Od vunderkinda do skandal-majstora: Kako je izgledao uspon Sebastijana Kurca

10.10.2021

08:24

0

Autor: 24sedam

Ne odustaje od politike i uveren je u svoju nevinost

Od vunderkinda do skandal-majstora: Kako je izgledao uspon Sebastijana Kurca
sebastijan kurc - Copyright AP Photo/Francisco Seco

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku posle istrage koja je pokrenuta zbog sumnji na korupciju.

- Sada su nam potrebni stabilni uslovi. Ministar spoljnih poslova Šalenberg preuzeće Kancelariju - rekao je Kurc koji je ipak naglasio da je ubeđen u svoju nevinost.

Da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom je zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

 

 

- Povlačim se da bih izbegao haos i kako bi se rešila pat-situacija u kojoj se nalazi koalicija. Biću šef poslaničkog kluba OVP u parlamentu - dodao je Kurc.

Inače, Kurc je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci koju vodi.

Pretreseni kabinet kancelara Kurca i stanovi njemu bliskih ljudi: Istražitelji upali u sedište vladajuće stranke Austrije

Kurc je postao lider partije OVP u maju 2017, a kasnije te iste godine na izborima je poneo titulu najmlađeg predsednika vlade na svetu. Imao je 31. godinu.

Potiče iz prosečne austrijske porodice, njegova majka je učiteljica, otac tehničar u "Filipsu". Odrastao je u 12. bečkom okrugu, gde i danas živi.

Posle mature i vojnog roka, upisao je prava koje nije završio zbog političkih obaveza. Još kao đak je želeo da pristupi omladini Narodne partije Austrije, ali mu je rečeno da nije za politiku.

AP Photo/Lee Jin-man
 

Ipak, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mesto šefa omladine OVP, a 2011. ga je, sa svega 25 godina, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, postavivši ga na mesto državnog sekretara za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Špindeleger je Kurca nakon izbora 2013. čak i doveo na mesto ministra spoljnih poslova, uz zadržavanje resora integracije.

On je tada bio najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina.

Kada je stupio na dužnost šefa diplomatije, mnogi domaći i strani mediji su mu se podsmevali zbog mladosti i neiskustva.

Uspeo je da se dokaže i na međunarodnom planu. Poznat je po svojoj imigracionoj i socijalnoj politici i smatrao se licem tradicionalnog konzervativnog pokreta u Austriji, ali i Evropi. U izbegličkoj krizi pokazao se kao veoma tvrd političar, koji je znao šta želi i uspeo da nametne svoje viđenje, dok je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice nemačke vlade.  Odigrao je ključnu ulogu u zatvaranju rute Zapadnog Balkana blokirajući priliv izbeglica u Evropu.

Nametnuo je reformu zakona o islamu, koji postoji još od doba monarhije, a izmene su donele onemogućavanje finansiranja islamskih udruženja iz inostranstva.

Postao je najpopularniji političar u zemlji, pretekavši tako i predsednika Austrije.

Svoj prvi mandat kao kancelar služio je od decembra 2017. do maja 2019., da bi potom bio smenjen nakon skandala sa aferom „Ibica“ u koji su bili uključeni njegovi koalicioni partneri iz Partije slobode.

Aktuelne optužbe se odnose na period između 2016. i 2018. godine, za kada postoje sumnje da su sredstva Ministarstva finansija korišćena da bi se manipulisalo istraživanjima javnog mnjenja u korist Narodne partije.

Kurc, njegovih devet saradnika, kao i tri organizacije nalaze se pod istragom Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala.

Kurc je optužbe koje su izrečene protiv njega nazvao „neutemeljenim“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike