"Amerika mnogo greši što potcenjuje Rusiju": Analitičari poslali važnu poruku rukovodstvu SAD

25.10.2021

14:48

0

Autor: M. M.

Kofman i Kendel-Tejlorova su zabrinuti jačanjem saradnje Rusije i Kine

"Amerika mnogo greši što potcenjuje Rusiju": Analitičari poslali važnu poruku rukovodstvu SAD
bajden1 - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Rukovodstvo SAD pogrešno veruje da se na međunarodnoj areni treba fokusirati na Kinu i nadati se na pad uticaja Rusije, piše „Forin afers“.

- Vašington treba da prestane da misli da je Rusija saterana u ćošak. Njeno rukovodstvo se tako ne ponaša, naprotiv, Kremlj sebe vidi kao centar moći u regionu i aktivnim igračem u svetu - piše Majkl Kofman i Andrea Kendal-Tejlor.

Po mišljenju analitičara, Rusija odavno nije ono što misli američki establišment – slaba – već se pretvara u „trajnu silu“. Privreda joj je mnogo snažnija, nego što se čini, ljudski potencijal se primetno poboljšao za poslednjih 30 godina. Uz to, vojne tehnologije Rusije su uvek bile na ozbiljnom nivou, a u sferi nuklearnih (tehnologija), Moskva je odavno glavni protivnik Vašingtona.

Kofman i Kendel-Tejlorova su zabrinuti jačanjem saradnje Rusije i Kine.

- Njihov zajednički uticaj na međunarodnoj areni mogao bi biti mnogo veći, nego da su delovale pojedinačno, što će umnožiti izazove za SAD - naglasili su oni.

Kofman i Kendal-Tejlorova predlažu Vašingtonu da poveća značaj Rusije u svojoj spoljnoj politici, poveća vojne rashode na borbu protiv Moskve, kao i da očuva ruski pravac kao jedan od glavnih prioriteta za NATO.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike