštnosti i štrajk kao odgovor na vojno preuzimanje vlasti, saopštilo je Ministarstvo informisanja na Fejsbuku.

Šta će biti sa tranzicijom ka demokratiji?

Vojno preuzimanje vlasti preti da poremeti put Sudana ka demokratiji, baš kada je zemlja posle decenija autokratske vladavine, globalne izolacije i ekonomskih sankcija počela da se kreće u drugačijem smeru.

Tanjug/AP photo
 

Za samo nekoliko nedelja Sudan bi imao prvo civilno vođstvo u poslednje tri decenije, ali je sada vojska izjavila da će vladati sama i nije jasno da li će ispuniti svoje obećanje o slobodnim izborima.

Burhan je u utorak izjavio da će se tokom prelaznog perioda i dalje fokusirati na stvaranje civilne vlade, tvrdeći da vojska neće biti uključena u politiku i da su to uradili kako bi "ispravili put tranzicione vlade".

Gde se nalazi Omar el Bašir?

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdao je 2009. i 2010. naloge za hapšenje Bašira pod optužbom za genocid i ratne zločine vezane za vojnu kampanju Sudana u Darfuru između 2003. i 2008. godine.

Tanjug/AP photo
 

Ranije ove godine vlada je objavila da će predati bivšeg predsednika Međunarodnom krivičnom sudu, zajedno sa drugim zvaničnicima traženim zbog sukoba u ovoj oblasti.

Bivši predsednik trenutno se nalazi u zatvoru u Sudanu. Osuđen je na dve godine zbog korupcije i nelegalnog posedovanja deviza 2019. Osim toga, pred njim je još jedno suđenje zbog uloge koju je imao u puču 1989. koji ga je i doveo na vlast.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike