Kurc predložio svog naslednika: Aleksandar Šalenberg je već govorio o sporazumu Kosova i Srbije

09.10.2021

20:29

0

Autor: A. S.

Sebastijan Kurc je večeras podneo ostavku na mesto austrijskog kancelara

Kurc predložio svog naslednika: Aleksandar Šalenberg je već govorio o sporazumu Kosova i Srbije
profimedia-0637327206 - Copyright Profimedia

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras. Za naslednika je predložio pedesetdvogodišnjeg ministra spoljnih poslova Aleksandara Šalenberga

Šalenberg je rođen 20. juna 1969. godine u Bernu. Od 2019. godine obavlja funkciju ministra spoljnih poslova u vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Kao sin austrijskog ambasadora, odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Od 1989. do 1994. studirao je pravo na Univerzitetu u Beču i u Parizu. Nakon diplomiranja nastavio je studije na Evropskom koledžu do 1995. godine.

Godine 1997. Šalenberg je ušao u austrijsko ministarstvo spoljnih poslova. Na mestu ministra spoljnih poslova Austrije 3. juna 2019. nasledio je Karin Knajsel. On je zadržao svoju poziciju u okviru drugog kabineta Sebastijana Kurca.

Razveden je i otac četvoro dece.

Već je sarađivao sa srpskim političarima, pa je tako u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem od sredine jula ove godine poručio je da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, te da nije zadovoljan brzinom EU integracija.

Aktuelni austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg govorio je ranije da je sporazum između Srbije i jednostrano proglašenog Kosova od suštinskog značaja za pridruživanje u EU, te da bi tzv. kosovsku nezavisnost trebalo da priznaju svi u međunarodnoj zajednici. Ujedno, Šalenberg je odbacio ideju promene granica u regionu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike