Sedmica u svetu: Pad Fejsbuka, zahuktavanje krize, politička natezanja i posramljeni kancelar

10.10.2021

19:22

0

Zemljotresi su pustošili, društvene mreže su utihnule, a koronavirus se drastično proširio u dve zemlje

Sedmica u svetu: Pad Fejsbuka, zahuktavanje krize, politička natezanja i posramljeni kancelar
pregled nedelje 0910 - Copyright Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (4-10. oktobra) došlo je do najvećeg zastoja u radu Fejsbuka u istoriji, koji je Zakerberga dobro udario po džepu, proglašeni su dobitnici Nobelovih nagrada, a svet je počeo ozbiljno da se brine zbog energetske krize. Nemačka još nije dobila novog kancelara, ali je jedna koalicija sklopljena, Austrija je ostala bez Kurca, dok su talibani počeli da grade odnose sa Amerikom i Kinom.

Tresao se Fejsbuk, rodio se miš

Društvene mreže Fejsbuk i instagram i aplikacija za dopisivanje Vocap nisu radili šest sati u ponedeljak, što je izazvalo paniku u celom svetu. Za to vreme osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg izgubio je milione dolara i pao na listi bogataša. Ubrzo je ustanovljeno šta se dogodilo pre pada interneta, a uzbunjivačica je otkrila mračne tajne Fejsbuka. Na kraju se oglasio i Zakerberg, koji je u pismu na Fejsbuku pokušao da se opere od optužbi koje su iznete na račun njegove kompanije.

10 novih laureata

Ove sedmice proglašeni su dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada. Dva naučnika podelila su nagradu za medicinu, dok su nagrađena čak tri fizičara. Nobelovu nagradu za hemiju podelili su Nemac i Britanac, a nagrada za mir otići će u ruke dvoje novinara, koji su se "borili za slobodu govora". Jedini koji ni sa kim nije morao da podeli nagradu je Abdulrazak Gurna, dobitnik Nobela za književnost. Pre dve godine Nobela za mir dobio je sadašnji premijer Etiopije, Abij Ahmed Ali, koji je nakon toga počeo da pokazuje pravo lice i koji se danas krivi za zločine nad manjinama u svojoj zemlji

Zahuktavanje krize

Energetska kriza koja polako počinje da plaši ceo svet bila je jedna od glavnih tema u poslednjih nekoliko dana. Tim povodom oglasio se i Vladimir Putin, dok je Boris Džonson ostao pri tvrdnjama da nema razloga za zabrinutost, iako se problemi Velike Britanije samo nižu. Premijer Albanije Edi Rama priznao je da je njegova zemlja u vanrednom stanju zbog snabdevanja električnom energijom, a prognoze stručnjaka u vezi sa energetskom krizom su zastrašujuće - oni tvrde da ju je skoro nemoguće sprečiti i da se malo toga može uraditi kako bi se ublažila. Prva zemlja koja se našla u ozbiljnom problemu je Liban, koji je ostao bez električne energije nakon što su dve najveće elektrane prestale sa radom.

Profimedia
 

Politička natezanja

Prošle su dve nedelje od izbora u Nemačkoj, a nova vlada još nije formirana. Pominjane su mnoge mogućnosti, ali Armin Lašet, lider CDU, po svemu sudeći, ispada iz igre i sprema se za ostavku. Sa druge strane, Olaf Šolc se pohvalio da je postigao dogovor sa Zelenima i da je na korak do formiranja vlade. To ne mora da znači da će on biti novi nemački kancelar, jer bi karte mogle na kraju da se slože drugačije.

Posramljeni kancelar

Istražne vlasti Austrije pretresle su u utorak stanove više osoba koje su u vezi sa vladajućom Narodnom partijom Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, kao i sedište same stranke. Ovi pretresi imali su veze sa istražnim odborom parlamenta povodom korupcionaške afere "Ibica" i istragom u vezi s "Kazinom Austrije". Kurc je odbacio sve optužbe koje je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju podiglo protiv njega, rekavši da se delovi poruka koje je razmenjivao namerno stavljaju u pogrešan kontekst. Ipak, na kraju je odlučio da podnese ostavku, a na mestu kancelara Austrije zameniće ga dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg. Kako je izgledao razvojni put Sebastijana Kurca, jednog od najsmelijih političara u Evropskoj uniji, i kako je od vunderkinda postao skandal-majstor možete pročitati OVDE.

Talibanska posla

AP photo
 

Talibani su napravili iskorak u vezama sa Pekingom, rekavši da će sa kineske granice ukloniti ujgurske ekstremiste, dok su Amerikanci odlučili da se sastanu sa liderima militanata prvi put od odlaska iz Avganistana. U petak je snažna eksplozija odjeknula u džamiji u Kunduzu, u kojoj se tokom molitve razneo bombaš samoubica. Krvi je bilo na sve strane, a stradalo je više od 50 ljudi, dok je odgovornost za ovaj napad preuzela Islamska država. SAD su tvrdile da su potrošile milione u Avganistanu, a na šta su oni tačno otišli možete pročitati OVDE.

Poljski bunt

Nakon što je Ustavni sud Poljske u četvrtak doneo presudu da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji, u EU je nastao pravi haos. Pojedine zemlje članice kritikovale su ovaj potez Varšave, pominjući čak i izlazak iz EU, a Nemačka i Francuska su objavile zajedničko saopštenje u kom su naglasili da i ova zemlja mora da se pridržava pravila Evropske unije. Viktor Orban stao je na stranu Poljske, a oko čega se sve Brisel i Varšava spore možete pročitati OVDE.

Usponi i padovi

Pixabay
 

Zbog alarmantne situacije s koronavirusom u Rumuniji su obustavljene hospitalizacije i operacije na 30 dana, a zabrinjavajuće je i stanje u Rusiji, koja je zabeležila najveći broj preminulih od početka pandemije. Vladimir Putin je konačno otkrio da li je bio zaražen koronavirusomtri države obustavile su upotrebu "Moderne" kod muškaraca mlađih od 30 godina, a život u Italiji polako je počeo da se vraća u normalu.

Kako SAD hoće da kontrolišu sve naše podatke na internetu: Lažni uzbunjivač i manipulacija Gugla

Zemljin bes

Snažan zemljotres pogodio je Iran početkom nedelje, odnevši nekoliko žrtava, a u subotu se ponovo treslo u ovoj zemlji. I Pakistan je pretrpeo jak potres u kom je poginulo najmanje 20 ljudi, kao i Japan, u kom, srećom, nije bilo stradalih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike